@Malone - Ако правилно съм разбрал ти си се нагърбил с нещо като организация на тази чудесна инициатива. Аз също не разполагам с много неща, но все пак се намира по нещо. Говорейки на Hardware може да се опитаме (с радост бих ти помогнал ако се желаеш) да направим нещо като списък на частите, с които всеки разполага за да видим какво може да се окомплектова като цели системи. Аз например мисля, че имам някъде у нас стари серийни мишки и 1-2 клавиатури. Ако не греша трябва да имам и един PCI модем, както и 1 чисто нов външен. Довечера ще се опитам да се поровя и за други неща, които биха били полезни.
Не е необходимо (лично мнение) лично да предаваме нещата на въпросния господин. Все пак нали го правим за да помогнем. Т.е. по-добре да ги съберем, окомплектоваме и предадем в работещо състояние.
От мен на момента - два чисто нови PCI Win-модема + каквото успеят да намерят моите хора в залата в Елена. Но въпросът е къде да се изпраща всичко това... дали няма някоя неправителствена организация, която да се занимава с подобни инициативи и която да привлечем като партньор (и водеща организация), защото ние сме просто едно неформално общество... или ако Крис реши да стане официална инициатива на Setcom или каквото и да е там... ?
Що се отнася до специализираните клавиатури, мишки и дисплеи - за тях ясно, че ще се събират пари...
Все пак и тая инициатива без правила и организация няма да мине.[:D]
Дай да си отговорим на следните въпроси, ако искаме да стане нещо от тая добра инициатива:
1. Части за колко системи се опитваме да съберем? Какво правим с излишното? Може би един благотворителен търг? Все пак с парите може да се купи специализирана клавиатура или Reader.
2. Идеята на Петре за пари никак не е лоша. И не става дума за големи суми а за суми от повече хора, които имат желание да помогнат, но нямат излишен хардуер. Аз например съм от тях.
3. Къде ще се събират елементите на системите и кой ще ги комплектова и тества?
4. Говори с твоите приятели за откриване на една набирателна банкова сметка, а кой колко е превел да се публикува във форума. Това поражда желанието и други да го правят ( да превеждат суми по сметката).
Все пак да не забравяме, че Коледа наближава[]
<div align="right">Originally posted by Lupus*-*23/11/2004*:* 12:00:53</div id="right">
И аз нямам стари компоненти но една банкова сметка ще е от полза.Още повече, че с тях може да се закупи нещо което е най- необходимо или липсващо от събраните компоненти.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Мисля, че трябва да наблегнем на специализирания хардуер - клавиатура и дисплей, защото според мен те ще са проблемните при сглобяването на кофигурациите. Останалите части както се вижда от постовете тук могат да се намерят много лесно. А и дори да се наложи да се купи машина втора употреба , тя ще е почти без пари.
<div align="right">Originally posted by Pat*-*23/11/2004*:* 12:33:46</div id="right">
Хрумна ми идеята : който желае дисковете/ с необходимите програми-малък и голям диск/ на ru-boy -да си преведе пари на сметката на незрящите.Аз сън готов да приведа парите.
Малко недоразумение състоящо се в това, че за Виктор "форум" означаваШЕ сбирка на определена група безделници, като средната им възраст е 14 години. До днес на обед.
Впечатления от IRC и говорилня тип dir.bg явно.
В едно беше обаче убедителен.
За незрящ човек не е нужна нито брайлова клавиатура, нито някъкъв специализиран дисплей или хардуер.
Нужна е единствено софтуер [откриваем], звукова карта и упоритост на незрящия докато се научи на някои основни неща в ДОС.
Общо взето беше скептично настроен за нашите усилия.
Имаше въпроси от рода.
Хардуер хубаво, но няма да мога аз да го сглобявам.
Ще се чувствам отговорен за това на кого давам готовите машинки.
Нямам място за компонентите.
и т. н.
И понеже не посочи друга алтернатива, останах с впечатлението, че отхвърля подадената му ръка [а е възможно в него момент да не е имал доверие в жеста ни].
След този му мейл, му отговорих пределно кратко, доста хладно, изключително възпитано и може би с голяма доза разочарование.
И днес ми отговори по следния начин, което ме зарадва много:
Ето, "Хоризонти" са организация, която разполага, ако не с друго, то с помещение, където може да сглобява компютри, има връзка със слепите студенти.
