Резултати от 1 до 8 от общо 8

Правен - може би - въпрос.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Правен - може би - въпрос.

Здравейте.
    Имам проблем с изпълнителите на един строеж. Общо взето уверен съм че има доста неща, които са много далеч от допустимите стандарти, а има и откровени проблеми, създадени още при строителството.
    Необходим ми е БДС, в който искам да погледна следните неща:
    1. Стандарти при строителство на сграда.
    2. Гаранция и отговорност на строителя при строителството на сграда.
    Що е то БДС и дали го има цялостно в писмен вид или е просто сбирщина от правила засегнати в различни закони и правилници, не зная. Във всеки случай съм благодарен на всякаква информация, отговаряща конкретно на въпросите ми и естествено - законово подкована. По отношение на точка две дори май бях чел някъде, че минималната гаранция на строителя е 10 години, но не съм сигурен.
    Поздрави и благодаря за помощта!

2.  

3. Banned
    Тук е от
    Jun 2005

Re: Правен - може би - въпрос.

Цитат Първоначално публикувано от D3BEP
    Здравейте.
    Имам проблем с изпълнителите на един строеж. Общо взето уверен съм че има доста неща, които са много далеч от допустимите стандарти, а има и откровени проблеми, създадени още при строителството.
    Необходим ми е БДС, в който искам да погледна следните неща:
    1. Стандарти при строителство на сграда.
    2. Гаранция и отговорност на строителя при строителството на сграда.
    Що е то БДС и дали го има цялостно в писмен вид или е просто сбирщина от правила засегнати в различни закони и правилници, не зная. Във всеки случай съм благодарен на всякаква информация, отговаряща конкретно на въпросите ми и естествено - законово подкована. По отношение на точка две дори май бях чел някъде, че минималната гаранция на строителя е 10 години, но не съм сигурен.
    Поздрави и благодаря за помощта!
    Не че съм компетентен, но тъй като ми предстои в скоро време строителство се интересувам по въпроса.
    Мисля, че трябва да смениш посоката. БДС не е твой проблем, а проблем на проектанта, а не може да се строи без проект одобрен от гл. архитект. Следователно стандарта по проекта е спазен, но не и неговото изпълнение, за което отговорност носи изпълнителя и органа приел обекта(издал акт.16).
    Разгледай си проектната документация и търси разлики между проектирано и построено. След като ги намериш, строитела на съд за неиспълнение на договора, по закона за договорите и задължениятна, а длъжностните лица приели обекта по другия ред.

Успех

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Не, трябва ми точно БДС.
    Проектантът и изпълнителят са една и съща фирма. Ако си спомням правилно, те изработиха проектът, главният архитект им го одобри набързо и толкова.
    Освен това проектът е одобрен и от поръчителите, т.е. нас.
    Въпросът е, че има видими несъответствия в стандартите, не искам да конкретизирам , но съм сигурен, че стандартът НЕ Е спазен; а проектът е следван - поне горе - долу.

5. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

Защо си мислиш, че има несъответствие в стандартите? Щом има проект, значи има и подпис на главния архитект, а щом има подпис на главния архитект, значи стандартите са спазени. Е, ако не му е жална дипломата може и да е проявил небрежност, но едва ли. Ако евентуално нещо се случи със сградата едно, че ще се прости с дипломата си, второ че ще влезе директно на топло.

Колкото до изпълнението на проекта, надявам се имаш договор със строителната фирма, където надлежно трябва да са описани права, задължения и отговорности на строителите. Освен това няма начин да нямаш и надзорник, чиято отговорност по спазването на проекта е също толкова голяма, колкото и на останалите взели участие лица.

Стандартите при строителство на сграда са определени в зависимост от населеното място. А ако се нагърбиш да търсиш БДС, то наистина ще се натъкнеш на сбирщина от правила, закони и закончета.

Ако положението е много сериозно сезирай надзорника си, но той пък защо спи не проумявам...?!?

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Надзорник ли? Не знам за такова животно. Вероятно са платили на някой.
    Убеден съм че проблемът не е в плана, а в БДС. Поне първоначално. Щом държите да поясня защо, ще поясня.
    Защото ми е чудно:
    Възможно ли е част от сградата примерно да се руши веднага след построяването й и стандартите да са спазени?
    Какъв бетон се използва за плочи, особено за ниските етажи?
    Възможно ли е мазетата да имат огромно "нанадолнище", водещо навън и пълнещо се с вода, което да ги наводнява, а те да нямат отточен канал?
    Възможно ли е да нямаш в кухнята прекарана тръба за топла вода?
    Възможно ли е тоеалетната да е толкова широка, че гърнето едвам да се събира вътре, а ти да не можеш да влезеш?
    Може ли мазилката да се прави с полунегасена вар? И с времето да "гърми" и да прави дупки в стени и тавани от горещината, налягането и реакцията?
    Все неща, които май са повече до пестене на левченца от бунаци като мен.
    И... и....
    Също ми е чуден въпросът:
    Доколко и каква отговорност носят строителите, има ли задължителна гаранция за сградата?
    Защото по повод проблемите, искащи ремонт, тяхната позиция е "ние построихме, повече не ни е*е". Обаче аз си мисля, че законът казва друга, а това друго определено няма как да се разбере от архитектурния план на сградата.
    И други такива неща.
    Смятам ,ч точно от БДС трябва да започна, а докъде може да стигна - дали до главен или до подглавен архитект - друга е приказката.
    Щото аз плановете съм ги гледал. И какво като съм ги гледал? Аз не съм архитект. Казват ми - тука е водата за дневната. Ми отде да знам аз кои тръби как се отбелязват и че тръба за топла вода не е отбелязана.
    Казват ми примерно тоалетна - ширина 70 санта, дължина 1 метър. И кво правим? Отивам в магазина, сядам на едно гърне и слагам пред мен една врата. И пробвам. Дали се събирам на ширина на седемдесет сантиметра заедно с гърнето. Дали ако съм вътре седнал вратата, отваряща се навътре може да се отваря и затваря или трябва да ходя до тоалетна на отворена врата? Или пък ако се отваря навънка, няма ли да си пречи с другата врата?
    Общо взето, доста абсурди. Само че когато са разписвани плановете, на мен специано ми се налагаше да идвам набегом, да подписвам и да се връщам обратно на влака, че ме чака изпит или нещо такова, а всичките ми "ортаци" вече са го разписали(същия) и се сърдят, че ги бавя. Без да говорим, че съм бил на примерно 18 години...
    Та може и проблемът да е в плана.
    Обаче аз отнякъде трябва да започна и мисля, че знам откъде да започна.
    Та, моля ви, дайте ми БДС - ако някой го има, че до библиотека не мога да се добера. Още веднъж ви моля.
    Пък всякакви съвети и идеи са добре дошли. Евентуалните вещи лица или комисии със сигурност ще гледат и плана, но аз трябва да знам, имам ли основание, нямам ли основание.
    Толкова. Мерси предварително.

7. Member
    Тук е от
    Nov 2004

Това е сайта на БДС: http://www.bds-bg.org/.
    Това е списък на техническите им комитети: http://www.bds-bg.org/tech_comm.html.
    Категоризация на строителните стандарти (без връзки): http://www.bds-bg.org/Ics_bg/ics91.html.
    Същите категории, но на английски - оригиналът на ISO; със сигурност БДС е/ще бъде базиран на него: http://www.iso.org/iso/en/CatalogueL...S3=&scopelist=.
    Закон за устройство на територията: http://www.cadastre.bg/zakoni/zut.htm.
    Разни документи (втората група): http://www.otvaszavas.bg/Svoboden_do.../Normativi.htm.
    Още документи, но в страницата на ДНСК (може би трябва да им звъннеш): http://www.dnsk.mrrb.government.bg/default.asp?r=47.

Доста материали са, дано нещо да ти свърши работа.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Благодаря, Авис
    Днес намерих едни наредби точно касаещи гаранциите на строителя при различни условия на експлоатация.
    Определено ще погледна и твоите материали, мерси още веднъж.
    ПП. Търсих БДС в гугъл и въобще не разбрах, че имал цял сайт....

10. Banned
    Тук е от
    Jun 2005

Явно и други мислят като мен само ти не разбра.

Успех.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Отговори: 11
    Последно: 08-11-14, 18:30
  2. GeForce и Radeon заедно - може, може :)
    От Cko във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 4
    Последно: 31-08-08, 11:17
  3. Може ли ??? - Въпрос за дъно и процесор
    От batco във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 2
    Последно: 25-08-05, 18:47
  4. Въпрос за лазерни принтери (може и да е глупав)
    От minkov във форум Общ - хардуер
    Отговори: 6
    Последно: 05-04-05, 16:05
  5. Не може да бъде ... или може...?!?
    От mxkolev във форум Общ - хардуер
    Отговори: 6
    Последно: 09-09-04, 13:51

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе