Резултати от 1 до 12 от общо 12

Търговска гаранция по ЗЗП

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Търговска гаранция по ЗЗП

Съгласно новия Закон за защита на потребителите търговската гаранция на стоката може да бъде предявена до две години от получаването на стоката.
    Моля да коментираме дали разпореждането на Закона е приложимо при гаранция в договора, по-малка от двегодишния срок. В Закона е упоменат случая при по-голяма гаранция, но при по-малка, не.

Чл. 126. (1) Рекламацията на потребителска стока може да се предяви до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието с договореното. Рекламацията на услуги може да се предяви до 14 дни от откриване на несъответствието на услугата с договореното.

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Мисля, че за всички нас е важно да обсъдим този въпрос, като моля за спазване на добър тон, имайки предвид, че между нас има хора с двете "диагнози", продавачи и купувачи.

2.  

3. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Re: Търговска гаранция по ЗЗП

Ами мисля, че минимума става 2 години. А максимума се определя от търговеца/производителя.
    Още повече, че има и този текст:
    Допълнителни разпоредби

§ 1. При противоречие на разпоредби на два закона се прилагат тези, които осигуряват по-висока степен на защита на потребителите.

//Интересно е, дали ако си купя чорапи и ги ползвам 2 години по предназначение, ще ми ги заменят с нови

4. Member
    Тук е от
    Oct 2006

.

5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

както е споменал @malone
    за 2 г мога да връщам стоката през ден ако не работи по начина ,по който са ми го оферирали !
    интересен е факта как се доказва че стоката е минала 14 дневен срок , когато съм забелязал( изрично пише когато съм установил дефекта , а не когато съм го купил ! )

6. Member
    Тук е от
    Oct 2003

Би следвало това да се установи в сервиз с протокол.

7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

примерно отивам на 20 -30 ия ден след като е показало дефкта ( нямал съм време , или друга причина ) , но им казвам че оня ден е дефектирал

8.  

9. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Предполагам , че този срок (за установяване на повредата) се касае за частни случаи , а не като цяло.

10. Тук е от
    Jul 2006

//Off Topic
    Ей ся ша им надърпам чорапите на производителите на млечни продукти. Как може прясното мляко да се разваля на 7-мия месец

По темата... Чудесно е да се регламентира минимален гаранционен срок, но за целта трябва държавниците, които са писали закона да влязат в контакт с производителите на техника. Има продукти, които се предлагат с по-голяма гаранция в конкретни страни, поради специфика на законодателството. Нашите умници обаче пишат закони и не си правят труда да уведомят големите компании производители. Като следствие би следвало търговеца да опере пешкира, или да спре да предлага стоки, които са с по-кратък гаранционен срок (доста неща нямаше да можем да ползваме в такъв случай)

11. Member
    Тук е от
    Oct 2003

Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
    примерно отивам на 20 -30 ия ден след като е показало дефкта ( нямал съм време , или друга причина ) , но им казвам че оня ден е дефектирал
    Стига да не ти е изтекла гаранцията, би трябвало да няма особено значение кога ще отидеш. Ако има възникнали други повреди вследствие на неотстранен навреме първичен дефект (ти си ползвал нещото и то се е счупило, но на друго място), тогава може да има някакви проблеми от страна на сервиза.

12. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Аз пък точно днес чух в разговор за нов лаптоп, че такъв закон за две годишна гаранция, току що е приет и влязъл в Европа.

13. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003

Цитат Първоначално публикувано от Malone

Чл. 126. (1) Рекламацията на потребителска стока може да се предяви до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието с договореното.
    Аз мисля че тука е уловката, не че е дефектирала, а че си платил за едно нещо, а са ти пробутали друго.
    или променяйки примера на Скакауец, след 7 месеца той установява че в бурканчето имало не остатъци от мляко ами ракия. има право да си иска парите човека.

14.  

15. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Да, ще ги накарам да напишат, че получавам стоката, напълно функционална и в работещо състояние.
    Следователно, ако нещо се случи в рамките на две години, то това ще е "несъответствие с договореното".
    Отделно от това, аз не купувам стоката с договор за покупко продажба, а с фактура. Също мога да ги помоля да опишат стоката във фактурата, като работеща система: марка "бла, бла", модел "бла, бла".
    Мисля, че така ще имам право да искам гаранционно обслужване.
    Иначе си прав Black Adder, много е двусмислен този текст.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Samsung регистрира нова търговска марка - Core
    От kod във форум Новини от SetCombG.com
    Отговори: 1
    Последно: 28-02-12, 16:49
  2. Нормативни актове и изисквания за осъществяване на търговска и монтажна дейност
    От justify във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 1
    Последно: 27-01-11, 21:12
  3. Отговори: 4
    Последно: 13-01-11, 21:06
  4. Midea MSG-12HR "ALPHA NORD STAR" - търговска измама!!!
    От pacefil във форум Климатици Midea
    Отговори: 22
    Последно: 08-01-09, 18:48
  5. Регистриране на търговска марка
    От silverfox във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 3
    Последно: 07-05-05, 18:52

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе