valioboy, как се се дъжи машината?
Здравейте, смятам, че за сега чудесно. От 20 октомври е включена заедно с бгв 200 литра. Поддържам 22 градуса в стаята която ми е най-студена, другите не съм ги мерил. От 20 октомври до 5 ноември платих 51 лв. От 5 ноември до 5 декември 247 лв. За сега е това, ще пиша и другите месеци как е. Сметка на монофазната партида ми спадна с 50 лв, понеже имах 2 Ел. Бойлера,който сега замества термопомпата.
От 5 декември до 5 януари, 168 лв.
Здравейте, знам че не е най правилното място в тая тема,но понеже става въпрос за същото та:
"наследих" една помпа която на мен по никакъв начин няма да ми служи, а не искам да я давам на "вторични суровини". Ако на някой от тук ще му свърши работа гарантирам че цената ще е повече от изгодна.![]()
За това става въпрос: https://product-selection.grundfos.c...mid=1183618703
До колкото виждам е трифазна.
реални снимки без да съм я пипал, т.е почиствал
![]()
Тая помпа не вярвам някой да ти я купи освен някое училище или някой който отоплява огромно хале. Най добре я подари на някой щом пари не си давал пари не искай а на тоя дето ще я подариш какво ще я прави е мистерия тая помпа прай 30 кинта на месец ток само на 1-ва скорост.
Давам 6лв с доставка от продвача.
От 5 януари до 5 февруари 240 лв.
Като кажа на някой, че планирам отопление с ТП второто*, което ми казват е, че са шумни.
Има ли резон в това твърдение и кое точно е шумно? От тръбите в пода, вътрепните компоненти или външния модул.
Адски съм чувствителен на подобни шумове и доста бих се дразнил ако е така.
* Първото, което казват е, че ще умра от студ. :D
От моето проучване и разговор с няколко познати имащи ТП въздух-вода извода, който си направих е, че са подходящи за малки, нови добре изолирани къщи с подово в райони без студени зими. Под 0 градуса е скъпо и имат смисъл само при липса на газ.
За шумно –климатик, ТП земя/вода е съвсем друго и цените тук в бг не знам, в uk на два от обектите ни земя/вода стуваха 100х.лири за 100квт.
За шума не мога да съм мн обективен, външното тяло си шуми като климатик, просто има 2 перки, но е сравнително безшумно. Вътрешното тяло при мен е в мазе, но не издава никакви шумове. Движението на фреон по тръбния път се чува мн, мн слабо. Трябва да се вслушаш. А подовото отопление нямам представа, но не би следвало да се чува.
При мен също ще е в мазето вътрешното тяло.
Чета обаче за външните някакви нива от 55дб, което лятото е малко притеснително.
Аз охлаждане не ползвам, но съседите като пуснат сигурно на отворени прозорци ще се чува.
При мен по характеристики е 45 дб на външното тяло.
От 5 фев до 5 март - 217.лв.