Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 31

Киселото пак скрито поскъпна...

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2001

@Raid

Държавата е виновна за това, че лъже за процента. Знам какви еквилибристики се използват при определянето й. 90+% от населението не знае какво влиза в потребителската кошница, но чудесно усеща, че потребява по-малко - не става въпрос за триковете на отделни фирми/въпреки, че това си е поскъпване откъдето и да го погледнеш/, а като цяло.

И държавата е виновна по дифолт.[8D]

2.  

3. Member Аватара на daley
    Тук е от
    Jun 2004
    Живее в
    Варна

Незнам дали държавата е виновна, ама дамите и господата от парламента 100% са виновни.

4. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Бе мога да разбера някои съмнения относно достоверността на "2-3% инфлация", ама в някои неща и Gadget, и Profita прекаляват...

<div align="right">Originally posted by Raid - 25/11/2004 : 15:52:57</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Стига бе Raid. Кога ни е лъгала държавата, че сега да ни лъже?! [)]

То съмнения относно достоверността няма или по точно не би трябвало да има до колкото имаме доверие в държавните институции.

Знаем, че инфлацията е равна на индекса на потребителските цени минус сто. Или нагледно за тези, които не вЕрват = ИПЦ - 100

ВЕРВАЙТЕ им! [:D]

Обаче колко имаме доверие в държавните институции е въпроса?!?

По данни на НСИ в България равнището на цените за групата "Мляко, сирене и яйца" е 24% под средното за Европейския Съюз. НО! В едно, че цените ни са по-ниски (което е разбираемо за придобития ни стандарт и не може да се с равнява с този на страните членки) то и по качество сме под допустимото ниво за тях. Прясното ни мляко не отговаря на техните стандарти.

Е, какво да говорим тогава?! Задоволяваме се с евтини боклуци.

Ако не ни е виновна държавата', то виновни ще са производителите". Възникват въпросите - С какво по дяволите ги храните тези крави?! & Скоро преглеждали ли сте си технологичния процес?!

Според мен едното" е следствие на другото' и имат тясна зависимост.

Допълнение// Забравих да си напиша извода на база лични наблюдения: Киселото постъпва, понеже, навярно, може би, защото - гоним цените от ЕС. Точка.

5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">...прекрасната ни държавност, която ти взима около 30% от доходите, после още 20 - ДДС, а след това такси и т.н...<div align="right">Originally posted by muncho*-*25/11/2004*:* 09:42:51</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Те на това му викам оптимизъм [:D]

Гледам тук един фиш...

Осн. заплата - 460 лв., Класове - 36 лв. или общо 496 лв., удръжки - 128 лв. (ДОД + здравна вноска + осигуровки) и сума за получаване: 368 лв. Обаче работодателят е внесъл още 136 лв. за осигуровки

Та значи:

1. Човекът заработва 496+136=632 лв.

2. По различни направления заминават 264 лв.

3. Той си получава 368 лв. или 58% от заработеното

4. Ако си похарчи цялата заплата (което е истина при 90% от българите), то ще потреби стоки и услуги за 307 лв. и ще внесе 61 лв. ДДС

5. В крайна сметка цялата данъчна и осигурителна тежест възлиза на 325 лв., което е 51% от заработката на човека, а за него остават 49%.

Те това си струва да се сметне, а не "2-3% инфлация"...

[:P]

6. Member Аватара на Milanoff
    Тук е от
    Oct 2001

Хубаво смятате ама какво от това - кервана си върви, кучетата вълци ги яли а от тъпите кисели млека, вече и айрян не става, човек няма с какво да си пие мастичката лятото. Абе мъка, кво да ви разправям. [!]

А рецептата ще я пробваме лятото! [^]

А и само киселото мляко да беше...

7. Member
    Тук е от
    Feb 2001

Има чат пат по селата истински кисели млека да се продават . Направо съвсем различно нещо си е. Тва на Данон въобще не е кисело .

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">...Тва на Данон въобще не е кисело .

<div align="right">Originally posted by X-RAY*-*25/11/2004*:* 20:13:22</div id="right">

Въобще не е мляко! Иначе понякога си е доста по-кисело от очакваното... [:P]

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@Raid,

Някои по-прецизни сметки показват, че този процент за ЕТ, ако не крие приходи и си плаща всичко към държавата клони към 58%.[:D]

11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">@Raid,

Някои по-прецизни сметки показват, че този процент за ЕТ, ако не крие приходи и си плаща всичко към държавата клони към 58%.[:D]

<div align="right">Originally posted by Lupus*-*25/11/2004*:* 22:44:28</div id="right">

Не знам, не съм смятал - ама това, че на работещите на заплата им прибират половината парички е очевидно. Ама нищо - я си се върнете на киселото мляко...

12. Banned
    Тук е от
    Sep 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Днес за пореден път избеснях и се убедих, че тая държава нема оправия. Докато онзи министър с парите ще ми обяснява как икономиката се оправяла, киселото мляко тихомълком поскъпна за втори път, но не ценово, ами с удар в грамажа. И без тва нормално кисело мляко не съм ял от 1990 г. Не стига, че го блъскат с желатин и на вкус е ужасно, ами сега за пореден път му свалиха грамажа. Преди 2-3 години от 500гр. кофичките ги стандартизираха на 450, като тогава цената им се запази, но реално това беше поскъпване с 11%, което никак не е малко. Никой нищо тогава не коментира, едва след месец някои медии споменаха факта.

Сега се случи същото и по-специално с "Медея". На същата цена можеш да се купиш кофичка от 400 гр., която много хитро е деформирана, че да не забележиш промяната. Този път поскъпването е 12.5%.

Очаквам след някоя и друга година да видим на пазара опаковки от 100гр. Тогава няма да се чудя защо отивам да си купя 20 кофички. Но тогава производителите ще прибягнат до друг трик. Ще пуснат опаковки от кило на вече нова, "по-изгодна" цена

И това не се отнася само за киселото, ами за много хранителни продукти. Реално тази инфлация, дето говори министърчето, че е 2-3% да вземе да си я изчисли пак и да не ми разправя, че средната заплата в страната е 400 лв....

<div align="right">Originally posted by Gadget*-*25/11/2004*:* 00:53:46</div id="right">

"Добро утро Пено. Млеко вара. Сакаш ли ?"[^]

абе вие сега ли се усетихте?

тва е от 3-4 месеца и едно от първите млека с намален грамаж беше "На баба".

естествено - аз веднага взех да си купувам пършевица(вече и то е с малък грамаж), верея, горна малина, кнежа.... и изобщо каквото ми попадне стига да не е ударено в кантара

малко офтопик:

- когато си купувате храни - гледате ли срока за годност и ако не - искате ли касова бележка, че да можете да ги върнете ако са развалени ???

13. Gadget
    Guest

Да винаги гледав грамажа, а не опаковката на око да преценя дали си струва парите, годността и касова бележка, ако дадат... поне май във всички хранителни магазини дават такава. На развалено скоро не съм попадал, но в сирене, кашкавал, хляб редовно намирам интересни части. Представям си с тях как протича производствения процес

Тези 58% в други държави дори са малко. Но стандартът им е друг. Цените са същите като тук, но заплатите други. А за да са други заплатите си трябва бюджет. Този бюджет се прави от едни господа. Ненам кви пари влизат в него, но ако има производство в държавата, ще има и пари в бюджета. Това не е основния фактор, но все пак е фактор. Държавата се къса по шевовете от внос на какво ли не. Рушвети се вкарват къде ли не само и само даден продукт да не се прави тук, а да се внася с цел бърза печалба. Обаче тази печалба е за един (и тези прибрали рушвета), а бюджета я прибере мито, я не. Я прибере данък печалба, я не. Ако този продукт се прави тук, ще има и работна ръка за него и пари в бюджета... няма смисъм да продължавам, темата е безкрайна, а аз не съм от УНСС... но докато не се регулира вноса, нема се оправим.

14.  

15. Banned
    Тук е от
    Sep 2004

а нека да не отваряме темата за "луда крава" - че изядохме хиляди тонове говеждо от GB, BE, NL ... - на "кремвиршите от месо" и там подобни деривати - "само 4 лв килото".

спомням си когато избухна епидемията - от магазините беше иззет белгийският телешки салам и след 1(ЕДНА) седмица беше върнат обратно в търг. мрежа, но с нови етикети "Made in France" - бяха толкова нагли, че ги бяха залепили отгоре - ако ги отлепиш - се виждаше ориг. надпис - Fabriquie in Belgium/Beneluxe

<font color="orange">добавено</font id="orange">

в момента пак ядем луда крава, но този път на салама пише "Произведено от свинско месо"...

хахахехехихихохохо

още добавено - нека тъпанарите да са спокойни - прионите атакуват само мозъка [:D] - който го няма - не го ловят [Yes!] - мен няма да ме гепат хаха

16. Member
    Тук е от
    Dec 2003

Ша взема да си инсталирам една крава на тирсата !

Ама ме е страх да не опесе кабелите на кабеларката !

Иначе кисело мляко не съм ял от доста време ама като видях темата утре ша си взема !

Говежда му работа к`во се ядосвате на парламента .

едит:И плодовите много пластмасови стнаха[}]

17. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2002

От момента в който, през 1999 г., август, намерих в хладилника една отворена кофичка Фамилия 2%, от която някой само беше гребнал, света на киселото мляко за мен вече не е същия. Защото млякото в кофичката си седеше беличко и чистичко и само там където лъжицата го бе допряла, имаше една черта зеленикав мухъл. Стана ми интересно, защо не е мухлясало цялото, явно отдавна стоеше забравено в хладилника и погледнах капачката. Там пишеше: 27 някой си месец 98.

Такааа. Една проста сметка дава следния резултат: отворено КИСЕЛО мляко в обикновен хладилник (4-7 градуса Целзий) се съхранява перфектно (е не съвсем-приличаше на бяла пластмаса) в продължение на 8+ месеца.

Правете си сметка, какво слагат вътре и какво ядем!

Дълго време никъде не пишеше, дали въобще киселото мляко се прави с някаква закваска и каква е тя.

След шум в медиите, се изхитриха да пишат, че млякото се заквасва с Лактобацилус Булгарикум. Не е достатъчно!!!

След това започнаха да пишат, че се заквасва по гореописания начин с ЖИВА закваска (т.е. че бактериите вътре са жизнеспособни) Пак не е достатъчно!!!!!

Трябва на всяка кофичка да пише, какъв е процента (от-до) на живите бактерии, в момента в който го купуваме! (като го гарантират в рамките на някакъв срок).

Всичко това е описано в БДС и субстанция, която не проявява тези и някои други признаци, няма право да се нарича "Кисело мляко".

Може да се нарича например: "Консервантите забъркани със сухо мляко и желатин от баба", но не и "Кисело мляко".

От тогава съм си направил във PhotoShop един wallpaper за Win-а на който върху познат фон и с познат до болка шрифт е изписано:

"Кисело мляко DA, NO NE!"

Много успокоява

18. Banned
    Тук е от
    Sep 2004

@Eistee и останалите.

добре де.

имам един прост въпрос:

- защо в Shell продават V-Power 96(или 98 беше - не знам, защото карам само с 92Н), а не продават А-96/98 ?????

жокер/отговор - въпрос на преценка:

- НЕ отговаря на БДС !!! ( застраховали са се да не им треснат някаква голяма глоба)

...според слуховете - вътре има доста голямо съдържание на спирт(не знам точно дали метанол, етанол или пропанол/пък може и толуол да слагат мм им, но точно затова не отговарял на БДС - по стандарта имало изискване за % съдържание на октанови производни, пък в повера ги нямало)

извън темата, но свързана с нея:

някой знае ли колко е дебита на 3-те минерални извора в кв. Горна Баня и каква е разликата в пъти между дебита/кредита[^] и бутилираната мин. вода в търг. мрежа ????

просто задавам въпрос....[B)]

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 87
    Последно: 20-10-17, 21:14
  2. За киселото мляко, БДС и големия тупан ...
    От hristobotev във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 44
    Последно: 06-12-10, 23:35

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе