Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 44

Отопление на апартамент с термопомпа и радиатори

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003

Отговор: Отопление на апартамент с термопомпа и радиатори

и конвектори и нова инсталация до всеки. или поне там където имаш проблеми. 8 киловата са 8 киловата на +7градуса, ние нямаме английският климат тук и без изолация може и да малее. може да пробваш но намери начин да оставиш печката на дърва за студен резерв поне един сезон.

2.  

3. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2026

Хидроизолацията ще бъде компромисен вариант в случай, че покривът не бъде изградeн. Сега, през пролетта, планирам да правя външна изолация на жилището.

- - - - - - - - - -

Не мога да пусна нова инсталация, тъй като това би означавало изкъртване на апартамента. Изолацията ще бъде направена на 99% това е сигурно.
    Печката не мога да я оставя, тъй като условието е нейното предаване.
    Този пост е редактиран от Ninio; 13-02-26 в 13:30.

4. Member
    Тук е от
    Dec 2024

Максимално ефективна изолация ще е важна според мен с тази скромна мощност на помпата и предполагам ще трябва да се подсигури и с ел. нагревател за по-студените дни.
    В youtube попаднах точно на един мисля че англичанин и с 7 киловата май отоплява къща, но показва че вътре държи 20-21гр

5. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003

Скромна но постоянна. Ще стигне си мисля. Ще е интересно. И ще чакаме обратна връзка. Надявам се да се получат нещата.

6. Member
    Тук е от
    Dec 2024

И за мен ще е интересно какво ще се получи накрая и не разбирам много от темата

7. Member
    Тук е от
    May 2019

Според мен, търси хората от общината и се договорете за промяна , вместо термопомпа да вземеш газов котел. Явно не си знаел с какво се захващаш, и какво е вложението покрай термопомпата. Струва ми се, че ще увиснеш с тая инсталация.....

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2010
    Живее в
    Шумен

Цитат Първоначално публикувано от Ninio Виж публикацията
    ...
    Въпросите ми са няколко:

1. Най-важният и клиширан въпрос – ще успее ли тази термопомпа да отоплява апартамента? - по-скоро да
    2. Ако отговорът е „не“, какво мога да направя?
    3. Казаха ми, че помпата работи на 60°C. Това наистина ли е така, тъй като съм чел, че повечето работят на максимум 45–50°C? - всъщност, рядко ще ти трябва повече от 45°C
    4. Ще мога ли да отоплявам и бойлера с нея? - да, има вариант
    5. В една от стаите ми предстои цялостен ремонт – има ли смисъл да положа нови тръби? - зависи колко "стари" са старите, аз бих ги подменил и задържал радиаторите. Няма нужда да хвърляш излишни пари за конвектори, ако бюджета позволява добави глидери или допълнителни радиатори, където е възможно.

...
    И най-важното.
    Консултирай се със специалист по отопление/термопомпи, а не разчитай само на форумни съвети от потребители, каквито са повечето от нас.
    Като за начало, опитай с лично съобщение до Lazar. Той е специалист.

10. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2026

Благодаря за отговорите !

Категорично няма да разчитам само на мненията на хората във форума, без това да звучи като обида към когото и да било. Знам, че тук има професионалисти и именно това ме накара да пусна темата, тъй като нещата се случиха много бързо, а аз съм от хората, които искат да направят всичко както трябва.

11. Member
    Тук е от
    Dec 2024

Така или иначе вече сте се пуснали по пързалката и няма връщане назад. Та това което можете да направите е най-вече да се погрижите за добрата изолация.
    А нужда от охлаждане няма ли да има?

12. Member
    Тук е от
    May 2019

Направете всичко възможно, за да прекратите или отклоните подмяната на печката за термопомпа. Има голяма опасност да направите изолация и да студувате, а щом до сега сте се отоплявали на печка, не сте стояли на студено. Всичко опира до сметка на топлинните загуби на това жилище с изградена изолация и тогава да се прецени каква работа може да върши наличната инсталация и радиатори.Инвестиция трябва и за битовата гореща вода. Успех и дано не се върнете в изходна позиция

13. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2026

Цитат Първоначално публикувано от casal Виж публикацията
    Така или иначе вече сте се пуснали по пързалката и няма връщане назад. Та това което можете да направите е най-вече да се погрижите за добрата изолация.
    А нужда от охлаждане няма ли да има?
    Така е — връщане назад няма. Изолацията ще я направя сега през пролетта и ще се постарая да намаля топлинните загуби до минимум.
    Относно охлаждането – имам нужда, особено за едната стая, над която е външната тераса. Там положението е меко казано тежко – през зимата е най-студено, а през лятото точно обратното

- - - - - - - - - -

Цитат Първоначално публикувано от Icata69 Виж публикацията
    Направете всичко възможно, за да прекратите или отклоните подмяната на печката за термопомпа. Има голяма опасност да направите изолация и да студувате, а щом до сега сте се отоплявали на печка, не сте стояли на студено. Всичко опира до сметка на топлинните загуби на това жилище с изградена изолация и тогава да се прецени каква работа може да върши наличната инсталация и радиатори.Инвестиция трябва и за битовата гореща вода. Успех и дано не се върнете в изходна позиция
    Вече няма какво да се направи. Хората минаха на оглед, направиха снимков материал на печката и няма как да не я вземат.
    Силно се надявам, че след като намаля топлинните загуби и с оглед на по-мекия зимен климат, нещата ще се получат добре.

14.  

15. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград

Тя работата малко - на ти копчето, уший си балтона, ама айде....

16. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2006

То огледа добре, но какво следва... договор имаш ли, предписания.... аз лично не бих отказал харизан кон, за охлаждане бодни клими които могат и да помагат на топло ако има нужда

- - - - - - - - - -

Аз не съм чул още в нашата община нещо да е мотирано по програмата

17. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2026

Цитат Първоначално публикувано от vladgad Виж публикацията
    То огледа добре, но какво следва... договор имаш ли, предписания.... аз лично не бих отказал харизан кон, за охлаждане бодни клими които могат и да помагат на топло ако има нужда

Както вече казах по-горе, подписах договора миналата седмица. Дойде представител на фирмата и описа какво ще трябва да се добави към системата.
    - - - - - - - - - -

Аз не съм чул още в нашата община нещо да е мотирано по програмата
    Ами нашата е заможна какво да кажа

18. Member
    Тук е от
    Dec 2024

И англичаните имат някаква програма да заменят газови котли за термопомпи, ама и там на много места са без никаква изолация

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Вид термопомпа за радиатори и подово отопление
    От ГДМ във форум Електрическо отопление
    Отговори: 1
    Последно: 01-02-23, 20:40
  2. Отопление на къща с термопомпа и радиатори
    От Rakeem във форум Други начини за отопление
    Отговори: 75
    Последно: 28-07-22, 13:05
  3. Термопомпа за радиатори
    От bamse във форум Други начини за отопление
    Отговори: 7
    Последно: 24-05-22, 19:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе