Първоначално публикувано от
saracan 1. Проблем ли е това, че бойлера е вертикален?
2. Какво трябва да е минималното разстояние /денивелацията/ между долния край на бойлера и най-високата част на слънчевите колектори за да може да се прояви гравитационния термосифонен ефект?
3. Правилно ли са свързани на схемата слънчевите колектори?
4. Какъв трябва да е обемът на разширителния съд за тази система?
5. Правилно ли е монтирането на автоматична пълначка при студения вход на слънчевите колектори?
6. Има ли нужда от монтиране на възвратен клапан между студения изход на мантела / серпентината на бойлера и студения вход на слънчевите колектори с цел през нощта да не се допусне връщане на топлия флуид от бойлера към колекторите? Ако има нужда, какъв трябва да е този клапан и къде точно е мястото, на което трябва да се монтира?
7. Трябва ли да се следва стриктно да има наклон и пътя между студения изход на мантела / серпентината на бойлера и студения вход на слънчевите колектори?
8. Понеже, същия бойлер доскоро беше част от друга слънчева инсталация, но не термосифонна, а такава с принудителна циркулация и като такъв имаше проблеми с мантела - имаше лошия навик „да се пука леко по шевовете”, защото беше свързан към слънчевата инсталация, ме интересува следния въпрос – какво ще е налягането на флуида в „проектираната” от мен термосифонна система? Това е важно, защото очевидно сме се изложили с устойчивостта на мантела на самоделния ни бойлер на разширения и ако флуида е с голямо налягане ще имаме проблеми отново и тогава да си знам още от сега да връзвам колекторите на серпентината, тя поне си е здрава и пробвана.
9. Има ли други компоненти, които трябва да бъдат инсталирани към посочената от мен термосифионна система?
10. Какъв е оптималния ъгъл спрямо хоризонта на панелите за периода на ползване – април – октомври?
Очаквам съветите Ви!
Поздрави!