Не знам дали и 30 ще са достатъчни. Като цяло и тази работа, както и при производството на ел. енергия от ВЕИ е ориентитана като че ли само към големите компании, но не и към домашния потребител.
Например, за условията в Германия знам, че дават пари за енергоефективен отоплителен уред(термопомпа), продават консумираната от нея енергия на по-ниска цена, и дават пари и преференциална цена, ако имаш собствено електропроизводство (за това почти всички домакинства имат фотоволтаици по покривите). Но у нас не е така. За момента само програмата на REECL (http://climacom.com/files/documents/REECL.pdf), дава преференции, ако се закупи термопомпен отоплителен уред
- - - - - - - - - -
Искам да кача още нещо интересно за този тип инсталации (въздух-вода).
22.jpg
Това е бойлер, с буферен съд над него. Идеят му бе да се реализира някаква компактност на инсталацията, така че да бъде приложима за инсталация и без специално бойлерно помещение.
Това е снимка от инсталацията му.
119.jpg
В дясно се вижда и използваният пластинчат топлообменник фреон/вода (на който не е монтиран кожуха).
125.jpg
Използвания външен агрегат е т.н. Mr. Slim+ (Heat recovery с възможност за подгряване на топла вода air to water и паралелна работа на вътрешно тяло air to air)
Здравейте.Ако мога да помоля за съвет за термопомпа.Става въпрос за жилище около 60кв.м, с външна изолация и пвц дограма.Намира се на първи жилищен етаж над магазини.Имам климатик Mitsubishi MSZ-ZR22P с данни 2.5(0.3-5.8) конумирана електроенергия 400 в(55-1500).Дали може да се преработи климатика за направата на термопомпа и основното е дали е достатъчно мощен да отоплява цялата квадратура.Благодаря предварително
Здравейте форумопоклонници! Малко е старичък последния пост, но темата е актуална и днес.
Не мога да си обясня, как така една интересна тема прекъсва след 2 страници реклама. Силно се съмнявам, че интересът към термопомпените отоплителни системи е намалял, дори обратното. Аз също скоро ще направя такава инвестиция, и както всикчи, търся истината в интернет. Интересувам се от водещите марки в бранша, и явно Мицубиши ще да е от тях. НО! много странно ми се вижда, Electric да проповядва колко е добра неговата марка, а никой да не задава неудобни въпроси. Например, тези таблици, които е представил... ами и аз мога да начаткам една табличка с имена и цифри, и да я пусна хората да я приемат на доверие. Даже последната таблица има правописна грешка на първи ред-първа колонка
Второ, какви са тези "запасни нагреватели"? Пак на калорифери ли ще минаваме? Само че вече калорифери за по 10 Клв.
Спомена е из горните постове, за изплащане за 7+ години, при живот на системата 10 години... а тогава защо гаранциите им варират между 2 и 3 години?
Ще се радвам ако се съживи малко темата, а и ако се включат поддръжници на други марки, ще е още по- добре.
Мицубиши като цяло е една добра марка за климатична техника - говоря във високите класове. Както всяко хубаво нещо обаче, темропомпите им струват много пари. Останалите марки също правят термопомпи с много добри параметри - Тошиба и Панасоник имат убийствени машини. Самсунг пък са по-бюджетни, но също добри машини.
Електрическите нагреватели в термопомпите са едно помощно средство, което работи например при размразяване или когато желаеш да постигнеш някаква температура по-бързо. Като цяло аз имам мого малко монтирани термопомпи, чиито ел. нагреватели се ползват.
Едни се изплащат бързо, други се изплащат по-бавно, всичко зависи от това колко често използваш системата и нейните цена/качество/ефективност. Ако уцелиш вярната комбинация една такава система може да се изплати доста по-бързо от очакваното.
Някои хора едва ли не зачеркват термопомпите, защото били много скъпи топлоизточници. Ами така е, доста по скъпи са от пелетни, газови и други котли, но за сметка на това произвеждат много евтина топлина и могат да охлаждат, което е бонус, защото вместо климатици се купуват няколко конвектора.
Бе тя темата е много дълга. Ако имаш някакви по-конкретни въпроси, питай, ще се радвам да отговоря.
Ей митсубиши а и повечето японци издишат и стоят на стари лаври... сега е денят на корейците ... може би след 5-6 години ще е ден на китайците ...
Потърси LG ВАРИАНТ ... аз това си слагам в собствената си къща..
И аз мисля, че в момента, като съотношение цена-качество, LG нямат конкуренция.
Точно така, и Самсунг и ЛГ са настъпали всички японци яко по вратовете и до няколко години ще ги изринат тотално. Започна се с телефоните, продължи с телевизорите и друга бяла и черна техника и съвсем скоро ще изрият целия пазар.
Миналата година беше голям празник, бяха големи делегации как технополис били на първо място по продажби на телевизори Панасоник в Европа. И се замислете на кое място са Панасоник по продажби на телевизори в Европа, щом Технополис са на първо...
Според мен бизнес стратегията им за крадене на технологии и идеи от другите, но не просто копиране (както китайците) ами "творческо копиране" ги изстрелва в космоса.
Всъщност, колкото е важно да работи икономично, и безаварийно системата, толкова е важно и поддръжката. Аз бях замислил да възложа изграждането на цялата инсталация, на фирма, която да е всичко в едно- вносител, разпространител, монтажник, и гаранционен сервиз, за да си спестя нерви на по -късен етап. ДОколкото знам, във Варна това са Дайкин и Мицубиши (може и други да има). За LG май имаха такива услуги, но само в София.
А, ако възложа на някой "майстор" после къде да го търся за гаранции и т.н? Някой има ли с подобен опит?
А за Панасоник, Самсунг, Тошиба, Кериър и НИБЕ са Климамаркет.
Офф - За бира, водка, узо и айрян може и мен да ме търсите