Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 31

Тази статия направо ми промени мирогледа

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ако някой си мисли че комунягите ше се върнат и пак инженера и доктора ше взима колкото продавач в магазин примерно се лъже!Сори,това време отмина</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

ДПетров - баща ми е инжинер. Работи в голяма международна компания. Доктор на съответните науки е. Колко изобретения има - и аз вече не знам. Мога да изредя неща, които всеки е срещал и основна част от тях са негови внедрявания. Има 20+ години стаж; може би скоро 30. Владее френски наистина добре и горе долу руски и италиански.

Приятелката ми работи в магазин - хранителен от 2 години и взима повече от него. Много слаби познания има по немски и английски; вишист - бакалавър - икономика!

Корупцията е хубаво нещо. Чудесно. Има само един негатив: администрацията е сложена за да съдейства и организира дейността на гражданите. С цел да се натрупат повече "дивидент" от корупция обаче те не само не помагат, а даже се стараят да затруднят работата на гражданина(стопанина).

Та оттам и една причина за намалена производителност. Спрямо Америка, де.

Не знам как ги правиш тея изводи. Но според мен не са за България, а за някоя друга страна, или пък са за точно твоето работно място. Което не е цяла България. Пазарната икономика, която ти се струва, че виждаш, още е много далеч да се назландиса при нас.

Чудя се къде са комунягите. Ами да, те пак са тук. Само че преоблечени като демократи.

"Бай Ганьо на избори".[:D]

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002

Ми в случая проблема е на баща ти. Винаги човек с добра квалификация и езици може да си намери работа отговаряща на неговите финансови изисквания и квалификация. Винаги, стига да има мерак знания и желаниие, човек може да се уреди в живота.

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

С други думи, ако баща ми, който е на над 50 години и си има доста - така да ги наречем - твърди разходи, сега вземе и излезе на пазара на труда, ще му е по - добре?

Чудно; защото аз до скоро си търсех работа. И да ви кажа - не само аз. В края на краищата голяма част от приятелите ми са студенти не с програмиране или с компютърни технологии(защото това е "бутаният" напред отрасъл).

5. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

<font color="orange">@ДЗВЕР</font id="orange">

Не е нужно баща ти да напусне работа за да си търси нова.

Ако има желание и не на последно място възможности ще си намери по-добре платена работа.

Fori е прав.

Имам го същия доктор на науките в къщи, така че ситуацията ми е ясна.

Моя и твоя баща да се сърдят на себе си, не на системата.

Моя, а със сигурност и твоя са имали възможности, но не им е стискало, това е проблема.

Институционализирали се се, това е психологически проблем.

И да ти кажа, тъй като пак подчертаваш възможността за работа на IT специалистите, недей много им завиждаш.

От десет човека с подобна работа, девет работят за жълти стотинки като мравки. Аз лично не им завиждам.

При толкова учене и при толкова динамично развиваща се материя [изискваща постоянна самоподготовка] да работиш колкото да оцелееш не ми изглежда добра перспектива.

Верно е, работа е все пак, но не за завиждане.

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Еми институционализирал се е. Ако ти работиш 30 години една работа, дали няма да се институционализираш? Преди 7-8 години работата му даже си беше доходна.

Макар, че той е химик и не е толкова лесно да си смени работата. Ще трябва - много вероятно и местоживеенето да си сменя и проблемите стават много.

А за завиждане - не завиждам. Просто е калпава системата. В последните години се емна един отрасъл: виртуализацията, тея технологии и производните - да кажем комуникации. Това е хубаво, ама производителността в повечето от останалите отрасли компютрите могат да я качат със съвсем малко, а лапат всички инвестиции, другите отрасли западат поради ниската алтернативна рентабилност на вложенията. И като резулта - лично аз си мисля, че това е криза, залегнала в бъдещето. Не може финансовият сектор да върви с бесни темпове напред(пазари на винансови инструменти на такива компании), а реалния да изостава. Не казвам, че работниците са виновни, а че кулата е въздушна. И е по - лошо от циклите на капиталистическата икономика на Маркс. Защото балансът в системата се нарушава.

Та това ми е приказката за отрасъла, а не завист.

7. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Съгласен съм абсолютно, така е, но те нещата се повтарят постоянно. Поне в България.

Преди години да си инженер, пък ако може и аспирантура да запишеш си беше гаранция за сравнително добри доходи и прилежащи материални придобивки [ведомствено жилище и т. н.]

Икономистите никой не ги броеше "за слива". За "компютърджиите" пък да не говорим. Тях ги нямаше въобще на пистата, бяха някаква мега екзотика.

После стана, юруш на икономиката [работа в банки, застрахователни компании]. Дебели заплати, малко работа [на топло през зимата, на хладно през лятото], много социални придобивки.

Общо взето работата в банките тогава беше "да убием кучето до 16.30 и да приключваме".

Там намериха първото топло местенце най-оправните [не най кадърните] IT специалисти. Леко почна да изгрява слънчице и на техния небосклон [супервайзори].

След това станахме адвокатско, съдийско, следователска държава.

Всичко се хвърли в правото. И се оказахме в парадоксалната ситуация сега да гледаме по улиците човек с титла "адвокат", но с мръсен шлифер и обувки от немотия.

Сега е на мода "европеистика", макар и никой да не знае какво е това животно.

Момчета и момичета завършили средното си образование в с. Сусурлево, Трънско ще стават еврочиновници. Повечето от тях трудно ще се справят и с българския, да не говорим за по специални умения [IT, комуникативност и т. н.]

Така че и IT модата ще отмине, който хване влака сега, хване, да видим коя ще е следващата мода.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2001

Дзвер,това тяхното поколение е полузагубено,изключая тия бившите ченгета дето сега държат парите

М/у другото,навремето съм работил в магазин като студент.....речниковия ти състав се ограничава жестоко,да не говорим че ако се позастоиш цял живот си осъден да смяташ колко е 1,20 и 3,45 примерно

Колкото до ИТ....еми в мометна е модерно,да,позападна последните години;навремето нашия системен взимаше почти двойно над мен,сега нещата се обърнаха;системи админи с лопата да ги ринеш[:D]

Аз говорех за гъвкавост на хората която в БГ липсва:тук освен да реват младите друго не знаят:КРАЙ<АЗ СЪМ ДОКТОР(примерно),искам добре платена работа днес и сега....еми не става баш така..иска си време..и жертви

Много хора не са настоени откъм жертви...мислят си че след като имат някаква диплома,дори и знания сичко трябва да е като с САЩ:да,обаче ние живеем в БГ..и тук освен инженер,ми се е налагало да съм и техник,и монтиор,и парнаджия,и плочкадия,мазилкаджия...че дори и по отпушването на одходни канали:и когато дадеш всичко от себе си тоя дето ти е шеф какъвто и изрод да е(обикновено са такива) вижда че си ценен и многофункционален...а тоно на МНОГОФУНКЦИОНАЛНОСТТА много се държи в България

А и къде е казано че тряя да се ограничаваш със една работа?Ми я ги вижте по другите страни!Имали стандарт...еми имат,ама им се скъсва гъза от бачкане

10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Добре, но е точно обратното: на запад хората тясно се специализират и предлагането от страна на учебните заведения отговаря примерно до +- 2 % на търсенето от страна на работодателите. Примерно в Германия: Да вземем аграрното стопанство или индустриалната икономика: хората там учат не просто икономика на съответния отрасъл, а изучават немският такъв отрасъл, даже особеностите на отрасъла в региона, в който им е университета. При нас какво се получава? Ами точно обратното: обща култура. И после - наникъде. В Бг не им трябваш, в чужбина - не знаеш това, което искат.

Точно обща култура и все(по)знайничество на българина не му липсва. И печалната причина за това е, че и да има конкретна култура и познания, тя няма да му трябва. Вече съм казвал, че университетите не са никак пазарно ориентирани; те имат две ориентации: по запазване на статуквото(старите професори да си "съхранят" дисциплините) и по модата - каквото им се иска на лапетата да учат за да има наплив на студенти, респ. субсидии. Туй, че после излезлите масово навън безработни са лоша реклама и убит имидж - е, кой мисли чак толкова далновидно. Нали има наплив...

Като резултат и довериято на предприемачеството в образованието е 0. И като сложим, че бая от новите предприемачи разбират пазарната икономика като "аз съм шефа, пък ти къв си да зимаш отношение" и дават колкото да не умреш за работа като вол, пък и та ритат отзад да става по - бързо - е к'ва е картинката???

И ти казваш, си инженер. Според мен да научиш устройството, принципите и т.н. на ВиК работата ти е по - лесно. Добре, ми един икономист - примерно аз - какво да усвоя? Кое ще ми е от полза?

Сега, аз също съм мазал един-два пъти, носил съм по строежи, дърва мога да цепя, да нося някакви товари. Ама какви и кои професии да усвоя, че да си намеря мястото?

Това не е гъвкавост; това е лашкане в безпътицата. Да инвестираш примерно 18 години и ти и държавата в образование и да се преквалифициран накрая за 2 месеца в зидаромазач....

Щото не говорим за закърпване на месеца а за устройване.

11. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2001

Никой не ти говори за обща култура....ти между другото колко трудов стаж имаш?

И недей да ми говориш за германия,аз знам какво е в германия много добре,имам германски колеги,и знам какво точно правят за да си запазят работата:това което си написал е само по книгите;реалния живот е друг обаче,и тук в навсякъде

За строежите....еми ако неможе да се реализираш другаде и това е начин..как си плащаш сметките тогава??Или тате носи мама меси[:D]

Еми там ни е проблема на БГ...много разсъждаваме и ревем:ето го поста по горе,четете и се убедете сами

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

@ДПетров

Не знам колко колеги в Германия имаш, аз най вероятно имам повече, ама е много интересен доводът ти на мерене на колегите. Сякаш, че в цифрата е истината. Приказката ми е за реалния живот и обикновено е за него; в книгите за българите в Германия не пише.

Да, начин е строителството. Начин да се издържаш е.

Обаче колко струва тоя начин на мен и колко на държавата?????

Това е истинската елементарна сметка.

Ето ти пример:

За баща си(примерно)

Ученик(освен нормалната храна) - 100 лв на месец, 12г по 12 мес - 14400 лв; отделно облекло, учебници и т.н.

На държавата:

Само мога да гадая. Стол; евентуално общежитие; поддръжка на базата, учители и персонал, всички осигуровки и други - това в продължение на 12 години.

Студент:

На баща си - 200-250 лв на месец, 4 до 7(лекар) години; средно вземаме 5 - 15000 лв., примерно с включени такси.

На държавата: Ами... Субсидия за общежитие - 20тина лева на месец.

За стол - 1-1,10 лв на толкова купона, колкото изяде.

База + поддръжка; пълно осигуряване; айде, да кажем, че иначе преподавателите и служителите се издържат от таксите(схемата на субсидиране мисля че не е точно такава, но направо пренасям преките разходи).

(ако има нахалството да се учи добре, може да вземе и стипендия)[^][^]

И накрая завършва висше. И става зидаромазач с нулев опит, понеже много върши, а малко реве, по твоите определения.

Каква е равносметката от цялата работа?

Колко загубени пари на баща му?

Колко на държавата?

Вместо да завърши примерно един техникум по плочкаджийство, да стане професионалист и да лепи плочки в несвяст?

Опс, недай си боже пък както спомена Малоун и аспирант(сега докторант) да стане.

Каква е равносметката? Кой е тъпият в системата? Студентът? Баща му? Държавата?

Кой печели от зидаромазачеството? Вишистът? Баща му? Държавата? Обществото?

Чакам еднозначния ти отговор. Много ми е интересен.

Струва ми се, че не разбираш същността на понятието инвестиция.

Или пък си от тези инвеститори, които играят комар с риска. И това ги радва. А зидаромазачеството остава просто част от риска.

Знаеш ли с тия зидаромазачи каква държава можем да построим, ех......

13. Тук е от
    Jul 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">ми един икономист - примерно аз - какво да усвоя? Кое ще ми е от полза?

<div align="right">Originally posted by D3BEP - 29/09/2004 : 17:56:05</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

само една идея де... според мен може да ти е от полза да се специализираш във forex маркета - ако успееш да хванеш тренда на поне една валута не се сещам по добър начин за изкарване на много пари с малка инвестиция

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Вагабундо, това са инвестиции с много висок риск и именно там баш ти трябват много пари за да извадиш пари.

Да печеля само от разликите в курса днеска - утре е смешно.

За да получа от банките специализирани маржове на курса, близки до основния, ми е меобходима сума парици. Последния път, когато питах в ОББ, ми казаха, че за да договарям обменен курс, ми трябват 50 000 долара.

Номерът е да анализираш примерно американската икономика, да усетиш, че до 2 години доларът ще загуби или ще качи 30% и да играеш на фючърсния пазар.

Добре, обаче за да играеш на тоя пазар трябва да си банка, член на клирингова къща. Или клиент на такава банка. Сделките си имат минимален лимит. Не става с 5 долара да врътна парици.

Или пък другите работи: опциите са башка скъпички; те са в процент от сделката; но и при тях има риск, за хеджирането му ти трябва влизане в допълнителни финансови инструменти. Става още по - скъпичко. Ако печалбата излезе, добре, ако не излезе - зле, но не губиш твърде много. Само ако си платил добре, обаче.

Изводът е, че ти трябват не пари, ами мноооого пари за да тръгнеш да играеш. От игра по чейндж бюрата едва ли мога да спечеля нещо.

Аз говоря за хващане на работа, ако нямам пари. Ако имам, няма да тръгна да ги въртя по МФП; ще си направя частен бизнес първоначално. И ще работя за себе си, не за някой друг.

Кога си видял частно лице, играч по тея пазари - да върти йени в Токио и да ги продава в Хамбург, да речем? Няма такова чудо; а ако използвам посредник, той ще ми предложи още по - неизгодни условия.

Единствените частни лица, дето печелят от това, за които се сещам, са лицата - подлица на някое лице в България 1990-1997 г.

Но в едно си прав: това е гъвкавост: от икономист да се преквалифицираш в специалист по някакъв пазар; не от счетоводител да станеш кофражист обаче. Нищо гъвкаво няма в това.

16. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002

Дзвер, за*би майтапа, ама един плочкаджия взима много повече от един среден ИТ специалист. Не знам кой какво си мисли ама в момента средната заплата в бранша е 350-400 кинта. Не става дума за програмисти/други производствени звена. Става дума за най-разпространените длъжности от типа на съпорт, къдрто не се изисква особено голям опит. За разлика от хората от бранша един средно кадърен плочкаджия/стругарофрезист и всякакви такива дето се водят за "нискоквалифицирани", поставям думата в кавички щото това хич не е нискоквалифициран труд, могат да си докарат по към 1000 лева на месец. Т.е. на пръв поглед излиза по на далавера да станеш плочкаджия от колкото ИТ специалист или лекар - много по-бързо си възвръщаш средствата които си вложил в обучението си.

17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Що се отнася до отделния човек, добре. Но що се отнася до държавата? Изхарчените от нея пари за нереализиралите се специалисти са погубени завинаги, щом специалистът премине в друг бранш. Говори за калпаво планиране. Май от планова икономика преминаваме в икономика без планове...

Ставаше въпрос за сравняване на възможност за реализация, Фори. И то за реализация на все пак квалифицирани кадри. От вишистите тези инженери най - лесно се реализират. Има пазар.

А това което казваш, не е никак чудно при наплива, който се е създал. Нищо чудно и заплатите още да паднат.

В случая ти даваш и още един довод в полза на твърдението, че трудът в Бг не е адекватно заплатен и нормите се образуват своеволно: аз го дадох с баща ми и приятелката ми, ти - с инженер и бачкатор. Вярно е, че на бачкатора работата е по - тежка, но е и по - неквалифицирана.

А никой от двамата не искам да обидя, нито му завиждам. Сигурно и аз мога да поуча и да стана като него.

18. Тук е от
    Jul 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

Да печеля само от разликите в курса днеска - утре е смешно.

Originally posted by D3BEP - 30/09/2004 : 11:40:32[/right][/i]

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

на мене не ми е смешно, казвай ми какъв ще е курса на EUR/USD GBP/USD или USD/JPY, утре и ще три давам по 1000 EUR на месец от които няма да имаш нужда защото ще изкарваш повече )

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Една прекрасна статия !
    От hristobotev във форум Аудиотехника
    Отговори: 0
    Последно: 05-10-14, 15:41
  2. Най-некадърната ИТ-статия
    От stfn във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 7
    Последно: 01-05-08, 10:57
  3. Нов процесор или направо нов комп?
    От user25 във форум Общ - хардуер
    Отговори: 17
    Последно: 16-12-06, 05:53
  4. Една много интересна статия!!!
    От skynet във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 12
    Последно: 14-06-05, 16:04
  5. Това направо ме шашка, а вас?
    От Vagabundo във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 8
    Последно: 30-08-04, 14:14

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе