Отговор: Термопомпа за подово
каква е разликата дали ще е в плочата или в замазката .. дори ако е в замазката и няма фибри топлопроводимостта и е по-малка, ако се вгледаш ще видиш че тръбата е прикрепена към горната армировка на плочата и всъщност разстоянието до повърхнината и е около 3 - 5 см колкото би била и при наличието на замазка.
Цитат:
Първоначално публикувано от
cooler
каква е разликата дали ще е в плочата или в замазката .. дори ако е в замазката и няма фибри топлопроводимостта и е по-малка, ако се вгледаш ще видиш че тръбата е прикрепена към горната армировка на плочата и всъщност разстоянието до повърхнината и е около 3 - 5 см колкото би била и при наличието на замазка.
Прав си. Нямаше ли да е хитро да сложиш повече тръба и да ползваш плочата като акумулатор при евентуално соларно отопление или охлаждане?
Хм намотал съм 450 м тръба ф16 на плоча 80м2 не мисля че е малко, акумулаторния ефект на плочата и сега ще го използвам само че с термопомпата, солари ще сложа, но ще се огранича до бойлера (300л) за да мога да прекалявам с вибромасажните вани :), съгласен съм че колкото повече толкова повече но всичко си има финансови граници :) Солари за подово звучи страхотно но избиването на инвестицията през призмата на цената на енергията от термопомпата се отлага в необозримото бъдеще...
Цитат:
cooler
Хм намотал съм 450 м тръба ф16 на плоча 80м2 не мисля че е малко, акумулаторния ефект на плочата и сега ще го използвам само че с термопомпата, солари ще сложа, но ще се огранича до бойлера (300л) за да мога да прекалявам с вибромасажните вани :), съгласен съм че колкото повече толкова повече но всичко си има финансови граници :) Солари за подово звучи страхотно но избиването на инвестицията през призмата на цената на енергията от термопомпата се отлага в необозримото бъдеще...
Абсолютно, избиването е почти невъзможно... Единствения вариант би бил с някаква мноого пасивна къща, на която и трябва малко количество енергия, за да се топли... Все пак на пълна мощност една вакуумна тръба е само 50 вата...
Цитат:
tony34al
Защо на 35С му викаш леко? До колко смяташ да подгряваш?
Знам ли? Maх до 40С съм си определил, но нямам опит с подови отопления.
Подовите стандартно се правят като стъпката между тръбите е 12см. и дължината на тръбата не надвишава 70м. Съответно с тръба Ф16
Ако изпълните така подовото само в началото докато темперирате помещенията ще подавате на 40оС. След темперирането работната температура спада на 35оС.
При такива системи регулирането е по тънкия момент заради пода и неговата инертност.
Цитат:
Дарик Клима
Ако изпълните така подовото само в началото докато темперирате помещенията ще подавате на 40оС. След темперирането работната температура спада на 35оС.
Тези цифри ме радват. При такива температури на кондензация СОР-а на термопомпата ще хвръкне до небето, предполагам:)
COP стандартно се мери при 7 градуса външна температура и 35 на водата. Като погледнеш в техническите данни на термопомпите например COP 4.88 то е при 35/7. Някои глупави производители пишат по-високи стойности и отдолу отбелязват, че това е при 35/10 например.
Точно при 35/7 се очертава да бъда. При мен и от двете страни е вода и на 7 гр. в буфера съм настроил да тръгва сондажната помпа. Достижимо е и 35/10, тъй като водата в сондажа е с постоянна температура 13 гр. Но така сондажната помпа ще работи повече време и нейната енергия ще изяжда СОР-а на ТП. Ще се установи оптимумът с опити.
При теб какво значение има изобщо външната температура за КОПа?
Май никакво. Само коментирам цифрите, които се очертават като оптимални.
Извинявам се, забравих, че говорим за вода-вода. В такъв случай по ЕС стандартите COP се дава при 35/0.
Нибе според мен са най-истинските термопомпи вода-вода, например една 10кВт машина при 35/0 има коп 5.03.
А по тези стандарти 0гр. е температурата на излизащата от изпарителя вода ли?
Здравейте колеги,
С интерес прочетох всичко до тук и доста неща ми се изясниха, но има и още въпроси на които търся отговор.
Предстои ми изграждане на отопление на еднофамилна къща на два етажа и съм се спрял на варианта термопомпа вода-вода. Специално искам да попитам за термопомпите на HELIOTERM - Австрия - http://www.heliotherm.com/en/ground-...eliotherm.html
Ако някой има впечатления и информация за това дали си заслужават парите, защото прави впечатление, че ценово са в най-горния сегмент.
Също така ми е интересно трябва ли да се слагат и слънчеви колектори за БГВ, при положение, че ТП ще се справя спокойно с 300л. бойлер(според фирмата дистрибутор на ТП)? И пак според тях инвестицията в колектори била излишна....
Стори ми се и много малка мощността на ТП което ми предлагат за моята къща - консумирана мошност 2,1кВ. при КОП-6,95 (W10W35).
Иначе отоплението ще е с водно подово и вентилаторни конвектори.
Ако някой знае нещо - нека да сподели... :)