Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 21
Like Tree9Одобрявам

Митове и факти за пурите

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #1

    Митове и факти за пурите

    По пурите ще ги познаете: Президентът Кенеди мразел Фидел Кастро, но обожавал кубинския тютюн
    Ако сте начинаещ, избирайте по-тънки пури

    Всяко поколение преоткрива пурите, ритуалите, етикецията и легендите, свързани с тях. На пушенето с пура трябва да се посвети специално внимание. Като всеки друг маниер и това действие носи послание: “Това съм аз, не ми пука“. С пурата човек не само одимява, но и скъсява пътя към елита и навлиза в общуването с претенции за стандарт.
    Пурата трябва да се третира с почит като истински символ на добри обноски. Но ако смятате да направите впечатление с имиджа си на огнедишащ дракон и енергично дърпате, изобщо не се изкушавайте.

    Пушенето на пура е култура, етикет и традиция
    Тя включва няколко момента: да знаете как да я изберете, да я отрежете, да я запалите и, разбира се, да я пушите. Изисква и куп глезотии, които често надхвърлят цената и на най-скъпите тютюневи изделия - резачки, запалки, пепелници, кибрити, плювалници, кутии. Но не забравяйте - можете да изглеждате шик с пура от 5 лв., но и смешен с такава от 30, ако не сте наясно с протокола.

    Митове за пурите
    Най-голям дял от вкуса идва от обвивката или от пълнежа - зависи от доминиращия елемент. За най-добри тютюни традиционно се приемат тези от Куба, Индонезия, островите Ява и Суматра, Хондурас и Доминиканската република.
    Кубинските пури са по-силни от другите. За истински добрата продукция обаче силата на никотина не е най-важното качество. Хубавата пура отлежава - от 9 месеца до 2 години.
    Според легенда кубинките разстилали листовете тютюн върху гола кожа, затова техните пури били най-хубави. Експертите обаче твърдят, че това не е ефективно.
    Познавачите на американската история пък се кълнат, че Джон Кенеди не понасял Фидел Кастро, но обожавал кубинските пури. Той наредил на секретаря си да набави колкото може повече от тях, преди да подпише ембаргото за Куба. Набавили му 1200 броя от предпочитаната му марка “Х. Упман Петит Коронас”, но той не могъл да им се наслади, защото скоро след това бил убит в Далас. Това, което повечето хора не знаят обаче, е, че Кенеди бил склонен да изключи пурите от ембаргото.

    Видове пури
    Те се разделят на групи в зависимост от произхода и качеството на листовете тютюн, облика и големината.
    “Чърчил” е с дължина от 17, 78 см (7 инча) и 47 “ринга” (което е мярка за диаметъра на цигарата). Кръстени са на Уинстън Чърчил, който ги превръща в своя запазена марка. 4 броя са около 72 лв., ръчна изработка.
    “Корона” са с дължина 15, 24 см (6 инча) и диаметър от 42 мм. Тези величини са се превърнали в стандарт за производителите. Имат отворен край, който се пали, и затворен, откъдето се пуши. Те вървят 4 броя за 56 лв. “Робусто” са по-къси, но пък по-дебели. 4 броя струват 64 лв.
    “Панателас” пък са по-дълги и по-тънки от “Короната”, а “Силебрас” са три панателас, преплетени като плитка.
    Пурите от 100% кубински тютюн вървят по 136 лв. за 4 броя.
    У нас са популярни още “Монтекристо”, “Ромео и Жулиета”, “Давидофф”.

    Рязане на пурите
    За да направите елегантен разрез, през който едновременно да пушите с наслаждение и да запазите облика на пурата, върхът й се отрязва. Отгризването не е подходящ метод. Не само защото е неефикасно, но и защото вашите зъби не са инструмент и така остават частици от тютюна в устата ви. Най-препоръчвано е правото сечение. Постига се с резачка с ножче, приличащо на гилотина, и се прави с единствено и бързо движение.
    За не толкова изкусните в рязането се препоръчва устройството да се постави на равна повърхност (маса) и към него да се доближи “жертвата”.

    Правила за избиране на пури
    При купуването на пура - от специализиран магазин или от интернет, трябва да се има предвид, че дължината и диаметърът на цигарата са свързани с нейния интензитет. Така, ако сте новаци в тази област, избирайте по-тънка и дълга, вместо къса и дебела пура. Добрият продукт трябва да има свежа обвивка, да е гъвкав на пипане, да не се чувстват празнини и да издава леко пращене. Накрая вижте дали тютюнът не си е променил цвета.
    Следва навлажняване, което предотвратява развиване и посипване на пушещия с тютюн. Това може да стане с коняк, уиски, друг алкохол или просто с устни.

    Палене на пурите
    Най-добре е пурата да се пали със специална запалка, защото амонякът от кибрита може да влезе в нея и да промени аромата и вкуса й. Има много удобна комбинация на специална запалка с резачка - от добра фирма струва около 170 лв.
    Дръжте пурата в директен контакт с пламъка и я въртете, докато той обземе повърхността й.
    Едва тогава я поставете между устните си и дръжте пламъка на разстояние от около 1 см от края и поемете въздух, докато върхът й не стане румено-червен и първото магическо ухание не погали вашето небце. Златно правило е да пушите с бавен ритъм. В разстояние час - колкото издържа пурата, през повечето време тя трябва да е между палеца и показалеца. Не трябва непрекъснато да тръскате пепелта, както се прави с цигарите. Пурата не се гаси, но ако все пак по някое време започне да тлее,
    изгорялата част се изрязва и се пали наново
    Крилата фраза сред познавачите е, че изгасналата пура е като мъртвата любов. Трудно се пали и никога не е както преди. И още нещо - пура никога не се пуши прав и на обществени места, без да се иска специално разрешение.
    Наслаждавайте се на аромата на пурата, но не вдишвайте! След около 12 “пафкания” отстранете лентата, ако сама не е отпаднала поради топлината.


    Оргиналът на статията можете да намерите тук:
    http://gotvarstvo.georgievi.net/a/purite

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    41
    #2

    Re: Митове и факти за пурите

    Готина статия, наскоро четох подобна информация в едно кафе в партера на новия Мол във Варна, за съжаление наистина почти никакво инфо няма на български за този "ритуал"- пушенето на пура. Пък и май познавачите у нас са малко, поне по разни партита наблюдавам, че повечето хора го правят без стил и от гъзария.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    80
    #3

    Отговор: Митове и факти за пурите

    Абсолютно случайно намерих темата и макар и позастаряла ми се щеше вместо да отварям нова тук да споделя за вълненията си относно пурите.
    От близо година и половина съм по-ентусиазиран потребител на въпросното удоволствие, на което (мога да твърдя) съм ползвател както с му е реда, с последствията произтичащи от правилната му консумация. Далеч не съм сред дори средните афисионадоси, но пък дето се вика "кеф цена няма".Преди близо 25 години отказах цигарите и дори и през ум не би ми минало да запаля пак каквото и да е, но човек помъдрявал с възрастта (в моя случай твърдението е повече от спорно)! За пушачите на пури разликата с пушенето на цигари е повече от ясна, за неопитвалите коментарът ми е ясен - количествените натрупвания водят до качествени изменения, онова, обаче което не може да прави впечатление само на мен е тоталната липса на култура за пушене на пури в България. Изглежда има няколко масови заблуди относно пушенето на пури:
    1. Пурите са скъпо удоволствие и са само за богатите - Не е общовалидно! Изобщо! В ценовия диапазон до 10 лв. богат избор от добри пури, дори кубински колкото щеш. Да не говорим, че едни от най-добрите и търсени екземпляри не идват от "Острова на свободата"! Пурата е прерогатив на джентълмена, не на богаташа! И ако джентълменът може да е богаташ, то обратното никак не е реципрочно.
    2. По-евтино е да се купуват цигари - Съдейки примерно по себе си - абсолютно и категорично "НЕ"! Елементарна сметка показва нещо съвсем различно - ако човек потребява средно по 1 кутия цигари дневно (всичките ми познати пушачи си дънят поне по 1,5 - 2 кутии на ден) средно по 5лв. в седмицата това прави 35лв. Поне! Пушач на пури като мен гори по около 2 броя на седмица, при средна цена от 10 лв. (нерядко е и по-малко) сами си направете аритметиката. Аз лично потребявам на 5 дни по една пура за около 5-7 лв. (пак средно) и домашният ми бюджет за тютюн се свежда до около 35-40 лв. месечно, сметка с която малко пушачи биха се похвалили като цяло.
    3. Пурите са по-вредни от цигарите - Отново категорично "Тц"! Пурата е направена само от чисти тютюневи сортове, отлежали и ферментирали в определени условия, а днешните цигари са основно тютюневи смески (като ярмата), обработени с множество химикали, включая и такива водещи до тежко пристрастяване. Не случайно всички пушачи познават израза "паля цигара от цигара". При пурите зависимостта е сведена единствено до никотиновия глад, който не е пристрастяващ или поне не в такава степен. И понеже общото между пушенето на пури и цигари се свежда единствено до използването на открит пламък, няма и как да се сравняват химическите процеси протичащи в организма при употребата на двете поотделно. Това може да се направи само и изцяло на теоретичното поле. Единственото общо тук е доставянето на никотин в организма. При пурите това става чрез слюнката и щом човек си набави достатъчно количество от него (за всеки то е индивидуално) просто повече не ти се пуши. И така може и седмица, две, пак различно в зависимост колко тежка е била последната ти пура. При цигарите същите тия химикали, с които ги тъпчат водят дори до абстиненция с изключително неприятни ефекти, които всеки пушач познава.
    4. Всичко изписано по-горе са пълни глупости - Колкото вярно, толкова и не! Аз лично приемам съвсем сериозно, осъзнато и отговорно употребата на пури и ако има поне още някой, съгласен със словоизлиянията ми, значи и той ги приема по същия начин. За всички останали пушенето на пури си е чиста форма на келешлък! За тях съветът ми може да бъде само един - Не си давайте парите за удоволствие, което дори няма да изпитате! Пушете си цигарите, наистина ще ви излиза по-евтино, ако пушите пура като и/или вместо цигара.
    С горното искам да ангажирам само и единствено себе си, т е. поне аз така ги виждам нещата и на драго сърце бих обменил информация за пурите и свързаните с тях аксесоари и продукти. Ще ми се щом стане въпрос за пури, българина да започне да гледа на това със заслужаващия респект и внимание целият този процес на малко лично удоволствие и удовлетворение.

  5. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #4

    Отговор: Митове и факти за пурите

    А замисляли ли сте се над възможността в живота ви да не присъстват нито пури, нито пурети или цигари? Е, ще приличате само на себе си не и на Чърчил, но се преживява някакси....
    DUNDURMA, hristoslav2, Mega и 1 други харесват това.

  6. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #5

    Отговор: Митове и факти за пурите

    danneyTEAM, съгласен съм с повечето ти изводи, пурата е едно приятно удоволствие с елемент на фетиш.
    Нямат съществена връзка с цигарите.

    Утро... поста ти е изключителен пример на тролство, какъв му е заряда според мен и ти не знаеш. Все едно си писал в тема за обсъждане на игри - а замисляли ли сте се да не играете...
    Много хора сигурно го правят, но те не биха влезли в подобна дискусия!

  7. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    80
    #6

    Отговор: Митове и факти за пурите

    С риск да се повторя отново бих напомнил, че кеф цена няма! Някой го кара на пиене, друг на компютри, трети на автомобили и т.н. и т.н. ... свят шарен, мераци всякакви! Преди доста години дискутирах с един доста по-млад от мен познат ефекта от мощните автомобилни субуфъри. Тезата ми беше, че заради прекалено високата мощност в нискочестотния звуков диапазон, в тясното затворено пространство на автомобилното купе всъщност не се чува нищо друго освен неистовото блъскане на баса, поради което се губи удоволствието от самата музика като такава. Младият ми събеседник простичко отговори (цитирам дословно): "А, че мен това ме кефи бе!" Простичка и недвусмислена мисъл, която до ден днешен не ми излиза от главата! Кой пък съм аз да казвам на друг човек какво да харесва и какво не?! От тогава следвам кредото, че всеки може и трябва сам да избира собствените си удоволствия и като такива да им отделя по колкото си ще време и средства. Дето се вика: колко му трябва на сиромаха - пълнолетен сингъл малц и пура като детска ръчичка! После казват, че щастието не се купувало !!!
    Но в духа на темата на поста е редно да отбележа, че пурите са едно от тези малки или не чак толкова малки удоволствия (пак според мерака и възможностите), на които е редно човек да отдели достопочтено внимание. Аз лично си набавям някои марки от родния си град, други си поръчвам от пловдивска фирма и смея да твърдя, че чисто финансово не е никакво предизвикателство. Ако има желаещи с удоволствие бих споделил скромния си опит!
    espace, DUNDURMA и kalcheff1 харесват това.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #7

    Отговор: Митове и факти за пурите

    Tommorow,
    постът ти просто не е за тази тема, моля те - направи нова за вредите от тютюнопушенето и го пусни в нея.

    mod. edit
    kalcheff1 одобрява това.

  10. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #8

    Отговор: Митове и факти за пурите

    Цитат Първоначално публикувано от Tommorow Виж публикацията
    доб: като админ и отгоре можеш да изтриеш постовете ми тук, но според такования ми задник истинския дебат би трябвало не е какво да пием с пурата, а как да не го правим.....
    Надявам се да не се обиждаш, но да - налага се да изтрия поста ти - темата е за пурите и удоволствието от употребата им, а не против тютюнопушенето.
    Постът ти е подходящ за друга тема - отвори такава и го пусни в нея.

  11. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #9

    Отговор: Митове и факти за пурите

    Ти пъ ся, ако зема се обиждам от такива неща Трийни ми изцяло постовете заедно с тоз, че ви нааках темата....

  12. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2012
    Мнения
    18
    #10

    Отговор: Митове и факти за пурите

    В първия пост kod чета че пурата не трябва да се пали с кибрит заради амоняка и т.н. а в повечето магазини за пури виждам че се предлагат кибрити за пури, едни такива с дълги клечки, отделно от това и по Юtubata гледам си палят с кибрити. Кое е вярното сега и кое не че като чета из нетя пушенето на пура си е цял ритуал в който си влиза и паленето?

  13. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #11

    Отговор: Митове и факти за пурите

    Статията в първи пост не е моя, авторска. Под нея е посочен източника.
    Лично моето мнение, като държа да подчертая, че съм аматьор, употребяващ пури рядко е, че да - аз бих избягвал кибрита.
    Когато се радвам с пура, неизменно ползвам запалка, тип горелка.
    Няма остатъчна миризма и е достатъчно мощна да разпали без да е необходимо насилствено дърпане, което ми прецаква последващия вкус.
    С кибрит без дърпане ще я паля... повече от минута.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    80
    #12

    Отговор: Митове и факти за пурите

    Цитат Първоначално публикувано от dante68 Виж публикацията
    В първия пост kod чета че пурата не трябва да се пали с кибрит заради амоняка и т.н. а в повечето магазини за пури виждам че се предлагат кибрити за пури, едни такива с дълги клечки, отделно от това и по Юtubata гледам си палят с кибрити. Кое е вярното сега и кое не че като чета из нетя пушенето на пура си е цял ритуал в който си влиза и паленето?
    Има си кибрити за пури, но те са с кедрови клечки. Всъщност пура може да се пали от всеки източник, който не отделя вторична миризма при изгарянето, главно поради факта, че насладата от пурата това са вкусовете и ароматите, които например една бензиновата запалка би увредила безвъзвратно. В някои от по-квалитетните магазини за пури при покупката им ви предоставят и малки ленти кедров фурнир с които да запалите новопридобитата си пура. Аз съм се снабдил с няколко вида фурнири, които старателно съм си нарязал на ленти и си ги съхранявам в херметично опаковки, сортирани разбира се по видове и си ги използвам съответно при различни пури, в зависимост от аромата им. В интерес на истината ефект има, но ми трябваше доста време да го разбера и усетя.

  16. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2012
    Мнения
    18
    #13

    Отговор: Митове и факти за пурите

    Снощи пробвах една доминиканска като преди това изчетох каквото намеря в гугъл и честно казано на половината ми втръсна и я изгасих. Май не намирам нещо особено в пурите а що хвалби изчетах и се наслушах. Тая вечер след работа пак ще си я запаля че някак ми се свиди да я хвърля пък ще видим какво ще стане, дано не ми дойде пак толкова тежка като снощи. Само за уточнение - не съм вдишвал дима, старах се да се придържам към наставленията изписани в нета, но пък още съм съвсем аматьор. Надявам се с времето да поправя това

  17. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    80
    #14

    Отговор: Митове и факти за пурите

    Определено рутината е съществен фактор в извличането на удоволствие от потреблението на пурите. Да си призная и аз в началото пушех пурата до някъде, гасях, после пак и пак така. Това разбира се е крайно непрепоръчително! Веднъж загасена, след повторното й запалване пурата вече има силен вкус на пепелник, което разваля удоволствието и на най-запаления почитател. Припомняйки, че цялото удоволствие идва точно от вкусовите/ароматните осезания сам можете да си представите какви са мащабите на загубата при повторно припалвана пура. Съдейки от собствения си опит мога да ви препоръчам като за начало да използвате по-къси и леки пури от типа Малка корона (coronita) независимо от марката. Принципно сте се насочил правилно към доминиканските витоли, те са по-леки и по-подходящи за начинаещи.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2012
    Мнения
    18
    #15

    Отговор: Митове и факти за пурите

    Аз ли нещо не правя като хората ама като изключа миризмата на пепелник както казваш нещо ми идва не като хората. С мъка си наложих да я допуша тая пуста пура. Нито вкуса ми хареса, нито миризмата даже още първия път, а пурата уж не е от лошите - Casa de Garcia - един приятел ми ги препоръча но за сега усещането ми е по-скоро неприятно. Все едно пуша мнооого голяма калпава цигара. А съм мераклия по принцип да пропуша пури само дето до тук нещо явно аз не правя като хората. danneyTEAM, някакви съвети имаш ли които да направят тоя процес по-приятен, че явно си доста навътре в нещата? Аз съм, отворен за предложения!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Прехваленото Сони-митове и легенди?
    От naroden_strelec във форум Sony телевизори
    Отговори: 6
    Последно: 20-12-11, 01:08
  2. Климатици - митове и реалност
    От badr във форум Други начини за отопление
    Отговори: 28
    Последно: 25-09-11, 18:55
  3. Размери на пурите:
    От kod във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 0
    Последно: 12-02-07, 08:28
  4. Легален Windows - Митове и легенди
    От DarkRose във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 19
    Последно: 23-06-06, 02:50

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе