Alexi доколкото аз знам налягането е различно, в режим отопление газовото е по-високо от течното, в режим охлаждане е обратното, течната (тънката) тръба е с по-високо и разликите знам, че са в пъти. Не съм специалист, но като съм гледал манометри е било така, нека каже и някой, който се занимава с това. Идеята обаче е съвсем друга. В “нормалните” когато тръбата е дебела (газовата) има достатъчно време да премине в течна фаза, да спадне налягането и да намали скоростта. Тук е много агресивно, няма много площ в която от газово да мине в течно състояние, респективно следва скоростта да бъде по-висока и в течното и ако има въздух в системата, той никога няма да стане в течна фаза и ще задържи високо налягане в течната фаза (тънката тръба), а може и лесно да направи тапа. Всичкото това е само в режим отопление. В режим охлаждане, този проблем не би трябвало да съществува, защото високото налягане е в тънката тръба, а в газовата (дебелата) така или иначе ще е по-ниско при охлаждане.
Всичкото това е когато системата работи, ако в в покой, не знам, може и да се изравняват наляганията.