А това, че съм подчертал, че няма неща като брайлова клавиатура...
Ами просто наистина няма.
Ако искате наистина да разберете как работят слепите, с какво може да им се помогне в действителността, тогава аз наистина знам добре, имам опит...
Съжалявам, че ви помислих за младежи, или поне хора далеч под 30 години :-) Това значи, че младежкия дух във вас е повече, отколкото в мен. Аз съм на 40 години, но понеже много съм препатил, явно съм много по-възрастен в емоциите си и отношението ми към света.
С удоволствие ще помогна на теб и на всеки, който иска да помогне на който и да е сляп човек да ползва компютър.
За ДОС тегли от еди къде си
За Windows: от еди къде си
Тук малко напътствия и mirrors
Трябва само обикновена звукова карта. За ДОС трябва обикновената звукова карта да има поддръжка в чист ДОС, без да е тръгвал Windows ...
Изобщо, трудно е...
Аз избягвам да казвам, че е трудно, за да не отблъсквам слепите, които се колебаят и както и много зрящи се страхуват, че няма да могат да се научат да си служат с компютър...
И така, Десислав, да знаеш, че сме в недоразумение с теб и твоите приятели.
Много ми е приятно, че искате да помогнете, но може би наистина не разбирате, колко е трудно това, колко време и усилия ще ви струва...
Не се колебайте да ми пишете, всичко, каквото знам, ще споделя щом е за каузата сляп човек да се научи да ползва компютър.
Можете да ми се обадите и по телефона, мога и аз да ви се обадя, ако ми пратите ваш. Може би тогава да не ме разберете погрешно, или пък аз да съм по-ясен по телефона.
До скоро, Десислав.
Виктор от http://bezmonitor.com</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Та явно проблема е, че за него е трудно това начинание с което сме се захванали. Смята, че няма да ни стигне ентусиазма.
Да де, но аз ще му отговоря с притчата не помня на кого, че
"Не бива да се смеете на този който е опитал и не е успял, а на този, който се е страхувал въобще да опита. Той е достоен за насмешка, а не неуспелия."
Сега му пиша мейл, че благодаря за уточнението и приемам извиненията му от мое и от ваше име, като уточня, че те ме радват извънредно.
Утре ще звънна на фондация "Хоризонти", той е един от фронтмените на фондацията доколкото разбрах и ще уточним къде точно да им пратим излишния ни хардуер.
Ще му звънна и на него лично, оставил е телефон за връзка.
Разбира се нямам нищо против и Крис да се заеме с тази задача, като представител на Сетком, стига да има време и възможност да го направи. Той ще каже.
<font color="red">«EDIT»</font id="red">
Видях няколко мнения, които може би трябва да се обмислят.
1. Да се направи опис на наличните компоненти
2. Кой ще асемблира /безплатно разбира се/
Асемблатора трябва да му разбира, да е шеф за да не му мели някой на главата и да има място където да съхранява неизползваните компоненти. Другия вариант е да му се изпращат от списъка само нужните неща от който ги има, за асемблиране.
3. Пари, немного ще трябват. Да кажем за някое друго кабелче, някой друг конектор и т. н. [Аз моите старите некръгли IDE-та и един кирлив вентилатор за P4 ги подарих на един капут и сега се ядосвам]
Наистина най-чистия вариант, най малко предразролагащ към злоупотреби е да подготвяме цели конфигурации.
Пак повтарям, не е нужен никакъв специализиран хардуер. Единствено звукова карта и подходящ софтуер. Това според незрящ компютърджия, както Виктор се нарича. Склонен съм да му вярвам за това.
Еми... доизясни нещата. Ако никой не се наеме, ще се опитам да намеря време за да сглобя пристигналия хардуер във вид на конфигурации и ще го изпратя на уточнения адрес.
До ден-два ще уточня и адрес, на който можете да изпращате компонентите, които сте решили да дарите, в последствие ще пусна и официално съобщение за една мини-кампания, стига да преценя, че ще смогна...
Захванали сте се с нещо чудесно. Предполагам, че няма да е лесно - все пак всички си имат достатъчно служебни и лични ангажименти. Аз не бих могъл да се включа активно в организационния и асемблаторски процес, но ще помогна с каквото мога като части. Мисля, че имаме в склада няколко стари дъна за Р2 и РIII, а също така аз самия разполагам с някакви мишки и клавиатури. Но определено си мисля, че идеята за някакъв списък е добра (за съжаление няма да имам физическа възможност аз да го изготвя).
Надявам се с взаимни усилия да успеем да зарадваме тези хора.
@Malone - не се ядосвай за IDE кабелите си - от мен имаш КОЛКОТО ти трябват []
Разполагам с излишен хардуер и очаквам да уточните, къде да го изпратя или занеса. Мога да помогна и при асемблирането. Съгласен съм да дам и пари, ако се дадат гаранции за отчетност. В случая не визирам нас, а фондацията или организацията, на която ще предоставим средствата.
Има два варианта, да го направя тук в пост или да го кача някъде и да редактирам, когато има нещо ново.
Един вид, да не товарим с хардуер когото и да било, правим списъка и което е нужно ще се праща на Крис да го сглоби. Да кажем Крис гледа и казва, това, това, това, ми изпратете на еди кой си адрес. Естествено за наша сметка. Сглобява го и го дава на Хоризонти [аз ще им звънна в понеделник сутринта, защото в събота и неделя не работят]. Или ще звънна на Виктор, дал ми е мобилен.
Така става ли?
Ако сте съгласни, пращайте ми ПМ с компонентите, които имате и същевременно няма да ви е трудно да се простите с тях за каузата. Аз ще ги подреждам, като пиша отсреща кой ги има в наличност.
И Крис ще каже кой какво да му изпрати за да не му отнемаме и от неговото време. Събира ги, асемблира и предава на Хоризонти.
Когато се събере хардуер достатъчен да окомплектоваме още една машина, пак така.
А готовите конфигурации, както някои от Вас предложиха направо да се предоставят на Крис или ако някой има желание може да ги закара сам.
Ще напиша адрес и телефон за контакти.
А, и моля ви пишете поне моделите на това, което имате за да може Крис да се ориентира в съвместимостта на компонентите.
Ще си позволя да предложа няколко идеи. Идеята (на Malone) е страхотна, но тя ще ангажира време на хора, особенно що се касае до събирането на разнороден хардуер, проблеми с драйверите, и т.н. На мен например ми се мотаят 2 FM радио карти ISA, за които убиите ме не мога да намеря драйверите... От друга страна би било страхотно ако може да се направи така, че да се види резултата от реализирането на идеята. Ще ме прощават от фондациите, но през последните години им нямам много вяра, щото 8 от 10 са чисто и просто убежище на хора, намерили добър начин за усвояването на евро пари за лични нужди. От трета страна така както гледам в най-добрия случай я се съберат компоненти за 4-5 компютъра, я не, което си е меко казано "капка в морето". Ако по някакъв начин се оформи кампания, така че да могат и други фирми, частни лица и т.н. да се включат, а не само сетком форумци, би било доста по-значимо. Незрящи има не само в София и много по-лесно би било ако човек от Пловдив занесе техника на нуждаещ се от Пловдив...още повече че за незапознат нуждаещ се тази техника трябва и да се демонстрира..
Та на база токущоказаното предлагам след изясняване на параметрите на идеята:
1. На главната страница на сетком да се оформи каре или секция за кампанията достатачно добре видима за да не се пропусне от читателите на сайта.
2. Да се изпратят писма (емейли)до компютърни фирми с изложение и покана за включване към кампанията ( мисля, че всяка фирма има много стари неща от които ще иска да се освободи с удоволствие, някой от тях може да помогнат в асемблирането или да изпратят асемблирани системи )
3. Да се публикуват имената на дарителите и включилите се в кампанията и да се опресняват данните регулярно ( дарителството не е безименно )
4. Да се публикува обратна информация от фондацията за това какво е направено с дарената техника, на кого е предоставена, на колко хора е помогнало това. ( няма по-голямо удоволствие от това да видиш резултата от всяко твое действие, фондацията за да не се чувства отговорна за това на кого каква техника предоставя )
5. Когато кампанията напредне да се информират националните медии за това, които могат да помогнат доста за идеята и то безплатно
Malone, би било страхотно ако не само Виктор, а повече хора разберат, че сетком форумци не са само 14 годишни пубери...