ivo, колкото и цинично да е - държавата надали може да отделя по 600к за всеки болен
хайде да сметнем на колко човека са това данъците:
официална средна заплата за страната около 450лв
6% здравноосигурителна вноска = 27
600 000 / 27 = 22 222 работещи
+ 10% ниво на безработица ~ 25 000 в трудоспособна възраст
при около съотношение 2:1 на незаети/заети това прави 75 000
или здравноосигурителните вноски на един 75 000 град!
само за 1 човек!
и като се има предвид, че НЗОК не трябва да се грижи само за онкоболните, а и за останалите болни (не само грипозни и със счупени ръце, ами и хроничните, за които лекарствата струват маса пари), като се има предвид и отклоняването на средства ("прекрасната" българска действителност), просто не съществува начин държавата да се погрижи за болните
НО! сега идва "но"-то. но аз съм ТВЪРДО и КАТЕГОРИЧНО против сълзливите кампании, емисарите "от-врата-на-врата" и да се разчита на бедния да отдели левче. има хора, които имат ПАРИ, и определено биха помогнали. няма да влизам в конкретика, но преди доста време с подобен проблем една жена беше отишла при известен варненски ... мммм.... тъмен субект, който просто от добро сърце беше дал, ама много сериозна сума. ей така, просто от нямане какво да прави. предполагам, че му е било интересно да даде малко мръсни пари за добро дело.
та мисълта ми е, че нека с малко филантропия и благотворителност се натоварят "честните" бизнесмени, "загрижените" депутати, забогатели overnight с влизането си в пармалента и всякакви други подобни, а не обикновения човек, за който 100лв дарение е 1/4 от средната за страната заплата и ще усети МНОГО сериозно липсата им, но приносът в цялата сума е нищожен.
P.S. затова и не давам стотинки на просяците. защото в подлеза на булеварда, където живея, проси един сакат, който обаче пристига на "работното" си място в електрическа количка, която ме е страх да помисля колко К струва. но иначе мърляв, черен... да го "съжалиш" направо!