Резултати от 1 до 13 от общо 13

Има ли някои опит с очила с т.нар. "progressive" стъкла?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Има ли някои опит с очила с т.нар. "progressive" стъкла?

такива "стъкла" се дават на хора с далекогледство и имат три зони - за близка (четене) дистанция, за средна дистанция (напр. комп. монитор) и далечна - съотв. в долната, средната и горната част на стъклото.

проблемът е, че изискват "пренастойка" на мозъка, или с други думи как да ползваш/движиш очите си - свикването трае между няколко дни до седмици

1 стъкло струва между 200 и 350 лв и нагоре

молбата ми е някой, който носи такива очила, да сподели лесно ли се свиква, какви са усещанията, да каже за някоя свестна оптика

благодаря предварително!

2.  

3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Re: Има ли някои опит с очила с т.нар. "progressive" стъкла?

Не ти трябва мнение на друг чове. В случая става въпрос за строго индивидуално нещо да да искаш мнение от дръг човек. По принцип ако свикнеш с тези очила ще се чувстваш по-комфортно. Не виждам как може някой да ти замени прогресивни стъкла бифокални. Какво ше ги правят другите стъкла, като се специално за твоите очи, а и вече са изрязани по съответните рамки. Ако можеш да позволиш да си направиш такива очила си направи. Имай предвид, че може да се наложи след време да ги смениш и пак трябва да броиш не малко пари. Все пак диоптъра за близко гледане се увеличава с годините.

4. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Цитат Първоначално публикувано от Julian
    Не ти трябва мнение на друг чове. В случая става въпрос за строго индивидуално нещо да да искаш мнение от дръг човек.
    ясно, че е индивидуално, имах предвид, че може да има субективни усещания, като главоболие, и др. през периода на адаптация
    аз съм решил, пък и съм принуден, да си взема такива стъкла - просто ми е интересно някой да сподели как се е чувствал с тях като ги е сложил...

при мен претоварването от висенето пред монитора явно е довело до по-бързо утежняване на далекогледство (което наистина се получава някъде около 40 лазарника) по рождение

уврежда компютъра очите, или поне утежнява или ускорява някои негативни процеси, и това си е...

5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@hihimor,
    Имам такива от 4 години, определено трудно се свиква. При мен се намеси и астигматизма, като добавих и две екстри - фотосолар и филтър за работа с компютър + качествени рамки - 730лв. Но не можах да свикна и после си направих два други чифта - едни за далеч, за каране на колата (стоят винаги в нея) и едни за четене, които стоят на бюрото ми. Тия, "космическите" си ги нося винаги с мен, но ги ползвам само при належаща нужда. Най-сериозния проблем, че не може да се кара кола с тях - губиш всякакво периферно зрение.Гледането през тях е през оптичен канал с такава форма )-( и при всяко отклоняване на погледа в страни се дезориентираш и губиш фокус. Абе с две думи - не ти ги препоръчвам.

6. Тук е от
    Dec 2005

Най добре е ,очилата ти,да бъдат отделни,защото наистина се губи периферното зрение и това затруднява координацията на движенията.Особено ако се кара кола.Така ,че Lupus,ти е дал най правилния отговор от професионална гледна точка

7. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Цитат Първоначално публикувано от 10000
    Най добре е ,очилата ти,да бъдат отделни,защото наистина се губи периферното зрение и това затруднява координацията на движенията.Особено ако се кара кола.Така ,че Lupus,ти е дал най правилния отговор от професионална гледна точка
    ситуацията е такава, че аз чета много от книжен носител, и същевременно пиша на компютър - не може отделни очила, това означава през 5 сек да ги сменям очилата като се прехвърлям от близка дистаниця - четенето, към средна дистанция - монитора

Тия, "космическите" си ги нося винаги с мен, но ги ползвам само при належаща нужда
    @ Lupus - тук май грешиш - очилата с прогресив стъкла трябва да се носят постоянно! от сутрин до вечер! (каза го и офталмолога, и в оптиката, където ме сюрпризираха с цените...)

В оптиката ми обясниха, че има и различни поколения такива стъкла, съответно с различна, цена, и че можеш да си поръчащ стъкла, при коита някоя от трите зони е по-широка...голяма сложнотия става...

справката в гугъл показа, че например различните фирми си имат различни технологии

има и някакви "офис" очила - за близка и средна дистанция, т.е. за работа с компютър...

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Според мен прогресивните очила са негодни за работа с компютър. Когато се гледа монитора гледаш точно напред, както като се гледа надалеч. Да ама в това положение лещите трябва да са с по нисък диоптър. Това важи и за бифокалните очила.

Edit: Значи има голямо значени какъв дизайн щ есе избере за прогресивните лещи. Има различни видове. При някой се свиквало по-лесно. По скоро офталмолога трябва да препоръча най-подходящите стъкла. Цените също за различни.

