Страница 2 от 48 ПърваПърва 123412 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 715
Like Tree45Одобрявам

Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    476
    #16

    re: Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

    Има тънка телена мрежа, избрах си я сам. Слага се поне на 10-20 см над колекторите. Не съм забелязъл да има разлика в работата, влиянието е незначително.
    Изобщо не вярвайте на производителите, като пишат по брошурите ,че издържали на градушка. Миналото лято, около Варна - Галата падна градушка доста едра, де що има колектори бяха потрошени. Много грозна гледка.

  2.  
     
  3. Novice
    Тук е от
    Mar 2008
    Мнения
    4
    #17

    re: Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

    Здравейте,ето и моя избор за колектор и схемата за свързване към него- http://www.wolf-heiztechnik.de/en/pr...ar/topson.html http://thermtrade.bg/catalog/product...roducts_id=824 , http://images.google.bg/imgres?imgur...%3Dbg%26sa%3DN , http://www.intiel.com/dt_bg.htm това е избора ми за деференциален термостат, някой има впечатления от този продукт?
    Бойлера ми е 150л Татрамат с водна риза, разположен под колектора. Пътя на тръбите ми е доста дълъг към 35м общо топлата и студената вода и за това съм решил да са Ф20. Колектора е селективен и ще го ползвам сезонно, март- октомври с източване на водата през зимата. Цената в ерато му е 1104лв с ДДС внос от Германия. Въпроса е какви тръби да използвам? Чудих се доста дали да е с медни, PPR или тръби с алуминиева вложка, навсякъде където съм питал ми препоръчват медни тръби но те са доста по- скъпи а при условие, че системата ще е затворена с тях било най удачно, за отворена можело и с алуминиева вложка. Вчера видях в едно магазинче едни по особени PPR тръби/може и да не са PPR/, имат допълнителна обшивка която при лепене се пристъргва и след това тръбата се лепи, някой ползвал ли е такива тръби казаха ми, че стават за колектор???
    Савнение между вакумни и плоски колектори - http://www.apexexperts.com/Vacuum-Flat.pdf

  4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #18

    re: Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

    mjjmiro, гледам че доста си се ровил по сайтове и магазини, доста информация си събрал, но се учудвам, че основни работи не си разбрал. Тези тръби за които говориш са ППР Стаби (с алуминиева вложка) и се ползват главно за отоплителни инсталации, понеже се избягва голямото линейно разширение на обикновените ППР тръби, изложени на постоянна висока температура. Издържат до около 100°С. При колекторните инсталации (особено при по-ефективните) има моменти, когато температурата се вдига над 200°С и 3-6 bar налягане, поради което се препоръчва дори при работа с медни тръби да се ползва твърд припой, а не мек (който има Т° на топене около 250°С). Тоест хората се опасяват от разтопяване на припоя на медните тръби, а ти питаш дали ще издържи ППР тръбата, която е предназначена за Т° до 100°С. Разбира се има варианти да нямаш проблеми с ППР тръби, но ако системата ти не е достатъчно ефективна - калпав колектор, отворена система и т.н., но не мисля, че това е целта на занятието, нали? Може да се наложи инсталацията да я правиш 2 пъти - веднъж с ППР и втори път - с мед! Успех!

  5. Novice
    Тук е от
    Mar 2008
    Мнения
    4
    #19

    re: Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

    Здравей Lazar, благодаря за пояснението. Аз за това питам, за да не ми се налага да я правя два пъти. Имам и още един вариан, да я направя с водопроводни поцинковани тръби 3/4, с тях мисля, че няма да има проблем частите не са скъпи, само където монтажа е малко по трудоемък но пък е по-сигурно и от медни тръби. При тези 200 градуса течноста няма ли да се изпари през обезвъздушителите?

  6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #20

    re: Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

    Поцинкованите тръби са около 2 пъти по-евтини наистина, ама като сложиш резби и фитинги и труд- не знам - малка ще е далаверата. С мед е най-сигурно. Автоматични обезвъздушители са абсолютно несъвместими, както и обикновени, пластмасови!

  7. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    349
    #21

    re: Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

    Моята работна идея поне за сега е следната: На покрива слагам колектор и бойлер над него със серпентина. Към апартамента пускам две тръби от бойлера за топла и студена вода (смятам да използвам от тези за парно, едните са изцяло пластмасови, а другите са с алуминиева обшивка. Може да се купи направо 30м и няма да има нужда от снадки по трасето. Смятам и да ги топлоизолирам). Студената я свързвам към системата на ВИК, а топлата към домашна система с един трипътен вентил(а може и направо да отделя бойлера в къщи с кранче и да не се използва лятото). Идеята ми е да не купувам помпа, която да върти водата от бойлера, който е със серпентина в къщи до панела, който е на покрива(около 12м височина), а да използвам налягането на ВИК за да качвам вода до покрива. В крайна сметка всичко ще е без помпи и контролни групи, но ме притеснява дали бойлера, който е над панела ще работи въобще т.е топлата вода от панела дали ще отива до бойлера и студената дали ще се влива в панела т.е на самотек през серпентината? Гледах, че за да работи такава система трябва бойлера да е на мин 60см над панела, но дали е достатъчно?
    Чудя се и още нещо, което не видях някой да го е споменавал. Дали може да използва К-стъкло насочено навътре към панела. Дали няма да се подобри работата на панела или ще се влоши?

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    1,150
    #22

    re: Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

    Здравей системата ще работи и няма да има проблеми при добре направен монтаж. Ако се загледаш по покривите ще видиш че не малко са изпълнени по този начин. Това че няма помпа е голям плюс но пък има друг минус с тези системи а това е че зимата трябва да се източват понеже има опасност от спукване на тръби или бойлер и ще трябва да се подсигуриш с бойлер у вас за зимата само. Докато тези които са с помпа в по топлите зимни дни си затопля водата малко или много и по малко топли ел. нагервателя после. Всеки си преценява сам коя система да ползва и двете си имат предимства и недостатъци.

    Лично ползвам система с помпена група която е изгредена с обикновенни шуменски колектори и съм много доволен малко да пекне слънце и завърта помпичката .Сега изграждаме пак система със селективни шуменски колектори дават ги за доста по добри от обикновенните им събратя

  10. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    349
    #23

    re: Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

    Трябва ли да има разстояние над което да се монтира бойлера или е без значение? Идеята е да се използва системата само лятото, но след време, ако ми хрумне нещо друго ще сложа помпа и управление и ще стане и за зимата.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    1,150
    #24

    re: Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

    Ами не съм запознат с тези системи толкова без помпа но гледам по покривите над стойката на колектора се монтира бойлера който е хоризонтален. Общо взето всички монтажни работи са еднакви при тях на външен вид. А и тя фирмата която ще ти монтира системата предполагам няма да се учи на твоята

    ПС: Тези системи (лично мнение) си мисля че са малко по неефективни от помпените понеже бойлера е хоризонтален, всъщност ако решиш да слагаш помпа после ще е добре пак да е монтиран хоризонтално не забравяй това.

    ПС2: И тези пластмасови тръби с алуминиевата вложка стават при система без помпа, докато при другата е силно препоръчително тръбите да са медни така че още едно наум ако имаш предвид по късен етап нещо да правиш.

  12. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    476
    #25

    re: Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

    Слагайте медни тръби и не се излагайте. Разликата не е фрапираща, на фона на общата сума. Все пак тази система се прави за дълго ползване, не за ден-два. В противен случай може да се разтопят тръбите и после пак медни да сложите. Евтиното излиза много скъпо, не забравяйте.

  13. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    349
    #26

    re: Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

    Къде по системата е толкова висока температурата, че са необходими медни тръби. От колектора до серпентината е ясно, че може да се вдигне висока температура и е добре тръбите да са медни, но от бойлера до дома необходимо ли е да са медни? Тези бойлери хоризонталните, които са със серпентина могат ли да се използват, защото чета, че трябвало да са с водна риза при система без помпа?

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    476
    #27

    re: Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

    Цитат Първоначално публикувано от Delta1
    Къде по системата е толкова висока температурата, че са необходими медни тръби. От колектора до серпентината е ясно, че може да се вдигне висока температура
    Това имах впредвид. Когато бойлера със серпентината е в банята и до него са медни тръбите. Когато системата е с бойлер над панела, тогава не е задължително. Тогава няма и помпа и управление.

  16. Novice
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    5
    #28

    re: Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

    Има тръби и с медна вложка,и с тях по лесно се работи от колкото с медни траби,мисля че тръбите с алуминева вложка ако са качествени при панелните колектори няма да имаш проблеми.Водата се изпарява на 100 градуса и излиза през обезвъздушителя във вид на пара.

  17. Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    963
    #29

    re: Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

    Цитат Първоначално публикувано от bobo_05
    ...Водата се изпарява на 100 градуса...
    При налягане 1 bar.

  18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #30

    re: Фотоволтаици (Слънчеви Панели) Подгряване на вода.

    Цитат Първоначално публикувано от bobo_05
    Има тръби и с медна вложка,и с тях по лесно се работи от колкото с медни траби
    Защо ми се струва, че не си работил с нито единия вид и стреляш напосоки в чужда къща?
    Цитат Първоначално публикувано от bobo_05

    ,мисля че тръбите с алуминева вложка ако са качествени при панелните колектори няма да имаш проблеми
    Удобно е да размишляваш когато друг плаща, ама е некоректно!

    Цитат Първоначално публикувано от bobo_05
    Водата се изпарява на 100 градуса и излиза през обезвъздушителя във вид на пара.
    Къде се монтира този обезвъздушител?

    Хора, не давайте акъл за неща, за които не сте чували. Форума е затова - човек да научи нещо, а не да бъде дезиформиран. Не, че съм голям специалист в областта на слънчевите колектори, но разбирам поне толкова, колкото да усетя, че бобо нищо не разбира ! bobo_05, сигурно си специалист в някоя област и сигурно има какво да научим от тебе, както е сигурно, че тази област не е отоплението, нали?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 48 ПърваПърва 123412 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. финален избор на ТП, конвертори, бойлер и слънчеви панели
    От Dimitar Nikolov във форум Други начини за отопление
    Отговори: 13
    Последно: 02-06-22, 06:39
  2. Предварително подгряване на вода
    От MishelNikolov във форум Отопление
    Отговори: 7
    Последно: 12-02-22, 21:05
  3. Слънчеви панели за ток за къща.
    От krasimir77 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 62
    Последно: 23-11-20, 12:25
  4. варианти за монтаж на слънчеви панели
    От ba4_dido във форум Други начини за отопление
    Отговори: 15
    Последно: 11-05-13, 18:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе