@minkov,
Къде е регламентирано това ДЗЗД, че нещо не го виждам в Търговския закон...
@minkov,
Къде е регламентирано това ДЗЗД, че нещо не го виждам в Търговския закон...
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">@minkov,
Къде е регламентирано това ДЗЗД, че нещо не го виждам в Търговския закон...</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Няма как, т.к. е уредено в ЗЗД или това е т.н. гражданско дружество-представлява договор между 2 физ.лица и има качествата на търговец, вкл. се облага като ЮЛ ( за разлика от ЕТ). Доста опростено като такси и регистрация, но обичайно се използва от хората със свободни професии с цел намаляване на данъчната тежест.
Без да изпадам в подробности : 100лв. име, 60 лв. булстат , 120 съдебна такса, 1.5лв. препис + адв. хонорар от 150лв. до 250лв.( това са разумните граници) за ООД. За теб ще е най-удобно и изгодно от данъчна гледна точка вкл., относно отговорността- съдружниците до размера на капитала (5000лв.)Успех
капитала си го теглиш след регистрацията и си го харчиш на воля, стои блокиран до като излезна всички регистрации около 7дни. ако имаш познат ще ти уреди документ за капитала срещу някой лев.
@clikk,
Мерси. Значи това изобщо не му върши работа, ако е сам. Както и ООД. Остава избора между ЕТ и ЕООД.
Хм добре де но ЕТ трябва да плащам осигуровки а при ДЗЗД, не съм задължен това вярно ли е
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Хм добре де но ЕТ трябва да плащам осигуровки а при ДЗЗД, не съм задължен това вярно ли е
<div align="right">Originally posted by starbyte*-*06/02/2005*:* 10:51:09</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
До някъде е така. Не си задължен да плащаш осигуровки.
Работата е там ,че работя на друго място от 20 до 24 часа
и си имам трудов дог. и осигуровки и т.н. но ми остава свободен цял ден в които мога да правя нещо затова искам да е законно но и да няма много големи данъци и осигуровки тъй като ще трябва да ги плащам по 2 пъти
веднъж където работя и веднъж в сервиза...
Ето нещо , което мисля че ще ти е полезно и ще даде отговор на спорните въпроси, които дискотирахте до сега:
Как се регистрира ЕТ?
За да регистрирате фирма, трябва да подадете молби в няколко институции
В случай че искате да регистрирате фирма и сте решили това да бъде едноличен търговец (ЕТ), трябва да предприемете няколко задължителните стъпки.
Първо, резервирайте фирма. Фирмата ви задължително трябва да съдържа без съкращения личното и фамилното или бащиното име, с което сте известен в обществото. Тя може да включва означение за предмета на дейност, участващите лица, както и свободно избрана добавка. Включването на факултативни елементи е наложително, когато името ви съвпада с фирмата на друг, регистрирал се вече търговец. Независимо дали ви харесва трябва да изпишете фирмата си задължително на български език. След това - по желание, можете да я изпишете допълнително и на чужд език.
Резервацията се извършва от "Информационно обслужване"
То има офиси в НСИ, в Софийски градски съд и в другите окръжни съдилища. От "Информационно обслужване" правят обстоятелствена проверка в базата данни на електронния си търговски регистър дали фирмата, чиято резервация искате, не е регистрирана вече в района на съответния окръжен съд. В случай че няма такава регистрация, от "Информационно обслужване" АД ви издават удостоверение за уникалност на фирмата. За удостоверението се плаща.
Следващата стъпка е да внесете необходимите документи в съда. Един от задължителните документи е заявление. В него задължително посочете: трите си имена, местожителство, адрес и ЕГН; фирма; седалище и адрес на управление; предмет на дейност - не е необходимо да я определяте изчерпателно, но не трябва да включвате дейности, които са забранени от закона или които не могат да се извършват от еднолични търговци; начин на управление и представителство - лично от вас или се назначава прокурист. Всички тези обстоятелства, както и промените във фирмата, седалището и адреса на управление, предмета на дейност и назначаването/освобождаването на прокурист подлежат на вписване в търговския регистър.
Ето
как трябва да изглежда заявлението:
ДО
................ СЪД
ФИРМЕНО ОТДЕЛЕНИЕ
З А Я В Л Е Н И Е
от
.......................................................................,
настоящ адрес: ........................................................,
л.к. N ..........................., издадена на ......................
от ..............................................., ЕГН ...............,
ГОСПОДА СЪДИИ,
Моля, да бъда регистриран(а) като ЕДНОЛИЧЕН ТЪРГОВЕЦ и да бъда вписан(а) в търговския регистър на ........................ съд.
ФИРМАТА, под която ще упражнявам дейността си и ще се подписвам, е: ..... .............................................................................
СЕДАЛИЩЕТО И АДРЕСЪТ НА УПРАВЛЕНИЕ СА: .................................. .............................................................................
ПРЕДМЕТЪТ НА ДЕЙНОСТ Е: .................................................... ............................................................................. ............................................................................. .............................................................................
Едноличният търговец ще се УПРАВЛЯВА И ПРЕДСТАВЛЯВА от собственика ..... ............................................................................., ЕГН ...........................................
Прилагам следните доказателства:
1. Декларация по чл. 58, ал. 2 от ТЗ;
2. Образец от подписа;
3. Документ за уникалност на фирма;
4. Квитанция за внесена държавна такса.
гр. ................. С уважение: ...................
Друг задължителен документ е декларация по чл. 58, ал. 2 от Търговския закон, както и образец от подписа (спесимен). Ето как следва да изглеждат те:
ДЕКЛАРАЦИЯ
по чл. 58, ал. 2 от ТЗ
Долуподписаният ............................., ЕГН ......................., притежаващ л.к. N ...................../................ г., изд. от МВР - .............., живущ в гр. .............., ж.к. ............., бл. ......., вх. ...., ап. ....
декларирам, че
Не съм в производство за обявяване в несъстоятелност;
Не съм невъзстановен в правата си несъстоятелен;
Не съм осъждан за банкрут;
Не съм лишен от правото да упражнявам търговска дейност;
Нямам друга фирма като едноличен търговец.
Известна ми е отговорността по чл. 313 от Наказателния кодекс.
............................. г. ДЕКЛАРАТОР:
СЪГЛАСИЕ С ОБРАЗЕЦ ОТ ПОДПИСА
Долуподписаният .........................., ЕГН .........................., притежаващ л.к. N ................./................... г., изд. от МВР - ..............., живущ в гр. ......., ж.к. ..................., бл. ....., вх. .., ап. .... декларирам, че с поставения подпис на настоящия документ се подписвам на всички документи.
........................................:
(трите имена)
Освен това трябва да приложите и документ за уникалност на фирмата, както и квитанция за внесена държавна такса за вписване.
Вашето вписване се заличава от търговския регистър в следните случаи: при прекратяване на дейността ви или при установяване на местожителството ви в чужбина - по ваша писмена молба до съда; при смърт или при поставянето под запрещение - по писмена молба на настойника или попечителя.
Поредната ви стъпка е регистрация по БУЛСТАТ
В 3-дневен срок след като получите преписа от съдебното решение за вписване или за промени в обстоятелствата, вие сте длъжни да поискате вписване в регистър БУЛСТАТ. Това става в областните служби за регистрация по седалището ви, открити от Националния статистически институт. Там следва да представите съдебното решение за регистрация заедно с искане за вписване и квитанция за внесена такса за вписване. Вашият код като ЕТ ще е 9-значен.
Вие ще бъдете идентифициран от всички предвидени в нормативен акт регистри и информационни системи в България с кода ви по БУЛСТАТ. От друга страна, вие следва задължително да посочвате кода по БУЛСТАТ в документите, с които участвате в документооборота.
Кодът по БУЛСТАТ се удостоверява с карта за идентификация, а до издаването й - с регистрационно удостоверение от Националния статистически институт. Регистрационното удостоверение за кода по БУЛСТАТ се издава при вписването ви в регистъра и има срок на действие един месец. До 3 дни след изтичане на едномесечния срок вие са длъжни да го върнете в службите за регистрация. Тогава ви се издава карта за идентификация.
За вас в регистър БУЛСТАТ се вписват следните данни: кодът по БУЛСТАТ; актовете за създаване/възникване, промени и прекратяване; правноорганизационната форма; наименованието, седалището и адресът на управление; предметът на дейност/функциите; срокът на съществуване; капиталът и разпределението му; органите на управление и представителство; собствеността. В регистър БУЛСТАТ се поддържа и съхранява информация и за настъпилите промени в данните и обстоятелствата, посочени по-горе.
При промяна на обстоятелствата или прекратяване следва да предоставите документите по реда и в срока, посочен по-горе (3 дни от получаване на преписа от съдебното решение за вписване на промените). Регистър БУЛСТАТ поддържа и съхранява архив на прекратилите дейността си фирми.
Следва регистрация в териториалното поделение на НОИ. Според закона това трябва да стане в 7-дневен срок от вписването ви в съдебния регистър.
По-нататък следва данъчната регистрация
Вписването в данъчния регистър се извършва чрез подаване на декларация по образец. Това трябва да стане в 14-дневен срок от датата на постановяване на съдебното решение за регистрация, в данъчното подразделение на териториалната данъчна дирекция по седалище и съответния адрес на управление. На практика задълженията ви за подаване на данъчна декларация и сроковете възникват от датата, следваща датата на получаване на съдебния акт.
Декларацията следва да подадете лично или чрез упълномощено лице. Към нея приложете копие от съдебното решение за вписване, както и от регистрационното удостоверение на НСИ с ЕИК по БУЛСТАТ.
В 7-дневен срок от вписването в данъчния регистър ви се издава удостоверение по образец, защитено в пластмасово фолио. До издаване на удостоверението вие ще получите заверен от подразделението към териториалната данъчна дирекция екземпляр на декларацията с вписан номер от Националния данъчен регистър (НДР) и ЕИК от БУЛСТАТ. Удостоверението следва да получите лично или чрез упълномощено лице.
До постигането на пълно съответствие между регистъра БУЛСТАТ и данъчния регистър вие следва да посочвате номера си от НДР и ЕИК по БУЛСТАТ във всички издавани от вас документи.
В случай на промяна на декларираните данни в 14-дневен срок от възникването им трябва да подадете декларация за промяна на данните, към която да приложите копие на документа, удостоверяващ промяната. Когато промяната касае адреса на управление, декларацията се подава в данъчното подразделение на териториалната данъчна дирекция по новия адрес.
Повече информация в Деловия портал на България - ECON.BG на адрес: www.econ.bg.
източник в-к СЕГА
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Хм добре де но ЕТ трябва да плащам осигуровки а при ДЗЗД, не съм задължен това вярно ли е</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Задължението за осигуряване възниква при наличие на доходи, трябва да се консултираш с счетоводител за което, но няма такъв филм: законна дейност (на светло) и да не плащаш данъци и осигуровки. Можеш да плащаш в поносими граници с помощта на компетентен счетоводител и адвокат. Последния да се занимава с данъци, за да е в състояние да ти допълва грамотно счетоводителя от правна гледна точка.[8D]
Много по-добре е ЕООД, отколкото ЕТ. Най-малкото при ЕООД не плащаш ДОД, а и си материално отговорен в рамките на капитала на дружестовото- тоест 5000лв и това е. Регистрацията на ЕООД става за 10 дни - с Булстат и дан. номер нямаш никакъв проблем - таксите са смешни. Около 150лв излиза регистрацията на ЕООД, но по-добре плати някой лев на адвокат да го направи, за да си спестиш висене и връщания.
Някой знае ли как точно да изготвя бизнес план за
компютърен сервиз...примерен ако погледна пак ще съм много доволен
В твоя случай е доста по-различно,
сам казваш, че имаш клиентела и от сега ...
Не можем да гадаем.
Много фактори се взимат - разходи по наеми, охрана и още и още... Никаква информация не си дал за това.
Виж преди няколко месеца тук бях пуснал същата тема, там се писа МНОГО по точно тези неща. ако не можеш да я изровиш сам пиши, че я потърся темата аз []
(аз се отказах за сега, отвори се повече и повече работа, от там и доходи, на `старото` ми сегашно място.. а и нямах наличен капитал като за голям отскок... )
Потърси на този линк, има няколко безплатни примерни бизнескюплана, може би ще са ти от полза - http://www.referati-bg.com
Благодаря много за помощта до тук и тъй като мисля че има голям интерес нека заедно да направим всичко започвайки от идеята до реализацията...
Уморих се от хора дето все ми викат не се захващай и не се разправяй докога ще има завист и омраза щом някой си не смее да направи нещо то и друг да не го прави абе ей
мамка му и живот бе ще я направя тая фирма та ако ще и 2 клавиатури само да имам за продан
<font color="orange">Mod. EDIT Sunny: С бутона EDIT можеш да си добавяш или редактираш поста, за да не пускаш последователни мнения.</font id="orange">
Може и да не е завист, а просто да се опитват да те предпазят или поне предупредят колко е трудно. Вярно - адски е трудно, но повярвай ми - заслужава си[]...стига да успееш да излезеш обаче.