Според топлозагубите, а не според квадратите...
На -10гр би трябвало да може да отдаде едни 2-2,5kw, но трябва да няма и много дефрости...
Преглед за печат
Според топлозагубите, а не според квадратите...
На -10гр би трябвало да може да отдаде едни 2-2,5kw, но трябва да няма и много дефрости...
Минимум 3,ще отдаде при минус 10.Иначе днес си показа зъбите,при външна 35 и вътрешна 26,8 се развъртя на 67hz и 1050в.На минимум,майче не е много ефективен, пр външна 35 и задание 24,със консумация от 90-100в и 50% турбина,темп.на питата е 18.5/19 гр.Но пък си поддържа 24 гр реално в стаята.
Може и към 3kw, но нали няма да е на максимална турбина, а и температурата около вътрешното тяло е често висока, та малко по-консервативно. Ако тръгне да работи към максимума също ще падне ефективността.
Той за отдаването,може и да ги отдаде. Въпроса е като трябва да работи денонощно с 600-700 вата колко ще бъде ефективен и колко бързо ще се обледенява...
На 600-700w по-скоро ще работи в най-ефективния регион за компресора, а заскрежаването си зависи и от влажността. Ще експериментирате със съпротивления за оптимална работа:thumbsup:
роторните компресори не са ефективни при ниски обороти ( изключение тук е Суинга на Дайкин ) ,Саньото ми официално има КОП 2 на минимум ( 150 вата ,отдава 300 ) и КОП 5.64 на номинал .. но комфорта който създава като няма он-офф си заслужава .. ако искаш по висока ефективност винаги можеш да му вдигнеш минималните херци на 15 примерно
Накарах ИИ да ми направи графика за ефективността на еднороторен компресор. За достоверност на информацията се обръщайте към него....
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=43815&stc=1
Това май не сме го коментирали,при ниските минимуми:)
Ако навън е много студено (под -5°C или -10°C), а климатикът е преоразмерен за стаята и постоянно крета на минимум (180W), маслото става твърде гъсто. В такива условия еднороторният компресор има по-големи вибрации на ниски обороти, което натоварва механичните връзки. Затова през зимата е по-добре климатикът да работи на малко по-високи херци (например над 30 Hz).
то маслото да не е 15 на 40 че да става по гъсто .. съвсем нормално си бачкат всичките ми клими под 200 вата на -5 ако има условия
По скоро маслото се разнася по системата и при ниска скорост не може да се връща добре, затова Мидея си вдига минимума отвреме на време за няколко минути, при дайкина ми например и под -10 е работил на 130 вата, но го бях оставил колкото дане изтива вилата прекалено много, естествено много малко топли с тия ватове. Там си връща маслото с контролния дефрост на 3 часа. Панасоника който имам с дни е работил на 180 вата като незнам колко хз са това сигурно към 15-16 без дефрост и без да качва ватове на минус температура и нищо му няма на компресора вече 10 години
И все пак това се отнася само за компресора, а ефективността на системата като цяло е друго нещо. Даже като гледам тестовете на практика се получава обратното - често вадят COP около 6 близо до минимума при 7гр външна температура. Предполагам че като се намесят топлообменници, вентилатори, eev ако го има, фактор на мощността и т.н., се променя картинката. Двойнороторният се води че има малко предимство при ниските и високите обороти - 5-15%.
топлообменнците се явяват огромни спрямо дебита на компресора на минимум ,и това вдига пък ефективността
Точно това е,все пак при ниски херци темепературата в компресора не е висока,маслото се охлажда във външния топлообменник и се сгъстява. Поради тази причина прозиводителите се застраховат с контролни вдигания на минимум и дефрости.
П.п. тия Панасоници не си ли изкарахваха трудно гаранцията от 5г?
Взех един инфрачервен термометър, че ми трябваше да измеря нещо по компютъра и рекох да измеря на изхода на AY-то или по-скоро вътре под турбината. 35гр външна, 25гр вътрешна, 145w - 14,5гр.
Брат ми има един Z25VKE, мисля от 2019г и още си работи. Гледам че външното го пишат с 2 реда с обща дебелина над 36мм и тегло 31кг. Ако не се лъжа струваше 1450лв.