Първоначално публикувано от
DarkRose Здравейте.
От доста време насам се говори за задължителното ползване на легален софтуер на обществени места - имам впредвид фирми, магазини, офиси и т.н.
Става все по-наложително и небходимо да имаш такъв закупен легално. Ясно е, че ще трябва да се закупува, но искам да уточня някои неща за мен, които не са ми ясни, както предполагам и за други хора, тука във форума.
Много ще е хубаво, ако тука във форума има представители на фирми, партньори на Microsoft и продаващи windows, които да дадат малко повече вярна информация.
1. Откъде мога да си купя легален windows ?
- Само от партньори на Microsoft или ?
Питам, понеже в СТ.Загора, Компютърна фирма ми предлага windows, чрез мост, без тя(СЗ фирмата) да е партньор на Microsoft.
Мост си е партньор - легално си е.
2. Как става доказването, че имам легален windows, ако дойдат на проверка ?
- Само с фактура за покупката му ? Ами ако съм изгубил фактурата или е при счетоводителят ми ?
- С фактура и лицензния стикер ?
- Само като покажа лицензния стикер, залепен на лаптопа/настолния компютър ?
Фактура или митническа декларация - стикерът не е документ, а и лицензът важи за регион
може за България да е нелегален, а за щатите- легален.
3. Ако имам легален windows, но намерят 1,2 нелегални програми, или програма с изтекъл shareware срок, или MP3, или примерно леко "излекувана" игра Heroes V, или нещо си там...какво следва ?
Вземат ти компа и - забрави за него, докато не представиш изрядни документи
Или се съдите до дупка....
4. Кои имат право да проверяват за това ?
- Обикновени полицаи ?
- Икономическа полиция ?
- Други ?
НС БОП
5. Как се легитимират проверяващите на този легален windows ?
Дано не ти се случва
6. Ако си закупя НОВ лаптоп с No-OS/Linux, как мога да купя след това лицензен легален windows:
- само windows OEM ? Със закупуването на какви части мога да взема такъв ?
- PRO?
- Само от оторизирън дилър на Microsoft ?
Не може ОЕМ - поне още една мишка ще трябва да си купиш
7. Пример - Ако е възможно закупуването на легален windows с мишка. Купувам го и след това възможно ли е да го инсталирам на 2-3-4 компютъра един след друг, при условие, че имам само 1 windows по едно и също време (т.е. взимам компютър, продавам го, инсталирам на следващия който си купя и т.н.) ?
Не, не може - лицензът е за компютър и собственик - препродажбата не узаконява лиценза
8. Може ли да се прехвърля лиценза при закупуване на втора употреба компютърни конфигурации (лаптоп, цял настолен компютър) и ако евентуално е възможно как става - със фактура, с друг вид документ или ?
Не - не може
Знам, че някои от въпросите ми могат да се сторят глупави за някои, но просто никои от познатите ми не може да ми каже точно и категорично отговора на някои, затова питам тук.
Пък и мисля, че това ще е полезно на фона на зачестилите проверки напоследък, особено с нашето законодателство, в което има доста неуточнени неща.
Благодаря предварително !