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

....има и някакви "офис" очила - за близка и средна дистанция, т.е. за работа с компютър.
    Може би за теб това е доброто решение или да държиш книгата на приблизително същото разстояние, на което е и монитора. Но с моите виждам монитора ясен в средата и размазан в краищата. Освен това при накланяне на главата се криви и текста по границата на зоната с диоптър и недиоптричната зона. Много е гадно!

11. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Може би за теб това е доброто решение или да държиш книгата на приблизително същото разстояние, на което е и монитора. Но с моите виждам монитора ясен в средата и размазан в краищата. Освен това при накланяне на главата се криви и текста по границата на зоната с диоптър и недиоптричната зона. Много е гадно!
    оказа, че цената на такива офис очила е горе-долу като на другите...
    в края на краищата намерих едни стъкла, японски, в промоция, заедно с титаниевата рамка ще излязат май под 350 лв...
    благодаря за съветите и поясненията...
    като си направя очилата - след 2 седм. - ще напиша как е....

12. Тук е от
    Jul 2007

Жена ми е стакива стъкла.има астигматизъм и диоптрите растат като райграс Определено трябва добър лекар да определи какви стъкла ти трябват,иначе (според жена ми) е КОШМАР!Щом работиш и с компютър-стъклата трябва да са и с антирефлекс!Скъпи са,истина е,но явно това е ситуацията.Преди 4б години тя захвърли нови очила,които явно не бяха точните.Струваха доколкото помня около 500 кинта.добре,че после намери точния лекар и точните очила.

13. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Виждам, че още има хора които си мислят че антирефлексните очила са за компютър. Антирефлекното покритие служи да пресветляване на лещата или казано по друг начин да намали отблясъците. Почти 100% съм сигурен, че прогресивните стъкла ще са с антирефлексно покритие. А за прогресивните е много важно да са изработени много прецизно, но това не е проблем със въвременните машини. Разбира се има и оптики които не позлват толкова съвременна техника. Примерно веригата Joy optics правят очилата с най-съвременна машина, но има една оптика, която е много известна във Варна, но работят с остаряла техника. Много точно трябва да бъде измерено разстпяниет между зениците.

14.  

15. Тук е от
    Mar 2009

Re:Има ли някои опит с очила с т.нар. "progressive" стъкла?

Действително темата е отдавна забравена, но ровейки се в нета попднах и предполагам, че и други ще прочетат това...

Julian: хубаво е казал да не търсите друго мнение. За всеки прогресива е индивидуален, но трябва да се знае следното и основно за съжаление на повечето клиенти.
    Така както не ходите с кецове на работа в офис и с лачени обувки и костюм на туризъм - така и очилата са съобразени с дейноста за която ще се използват.
    Редно е когато идете на преглед при доктора (ако Ви обърне внимание) да му обясните за какъв проблем става въпрос и ако той Ви отговори без много обяснения, след прегледа отделете достатъчно време на оптик, който да обясни всичко, което знае. Очилата не са обувки и макар да ги сравних по-горе е редно да им отделите достатъчно време.

По-горе проетох нещо за машините.
    Абсолютно не е гаранция, че като имате съвременна машина за изработка на стъкла, то те ще бъдат изработени със точната центровка. За да се получи трябва търпеливо с колегата от оптиката да вземете кокото може по-точни мерки за всяко око по отделно. Височина и монокулярно пупилна дистанция. Това е най-важното.

С риск да ме заплюете, че Ви прехвърлям в друг форум... Ама там обсъждахме същото има още по темата... http://hardwarebg.com/forum/showpost...&postcount=112

16. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Re:Има ли някои опит с очила с т.нар. "progressive" стъкла?

в крайна сметка не взех прогресивни стъкла, и оттогава до сега карах с 2 чифта - за работа с компютър - най-носените, и за четене - по-рядко; трябваше да си направя и и 3 чифт - за гледане телевизия, но не го направих, щото чак толкова не вися пред телевизора;

след скорошно ходене на офталмолог нещата с диоптрите ми леко са се променили, и вероятно ще си направя офис цайси - едновременно за четене и компютър...

съвета ми към всички - внимавайте с очите, щото след определена възраст започват проблемите, като се прибавят и други неща, които увреждат зрението, напр. диабет, кръвно и тн. става лошо....

благодаря за линка, още едно доказателство за проблема....

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Отговори: 3
    Последно: 27-04-13, 18:13
  2. Прожекционни очила "I-Theater video glasses"
    От 4a4i във форум Телевизори
    Отговори: 3
    Последно: 12-10-07, 10:05
  3. Отговори: 18
    Последно: 20-02-07, 10:25
  4. ако някои е чувал песента "пуша в рейса" нека да помогне
    От kratun във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 0
    Последно: 18-09-05, 21:39

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе