Отговор: FRAM MOONSTONE ACF-MS12WIFI-GD
Честно казано не беше много реално, защото се сетих че не съм чистил филтрите скоро и си имаше прах по тях...
Тръгнах да ги мия след това и докато чакам да изсъхнат го пуснах без филтри, хем да измеря и в този вариант, а и температурата на топлообменника.
Така разбира се преминава най-много въздух през тялото и при същата консумация температурата на изхода се качи на 16,5-17гр. С чисти филтри не съм мерил, но сигурно ще е нещо между двете измервания.
Повърхността на топлообменника е дори с по-висока температура, защото оттам все пак тегли топъл въздух.
В този вариант дори започна да изключва - толкова се вдигна ефективността:)
Вентилатор по-силен - 3 от 5.
Повърхността на топлообменника е дори с по-висока температура, защото оттам все пак тегли топъл въздух.
Хм,а аз си мислех че на въздуха е по висока от на топлобменника.Тоест при мене като гледам темп.на топлообменника от 18-19 гр при мене,би трябвало темп на въздуха да е 1-2 гр.по ниска.
И аз така мислих, ама като измерих и си го обясних.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Alexi
топлообменнците се явяват огромни спрямо дебита на компресора на минимум ,и това вдига пък ефективността
Плюс малко разтягане на локуми от AI...
Защо климатиците показват по-висока ефективност при ниски отоплителни натоварвания?
Това е отличен въпрос, който подчертава разликата между ефективността на компресора и COP (коефициента на преобразуване) на цялата термопомпена система.
Краткият отговор е:
Самият компресор не е задължително най-ефективен при най-ниската честота на работа, но термопомпената система често постига най-висок COP при ниско отоплително натоварване, защото хладилният цикъл работи при много по-благоприятни условия.
Ето защо.
1. По-ниско отношение на сгъстяване = по-малко необходима работа
При ниско отоплително натоварване кондензаторът (вътрешният топлообменник) може да работи при по-ниска температура, докато изпарителят (външният топлообменник) често работи при малко по-висока температура.
Например:
Високо отоплително натоварване (студено време)
- Външен изпарител: −10°C
- Вътрешен кондензатор: 45°C
- Отношение на сгъстяване ≈ 4,5
Ниско отоплително натоварване (меко време)
- Външен изпарител: 8°C
- Вътрешен кондензатор: 35°C
- Отношение на сгъстяване ≈ 2,5
В този случай компресорът извършва значително по-малко работа за всеки килограм хладилен агент.
Това води до съществено повишаване на COP.
2. Топлообменниците работят по-ефективно
При по-нисък дебит на хладилния агент:
- хладилният агент остава по-дълго време в двата топлообменника;
- спадът на налягането намалява;
- топлообменът се подобрява.
Както външният изпарител, така и вътрешният кондензатор работят по-близо до оптималните си условия.
3. Намаляват загубите на налягане в хладилния кръг
Високата скорост на движение на хладилния агент води до:
- загуби от триене в тръбопроводите;
- загуби в четирипътния (реверсивния) вентил;
- загуби в електронния разширителен вентил;
- загуби в колена, съединения и фитинги.
При работа с частично натоварване всички тези загуби намаляват значително.
4. Самият компресор е повлиян от два противоположни ефекта
Именно тук най-често възниква объркване.
При намаляване на честотата:
Положителни ефекти
- по-малко механично триене;
- по-ниска температура на нагнетяване;
- по-ниско отношение на сгъстяване.
Отрицателни ефекти
- увеличени вътрешни течове между компресионните камери;
- по-трудно циркулиране на маслото;
- по-ниска ефективност на електродвигателя;
- по-ниска ефективност на инвертора;
- по-изразени пулсации на въртящия момент (особено при компресори с единичен ротор – single rotary).
Ако обобщим
Общият COP на системата може да се разглежда като произведение от няколко ефективности:
COP на системата ∝ ефективност на компресора × ефективност на хладилния цикъл × ефективност на топлообменниците
Ефективността на компресора може да започне да намалява под около 30–35 Hz, но в същото време самият термодинамичен цикъл става значително по-благоприятен. Подобрението в ефективността на цикъла често компенсира и дори надвишава малката загуба в ефективността на компресора.
Ами не знам колко е ефективен на минимум,но днес от сутринта е на 23 гр и автовентилатор със отворена врата към коридор и другите стаи,и държи около 90-100в,поддържайки 23 гр в стаята.Темп на топлобменника при това положение, се движи около 17-17,5 гр.Отвреме навреме,решава че има да навакса и вдига до 120-140 в,и после пак пада.Има и оф отвреме навреме,след което развърта до 700в в началото.От 10 и 30 досега,е навъртял 1 кв.
Re: FRAM MOONSTONE ACF-MS12WIFI-GD
Използвахте ли го в режим на охлаждане? Ако сте променили честотата за охлаждане, той би могъл да достигне мощност от 50–60 W.
Ами аз говоря за охлаждане. Да направил съм настройка 10hz и на отопление, и на охлаждане.Най ниско съм го виждал на 60в,но става само вечер,когато не е много топло навън.В условия като днес през деня,под 90-100в не пада.Но,и при 60 и .при 100в,от сервизното меню все ми дава,че е на 9hz,което е малко странно.
Няма нищо странно в това при различни условия едни и същи обороти да са с различна консумация. Освен това и външния вентилатор може да е работил с различи обороти при двата сценария.
1 Прикачен файл(ове)
Външния вентилатор,мисля че има само две скорости,или поне на толкова съм го виждал.И при 100 и при 60 в,е на минималната си скорост,която е 450 об.Няма по ниска от това.При вдигане на консумацията, минава на високата си скорост,която е 800 об.Други скорости мисля че няма външния вентилатор.И по сервизно дават две скорости 450 и 850 об.https://forum.setcombg.com/attachmen...id=43825&stc=1
Това сигурно е най-евтиният климатик с вътрешно тяло над 11кг.
Оферта на деня в Емаг - 370 евро за зелен вариант
Който не иска зелен, за 10 евро отгоре е сребристия.Наполовин цена от оригинала ������
Rokera голямо ревю оставил в Емаг:thumbsup:
Едва ли някой обикновен потребител в мага се интересува от такива подробности,но да се знае Иначе за 380 евро сребърния е топ,когато вземах моя,сребърния беше 500 евро,иначе щях да взема него.Иначе моя беше 370 евра,от които ми върнаха ваучер за 40 евро,и ми излезна 330 евро
още трябва да пада цената предвид че реално нямаш сервиз
Ако започнат да са редовно намалени, може да разпродават. Златният вариант не се зарежда отново, за момента.