На хитачито пише ли някаде че е от испания??
Преглед за печат
На хитачито пише ли някаде че е от испания??
cooler и аз имам подобна идея за къщата - термопомпа с подово,паркет и др.Пожелавам ти успех с начинанието!:21:
Rosen, koмпрeсорите на Хитачи какви са?
Cooler, каква е разликата между "inverter V"" и UUxxW, щото в пари е доста?
Благодаря, пожелавам ти успех и на теб .... в процеса на изпълнението ще споделям опит...
- - - - - - - - - -
Всички инвертори на LG са Inverter V, вероятно имаш предвид разлика между UU**W и UU**WH - второто е високо ефективен инвертор с по големи топлообменници във външното тяло и от там и по високи копове, за съжаление в европа почти не ги предлагаме заради цената и от там слабото търсене, а и достатъчно добрите параметри на стандартните инверторни машини
За радост времето застудя и могат да се направят някои наблюдения:
Ето и обещаната статистика.
1. Средно месечна температура за Варна 5,3 С - средна консумация за периода 10.2-28.02 - 4,11 лв/24 h;
2. Средна температура за периода 24.02-28.02 (застудяване) - 3,8 C - средна консумация - 5,25 лв/24 h;
3. Сетпойнта на температурата бе 19 С през целия период като се регулираше стайната температура в дневния тракт. Температурата във всички стаи варираше между 18 и 20 С като бе определено с подово е по комфортно при по ниска температура в сравнение при отопление с климатик;
Въз основа на това може да се приеме средно месечна сметка за отопление ~120 лв. за Февруари 2014 и ~150 лв. преведено към Януари 2014;
Основен недостатък който забелязах е голямата инертност на системата.
При стайна температура 20 С и външна 0 С смених сетпойнта на 24 С - след 3 часа температурата бе едва 21 С като забелязах чести дефрости (ако нормално за 0 С бяха по 1 на час тогава бяха през 10 минути)
Поздрави
дефроства през 10 мин ?! че то кога топли ..
На каква температура на водата работи? Честите дефрости не охлаждат ли много буфера?
Няма буфер, има 300л бойлер и подово отопление, които са на отделни кръгове, с трипътен вентил, както при едноконтурен газов котел, който е монтиран външно.
Дефроста е на база инфо от датчиците най-вече на топлообменника на външното тяло и на температурата на външния въздух, когато вдигнеш желаната температура машината започва да работи на по високи обороти но поради някаква причина явно твоята машина влиза в минусово изпарение което води до натрупване на скреж по топлообменника особено при сегашното влажно време...
Провери когато дали реално има скреж когато дефроства и освен това дали скрежта е разпределена равномерно...
Здравейте и от мен. Скоро попаднах на тази много интересна тема за "термопомпи", лъчисто подово отопление, подово и таванно охлаждане и др. Много ми стана интересно. Аз съм инженер топлотехник и имам реален опит със системите за подово охлаждане и отопление. Но мисля, че имам и много голям опит с големите системи за климатизация и отопление от воден тип.
Ще се опитам да Ви дам една препоръка за подово отопление. За контролиране на мощността на подовата серпентина има няколко параметъра. Първия: температурата на входящата вода-в общия случай се задава от термо източника. Ако е котел или друго с теоретична възможност за достигане на температура над 50 градуса се слага вентил за понижаване. При водоохлаждащ агрегат(или по народному термопомпа) настройката на агрегата определя температурата. Втори параметър: изходящата температура. Много от вас ще кажат, че е функция на консумацията, стъпката на серпентините и др. Да ама не само. Тази температура определя преминаващия дебит през тръбите. Трети параметър: температура на въздуха в помещението. Този параметър има реалното отношение към потребителя. Той и само той определя продължителността на работа на подовото. При мой реален обект в момента контролирам всичко това при въздушноохлаждаем водоохлаждащ термопомпен агрегат с охладителна мощност от 55kW и над 60kW отоплителна, водно подово отопление с 10 кръга, вентилаторни конвектори с инверторно задвижвани двигатели-ултра тиха версия. За контрол на подовото използвам уникален механичен контролер(без ел. захранване) . За жалост това подово е възможно най-скъпия вариант на изпълнение и няма да топли изобщо, защото повърхностната температура на пода ще е максимум 24градуса поради наличие на някакъв си норвежки паркет с лепило което се разгражда при температури над 28градуса и други. В отговор на по-стари питанки може ли паркет и какво ще се случи с подовото и съвети да се вдигнат входящите температури: може паркет, загубите на мощност в общия случай са в полза на съседа отдолу(зависи от степента на изолиране под подовото и съотношението на термосъпротивлението на горния и долния слой независимо отгоре дали е пакет или друг изолатор), при вдигане на входящата температура, паркета ще му се ............. няма да коментирам, попитайте доставчика на паркет за условията на експлоатация.
И позволете ми да споделя пак мой опит за система с термопомпени водоохлаждащи агрегати с водно охлаждане. Промишлена мощност, но това е само недостатък поради изискването на повече подпочвени води. Имам системи с над 120kW мощност и си работят супер. Коефициента на трансформация може да надмине стойност COP 10, разбира се при определени условия. Но това не е най-добро решение за всеки случай. Всеки случай е строго индивидуален и не бива всички да се разглеждат на кило.
А така... тези въздушноохлаждаеми ТП и реалното отопление всъщност някаде се разминават..
Не отричам големите водни с-ми, но не ги намесвайте при мощности до 200КВТ защото до там са безумие ...