Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234
Резултати от 46 до 58 от общо 58
Like Tree16Одобрявам

Слънчево парно

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Отговор: Слънчево парно

Всеки умеещ да работи с калкулатор може да сметне колко енергия е натрупал в буферния си съд по начинът, който си описал.

Както може да видиш от поста на човека, той желае да разбере колко кВтч произвежда соларът, а не колко е вкарал в буферния съд.

За тази цел ти трябва не количеството вода, а нейният дебит. Поради тази причина не може с твоите формули да дадеш правилен отговор на въпроса, тъй като на мястото на масата трябва да заложиш маса/секунда, за да изкараш мощността и от там умножена по времето да получиш енергията.

Естествено това е най-акуратния начин за смятане на такава система. Твоят също става, но е далеч по-първобитен.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

В този ред на мисли ако добавиш време компонента чрез дебита в знаминател получаваш директно мощност във [W]
    предишната сметка също е ОК но не е много меродавна от гледна точка на температурните ограничения на солара ... среч колкото повече се качва температурата в буфера толкова повече ще намалява мощността на солара защото dT във първичният кръг ще намалява..
    Така че ACto то е прав като казва ако съм го разбрал правилно че ако осигуриш черпене от буфера и съсредоточиш измерването върху първичният кръг --> dT вход / изход на солара и дебит на флуида през солара ... желателно е да е вода че по лесно се смята...
    AC_From_Hell одобрява това.

4. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Правилно си ме разбрал!

5. Тук е от
    Oct 2013

Здравейте специалисти,
    аз съм нов тук и до сега не съм писал, но от известно време чета (сравнително избирателно) някои от нещата. Най-вече се интересувам от темата на Warm с пелетната горелка на Грейко. Warm, в случай, че четеш и тази тема, и ако ти е удобно, приеми този пост като покана да "нащракаш" два реда в твоята тема и да споделиш как вървят нещата!
    Също са ми интересни и чета нещата споделени от Lazar за газовите котли. Запалих се и по тази тема (Сл. парно) макар и да знам, че още не е узрял моментът в който ще се топлим изгодно от слънцето. Слънцето за сега грее безплатно, но вкарването на тази енергия вкъщи струва доста пари. С този мой пост искам да предложа едно видео в което един мъж е решил да се отоплява от слънцето. За тези които не знаят немски ще напиша накратко, за какво иде реч.

Човекът е сложил слънчеви колектори и вместо досегашните 3 000 литра нафта изразходвал вече по 2 000 литра на година. Разходите са за отопление и БГВ. Използваните от него колектори са вакумни. Обяснява се, че са скъпи, как работят, как се правят и защо са по-добри от другите вакумно-тръбни колектори. Споменава се също, че тези тръби трябва да държат вакум 20 години. За инсталацията бил платил 10 000 евро, с което спестявал годишно по 1 000 евро.
    Поздрави на всички и приятно гледане!

Този пост е редактиран от vrangelov; 25-01-14 в 14:14.

6. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от cooler Виж публикацията
    В този ред на мисли ако добавиш време компонента чрез дебита в знаминател получаваш директно мощност във [W]
    предишната сметка също е ОК но не е много меродавна от гледна точка на температурните ограничения на солара ... среч колкото повече се качва температурата в буфера толкова повече ще намалява мощността на солара защото dT във първичният кръг ще намалява..
    Така че ACto то е прав като казва ако съм го разбрал правилно че ако осигуриш черпене от буфера и съсредоточиш измерването върху първичният кръг --> dT вход / изход на солара и дебит на флуида през солара ... желателно е да е вода че по лесно се смята...
    A aз разбирам, че без да навлизам в сложни изчисления, мога да използвам два термометъра - на входа/изхода на солара за да определям ΔТ и водомер за дебита. Това с други думи е топломер. И благодаря:rolleyes:
    Ще ми се да измервам поне издващата отгоре (от слънцето) мощност, защото тази отдолу (сондажна вода) е с постоянна температура и там може да се заложи постоянна величина. Но резултатът от събирането на двете променя СОР-а на термопомпата. Искам да имам и входяща мощност към термопомпата, топлинна и електрическа.
    А пък ако, дай Боже, водата в буфера се вдигне над 35° мога да я пренасочвам директно към подовото и да спирам ТП. Но едва ли ще има друга зима като тази някога, при нас нямаше никакви мъгли, слънце та слънце....

7. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Не знам дали вечи си си купил термопомпата, ако не си, сложи един воден VRF - имаш опция за едновременно отопление и охлаждане било то вода-вода или вода-въздух, това вдига ефективността много през лятото

Единствения проблем е първоначалната инвестиция, която е голяма.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Всъщност за колко киловата хладилна мощност говорим ... по отношение на термопомпата?

10. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Ех, въпросът с инвестицията... Аз съм изключително стиснат и от цените на ТП вода-вода, особено VRF-ите, ми настръхва четината по врата. Особено когато сондажът ми не е много сигурен - в момента около двора ми се копае много и някой багер може да прекъсне "жилата".
    Засега експериментирам с направена от мен ТП - прозоречен Самсунг 9000BTU с облечени в плексиглас изпарител и кондензатор и радиатор в едната стая първоначално, а после пуснат през подовото. Справя се добре и в момента, защото досега нямаше зима. Преценявам плюсове и минуси. Имам умения и свободно време и го правя повече за удоволствие.

11. Тук е от
    Aug 2014

Какво ще кажете за варианта за термопомпа GREE Versti като пари не е много скъпа на фона VRF си е направо евтина
    има добри показатели около 4.60 СОР
    Проблема е само че най-голямата е 16кВ и не знам дали ще ви стигне.

12. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

VRF тук се обсъждаше по други причини, да слагаш VRF за 16кВт е пълна глупост.

Иначе за мен китайските боклуци винаги са си били и си остават китайски боклуци. Както обикновено няма никакви данни, освен някакъв КОП, който също не е много ясно колко е.

Като цяло иначе 16кВт е най-голямата мощност при 90% битови термопомпи.
    cooler одобрява това.

13. Тук е от
    Jan 2014

Лятото отлетя.

Искаме или не отоплителният сезон 2014 - 2015 чука на вратата.
    За мен отоплителният сезон е през цялата 2014 г. Дъждовната пролет и лято, наводненията
    в дома ми, са причина за висока влажност. През лятото слънчевото парно работи NON STOP.
    За да изсушава въздуха и стаите.

Практически цялата енергия акумулирана от колекторите в буфера се оползотворяваше напълно.
    Когато нямаше слънце включвах газ-парното, това за късмет се налагаше рядко.

За сега разходът на газ е почти както през 2013 г. (2013 г. беше с рекорден брой слънчеви дни).
    Това се дължи на СОЛАРА, благодарение на него в къщата има ниска влажност с топлинен комфорт.

Ето как изглежда графиката за потреблението на газ от януари до октомври 2014 г.

потревление газ до октомври 2014.jpg
    estqwerty одобрява това.

14.  

15. Тук е от
    Jan 2014

Намерих изгодно 8 бр. Фото Волтаични (ФВ) панела с мощност 235 Wp всеки.Сумарната им мощност е 1 900 Wp.
    Монтирах ги на покрива на къщата ми.Покривът е двускатен с ориентация изток - запад.

4 ФВ панела монтирах на изток и 4 панела на запад.Във всяка група панелите са свързани последователно.
    От всяка група изтеглих ел. линия която захранва ел. контакт.Източната група ФВ захранва ел. контакт в северната
    стая, а западната група захранва ел. контакт в кухнята.Така вече имам два "слънчеви контакта".

Включих маслен радиатор 600 W, към "слънчевия контакт" в стаята и ел. фурничка 650 W към "слънчевия контакт" в
    кухнята.Така се получиха два "слънчеви ел. уреда".

При почти плътна облачност "слънчевите ел. уреди" се нагряват от ФВ панели до Температура 52*С - 55*С.
    ФВ панели вкарват "слънчев ток" вкъщи от 27 октомври т.г., нямам все още достатъчно пълни впечатления,
    но уверено мога да кажа, че "слънчевите ел. уреди" вдигнаха Т*-та в помещенията с 2* - 3*С.

ФВ панели_група изток & група запад.jpg
    източна и западна група ФВ панели

северна стая_слънчев маслен радиатор.jpg
    северна стая "слънчев маслен радиатор"

слънчев радиатор_измерване на температура.jpg
    'слънчев маслен радиатор" - измерване на температурата

кухня_слънчева фурничка.jpg
    кухня - "слънчева фурничка"

слънчева фурничка_измерване на температурата.jpg
    "слънчева фурничка' - измерване на температурата

слънчева ел крушка.jpg
    "слънчева ел. крушка"
    estqwerty, blue1 и Sikandher харесват това.

16. Тук е от
    Jan 2014

Re: Слънчево парно

Правя обобщение на данните за работата на Солара през 2014 г.
    Статистиката показва следното.

През 2014 г. слънчевата активност в района на София е :
    104 слънчеви дни
    123 дни с разкъсана облачност
    138 облачни дни

Соларът е работил в режим слънчев бойлер . . . . . 90 дни
    Соларът е работил в режим слънчево парно . . . . . 155 дни
    Топлинната енергия от солара е . . . . . . . . . . . . . . . . > 2 300 kWh

Газовият котел е работил в режим бойлер . . . . . . 234 дни
    Газовият котел е работил в режим парно . . . . . . 186 дни

През 2014 г. домакинството е изразходвало газ за отопление, топла вода и
    готвене . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 119 куб.м

Разходът на газ през 2014 г. е с 80 куб.м. повече по сравнение с 2013 г. (1 038 куб.м.)
    Кто цяло 2014 г. НЕ беше добра за слънчевата енергетика.Малко слънце, много
    дъжд и облаци, а за добавка и . . . 4 наводнения на приземния ми етаж.

На практика отоплителният сезон за домакинството ми беше 365 дни.Газовото парно и
    слънчевото работиха без прекъсване цялата година.
    Въпреки това, разходът на газ е само с 80 куб.м. повече от 2013 г., а 2013 г. беше
    с рекорден брой слънчеви дни.

Пожелавам на всички СЛЪНЧЕВА, ЗДРАВОНОСНА и СПОРНА 2015 година !
    estqwerty одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234

Подобни теми

1. Радиатори за парно от къде?
    От glarus във форум Отопление
    Отговори: 2
    Последно: 24-09-14, 11:11
  2. Слънчево, с превалявания
    От ql^2/8 във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-01-13, 01:02
  3. Парно с климатик
    От taralion във форум Отопление
    Отговори: 6
    Последно: 21-12-06, 10:20
  4. Климатик или парно?
    От xenohack във форум Отопление
    Отговори: 36
    Последно: 12-11-05, 22:07
  5. Слънчево затъмнение
    От Julian във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 5
    Последно: 03-10-05, 14:30

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе