С 33°в системата, поддържам 22-23° в стаите. Това само с подово и въздух/вода.
Изпратено от моят MI 5s с помощта на Tapatalk
Здравейте,
Изчетох темата малко по диагонал, затова предварително се извинявам, ако вече е споменато нещо по въпроса ми.
Интересувам се сериозно от отопление(само) с ТП въздух/вода с радиатори, около 4 кВата, монофазна, за апартамент.
От Варна съм. Тук една фирма с име в бранша предлага Панасоник и Самсунг най-вече.
Колебанията ми - ако е моноблок, май е трудно по фасадата, че е доста тежък. Ако е от два модула, тн вътрешен модул дали може да е на тераса? Има остъкление терасата, но се отваря, когато жената простира, дори и зимата.
Моля ако има колеги с ТП от посочените марки, ако имат желание да споделят + и - за марките и моно или с два модула.
За да няма елемент на реклама, може и на лични.
В най-скоро време ще прескоча до базата на фирмата да разпитам по-подробно, но бих бил благодарен за предварително споделена от Вас информация.
При моно-изпълнението, ще трябва задължително флуида в отоплителната инсталация, да е незамръзващ! Антифриз, пропилен или етилен гликол или кой каквото си хареса. Там неминуемо, през неопределено време има течове.
Моят съвет- сплит система. Външно с хидробокс или по-разбираемо, вътрешен модул.
Не става ясно, заложените от Вас 4-ри киловата, проектна или консумирана мощност са? Ако са проектна се обезсмисля инвестицията. Ако е консумирана, то машината ще е с 14/16 kw топлоотдаване. Външното тяло ще тежи от порядъка на 100/120 кг и монтажът му, извън тераса/балкон, ще е възможен само на партера.
Предполагам с радиаторите сте ползвали локално/централно парно , при замяната на което с термопомпа, ще се наложи увеличаване на радиаторната мощност, или скъпоструващите високотемпературни термопомпи.
Трети вариант- самоделка и няколко хиляди спестени в джоба, ако сам се справите с инсталацията.[emoji41]
От доста време чакам темата да се раздвижи.
Интересува ме за самоделка .
Примерно от 24 външно примерно ЛФЦ .
Идеята е за малка виличка в бълкана която ще се изгради от панели .
Квадратурата е около 50 кв.( в началото плана бе 35 кв )
Мислех за 2 климатика и бойлер.
Което както и да го смятам са си едни 3000-4000 лв.
Имам 2 конвектора по 5 кв които прахлясва.
Та инвестицията ще ми е едно външно тяло и инсталация като плюс ще е топлата вода
Пиша по повод самоделката.
Може ли насока как може да стане това.
Благодаря.
Правено с посоченият модел, веднъж. На подово и два радиатора в спалните. За топла битова вода, по-скоро неефективно. По-добре ток или солар.
Икономията идва при ниски температури на водата, ама за къпане жените треперят.[emoji23]
Клими и бойлер! Някои стари с къщички и груба сила! [emoji41]
Aко са клими ще са нови на 100% ....грее или Купер за по 800-1000 лв.
Ivan74, благодаря за включването.
Около 4 до 6kW максимално отоплителна мощност ми е необходима. Сега отоплението е на ток с около 3 кВт инсталирана мощност.
При сплит възможно ли е тн вътрешно тяло да е с незамръзващ флуид и да е на терасата?
За самоделка се въздържам, тъй като трябва да почна от А, Б Ако някой се занимава професионално с това, може на лични.
Тялото на сплита, прилича на шкафче.[emoji3] По-добре е вътре, че се случва и антифриз да замръзне. В котелното до ел. котлето ще намериш половин квадратен метър на стената.
Аз може да не разбирам, но от четеното години за ТП въздух-вода научих, че силата на масовите е при работна температура на водата 30-35гр. максимум. Това е използваемо само при подово отопление и да речем огромни конвектори. За система с радиатори по-скоро са подходящи високотемпературни ТП, които са доста скъпи и пак водата е на 55гр., което също изисква по-големи радиатори в някои случаи. Въобще не съм чел по форума, някой да се е похвалил с ТП и радиатори. Може и да има, не споря. Но аз съм чел само за комбинация основно с подово и тук там някой голям конвектор.
Прав си, че с подово ще е най-добре, но ако човек е на фаза основен ремонт. На този етап не бих си го причинил
Напълно те разбирам, но си мисля, че с радиатори няма да получиш приемлив резултат. По това, което съм чел граничния компромис е поне конвектори. Но все пак не съм специалист. Аз няколко години си мислех за такова нещо, но след всички консултации ми стана ясно, че нямам шанс с ТП и радиатори за къщата.