Трябва да кажа, че доста се чудих как да наименувам тази тема. Въртяха ми се разни имена в главата (Отново за софтуерното пиратство, Гледахте ли хакери по НТВ, Дотук ли стигнаха софт фирмите в БГ, Това ли е начина за реклама вече и т.н.). Накрая се спрях на това.
За какво иде реч. Вероятно сте гледали предаването "Господари на ефира" излъчено на 5 и 6 вечерта двете предавания бяха наименувани "Хакери 1" и "Хакери 2".
Там едни господа от фирма "Генсофт" (известни в миналото като Декарт) и други от фирма "Зерон" направиха скрита камера с клопка на някакъв хакер/кракер, който продаде програмите на гореспоменатите фирми за общо 250 лева. Когато хакера си взе парите представители на фирмата и репортера на НТВ излязоха и го накачулиха, взеха да го разпитват, хакера се уплаши и накрая избяга. По-късно обявиха, че са го намерили и ще се води съдебно производство. (който иска да гледа повторението или да си намери TVRip-a -
ето линк
http://rack4.free.evro.net/SLIMARA/FUN/Gospodari.Na.Efira.-.Hackers(part1).TVRip-slimi.avi)
http://rack4.free.evro.net/SLIMARA/FUN/Gospodari.Na.Efira.-.Hackers(part2).TVRip-slimi.avi
Така, мене лично какво ме издразни. Господата от Генсофт (Декарт), така показаха нещата, че едва ли не от 6 месеца изцяло са им спряли продажбите и те са на ръба на гладна смърт.
Защо избрах "Крадецът вика: Дръжте крадеца" - Като чoвек занимаващ се с reverse enginnering месец март миналата година ми попадна програмата на гореспоменатите Декарт - Декарт Склад.
Веднага забелязах, че в инсталационната директория на Декарт Склад има един файл, чието място не е там. Файлът е "msdatvb3.dll" - за незапознатите този файл е създаден от GaBoss от PZ Crack Team (GaBoss надявам се да го потвърдиш и ти) и служи за кракване на FlexType 3.x. т.e. копираш този файл във System директорията на Windows и FlexType започва да работи все едно си го купил и лицензирал. Тогава аз писах на Декарт с въпрос, какво търси този файл в инсталацията на програмата им (не че аз съм човека, който ще им държи сметка, просто ги попитах "как те ползват пиратски софтуер и как ще ме убедят да купя програмата им след това") и получих замазан отговор от типа на: "... този файл не е част от инсталацията на Декарт и ще бъде махнат...". Наистина беше махнат и вече го няма.
Който не вярва може да си намери някои от дисковете на списание "Download.Bg" 3 и 4 брой от 2003 и да провери сам.
Според мен това беше един начин Декарт и Зерон да си направят поредната реклама (гадна). Няма да се учудя ако им се вдигнат продажбите двойно-тройно. Но това ли е начина.
Не пиша всичко това, за да защитавам по някакъв начин гореспоменатия хакер. Не го познавам и не знам кой е.
Ще се радвам на някакви коментари относно горното.