ем тъй де! Ама там голямо мълчание....та викам барем тука някой помогне...Първоначално публикувано от Lazar
Turbosol -Сложи 120 л. бойлер и ориентация юго-запад а наклона зависи през кое време на сезона ще искаш повече вода.
Например ако ти трябва най много лятото тогава наклона трябва да е по малък 25-30 градуса аз, лично моя колектор съм го сложил на 60 градуса и сега топля водата много добре.Другото много важно нещо е самия колектор какъв тип да е и тръбния път да е колкото се може по къс.
Похвално ,че все повече хора се замислят да си отоплят водата по този начин.
Ами колко човека трябва да се повторят? Ако другите не са съгласни, щяха да възроптаят. Всъщност дали юг или югозапад при тебе е почти равносилно, но юг повече ти пасва на терасата. Но само в това ли се заключава питането ти - дано с останалото да си наясно
Това са ми въпросите. И съм сигурен, че това са най-важните въпроси! Ето например човека по-горе казва спокойно да слагам 120 литра бойлер и това при положение че нямам "чист" юг. А в същата тема, в която пишем сега, но преди 2 години някой друг е написал следното:
Та човека слага 4 кв.м за 125 литра...аз ли не схващам, къде е грешката?Първоначално публикувано от muchoto
Грешката ли? Тозипанел наистина е малък за 120л бойлер, ама той и за 100л е малък . Но това не е фатална грешка. Дали ще стопли 100л вода до 60° или 120л вода до 50° не е ли едно и също? Който и бойлер да сложиш. той ще поеме целия добив от слъчева енергия, получен от панела. Аз ти препоръчвам по-голям панел, ако има място на терасата, пък може и по-голям бойлер. Така цената на инсталацията се разхвърля върху повече литри топла вода и има по-голям смисъл.
Е сега вече се говорят пълни глупости!От 2008 аз и комшията си сложихме на покрива по една термосифонна система на Сънсистем-панелите ни са по 2.15 кв.м,а бойлерите по 100 л.Абсолютно никакъв проблем за този размер панел да загрее водата на 100 л бойлер!Лятото темп.стига до 90 гр.Първоначално публикувано от Turbosol
Като цитираш мен, да разбирам ли че аз говоря глупости? Аз питам....Първоначално публикувано от harvi5
BTW мисля в края на краищата точно 100 литра да слагам...
Ето това е ситуацията при мен:
[img width=800 height=532]http://img403.imageshack.us/img403/8483/56820701.jpg[/img]
А, хоризонтален, супер, това ти е играта! А можеш ли да покажеш как мислеше да го разполагаш на югозапад?
при мен колекторите са насочени югозапад и няма никакъв проблем, лятото стига бойлера до 90гр. - 2 селективни сънсистем 2,15 и 200 л. бойлер.
Колкото по висока става темпераурата толкова КПД-то пада за това бойлера е хубаво да е по голям.
Мисля, че долавям иронията. Отговора е: трудно.Първоначално публикувано от Lazar
P.S.
Надявам се за първото си изречение поне да си искрен...
Искрен съм! Ама мислех, че имаш добра идея и за югозапад, щото така беше решил. В Българо-Германския Учебен център в Ст.Загора има подобна инсталация в сянка до обяд и работи добре. Да видим как ще се справиш с избора на части и изпълнението!
Колеги , добър вечер !
Интересува ме , дали някой ползва слънчевите си колектори за отопление , разбирасе в комбинация с някакво парно отопление . Реализирате ли някакви икономии от отоплението по този начин .
И ако не ви зтруднява , ще пишетели до колко градуса се стопля водата в бойлера на БГВ през зимата .
Мерси !
Нямах теб впредвид,апропо ако това е кооперацията-вижда ми се не-много висока,не става ли за монтаж на покрива,така ще си по-спокоен за слънцето?Първоначално публикувано от Turbosol