Резултати от 1 до 10 от общо 10

Домашна бира?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Домашна бира?

Някой дали е пробвал това: http://www.birata.net/index.php?page...mart&Itemid=26
    Става ли наистина бира и то добра...?

2.  

3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Re: Домашна бира?

не съм го пробвал, но е безумие да те цакат 89лв за пластмасова кофа и "уреди" за 5

виж това: http://www.eartheasy.com/eat_homebrew.htm

4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Чудно ми е как ще се получи газирана бирата в този пластмасов бидон? За целта трябват метални съдове под налягане...

P.S. Влизал съм в най-малката пивоварна в Германия, което е като атракция. Намира се в избата на един малък семеен ресторант-хотел, който е прочут точно с тази пивоварна. А бирата се сервира в ресторанта, наистина беше много добра. Собствениците с гордост показваха кое какво е и защо е. Доста съдове, тръби, хладилни инсталации. Изобщо не прилича на тези пластмаски на снимката.

5. Тук е от
    Sep 2004

И аз четох за тези технологии за домашна бира, но доколкото схванах, тя не се газира в големия бидон-фрментатор. Газира се в бутилките, за това се добавя захар за вторична ферментация.

6. Тук е от
    Nov 2012

Отговор: Домашна бира?

Здравейте на всички интересуващи се от правенето на домашна бира.
    Запалих се по това хоби преди година и нещо и вече имам доста опит.
    Сварил съм и съм изпил над 200л. домашна бира.
    Започнах с правенето на малц, а сега вече разполагам и с профи малц, имам електронен магазин, както и форум където да обсъждаме всичко свързано с това хоби - домашното пивоварене.
    Надявам се да не се възприеме това като спам. Моето желание е да популяризирам домашното пивоварене, което за жалост в България почти не е познато. В останалия свят е много полулярно под наименованието Homebrewing.
    Има основно два начина за правене на домашна бира :
    1. От малцов екстракт (готов кит за бира), както е посочено в по-горния сайт.
    2. All grain brewing - от зърно , хмел и вода.

Първият начин е мързелив - разтваряш екстракта в определено количество вода, добавяш дрождите във ферментора и затваряш. От там насетне - след седмица - пълнене в бутилки с малко захар за газировка, една седмица на топло + колкото седмици издържиш на хладно за отлежаване.

Вторият начин е баш истинското пивоварене. При него крайните стъпки са както и в екстрактното, но разликата е в първите стъпки.
    Тук нямаме готова течност за ферментиране, а си я създаваме сами.
    Започваме от смилането на малца - това става с мелничка за малц, подобна на месомелачката, но все пак различна. Или с друга която е валцова. Аз използвам модулът кафемелачка от голям автомат за кафе. Моторче, редуктор,мелачка и регулация на едрината в съвсем малки размери.

Следва размесваме на смления малц с вода - грубо казано - на 1 кг. малц - 3 литра вода.
    Това става при определена температура - 50-55 гр. Задържа се така 15-20 мин. Това е т.н. протеинова пауза в която действат ензимите протеаза, ксиланаза и бета-глюканаза - те разграждат белтъците и бетаглюканите в малца като продуцират аминокиселини и свободен азот - необходими после при ферментацията за растежа на дрождевата маса.
    Не трябва и да се прекалява с протеиновата пауза, защото после готовата бира няма да има голяма и трайна пяна.
    След това се вдига температурата до 62 гр. - главно озахаряване. Там действат два ензима - бета амилаза и алфа амилаза. Първият озахарява , а вторият втечнява. Температурата от 62 гр. е благоприятна за озахаряващият ензим и неблагоприятна за втечняващият - Поддържането на такава температура с часове би довело до много висока ферментативност на бирената мъст и бирата би станала суха и силно алкохолна. Целта обаче е друга - да е плътна откъм тяло, но с не много алкохол.
    Затова след 30 мин. на 62 гр. се преминава към покачване до 72-73 - там действа предимно алфа амилазата - тя разгражда останалото нишесте предимно на неферментируеми декстрини. Това са глюкозни молекули свързани във вериги от над 3 броя. Така се оформя желаното тяло на бирата.
    Тези два етапа са много важни - както по продължителност, така и по точни температури - всичко зависи от конкретната рецепта за конкретната бира.
    След пълното озахаряване на малца следва загряване до 76-78 гр. и започва процес по прецеждане.
    Прави се в т.н. лаутър тюн - съд с двойно дъно или два съда един в друг :
    Моят е един кош за отпадъци 28л. с канелка и в него влиза една кофа 18л. с разпробито на решето дъно.
    Промиването става с още 4 л. вода на кг. зърно. Тя трябва да е на точно 78 гр. гореща. Така се отмиват най-добре захарите в мокрите трици.
    Промиването започва с източване на около литър мътна течност и връщането й обратно. След това вече тече бистра и филтрирана бирена мъст.

Следва варене на бирената мъст с хмел по рецептата. Грубата сметка е около грам хмелов гранулат на литър бирена мъст. Но има значение какъв е хмелът, с колко алфа горчиви киселини е, и как се добавя - рано, в средата или късно. Всичко това е по рецептатата за конкретната бира.
    Хмелът дава необходимата горчивина и характер на бирата. Играе и известна антисептична роля.
    Вренето е силно и продължително, целта е да се пресекат белтъците и да паднат като утайка после при охлаждането.
    След час и половина врене следва охлаждане по най-бързия начин - на водна баня, с чилър (серпентина с вода) или с лед. Кой както може.
    Следва прецеждане през тензух и зареждане на ферментора. Ферментация, бутилиране със захар , отлежаване и консумация.
    Най-рано може да се пие след 2 седмици от варенето, но най-добра става след месец поне.
    Дрождите са бирени - с горна или с долна ферментация, като се спазват мсъответните температури - на тези с горна - 15-25 гр. , на тези с долна 5-15 гр.
    Бирите с горна ферментация се наричат ейлове, а тези с долна - лагери.
    Ето и крайният резултат :

Лявата е мой вайцен (пшенична бира), дясната е Болярка-вайс (подобна промишлена бира)
    Наздраве на всички и който има въпроси - да ме пита тук или на forum.beer-bg.com • Начало
    Темата за домашната бира е неизчерпаема, но правенето й носи истинско удовлетворение и не изисква нищо кой знае колко скъпо. Цената й е по-ниска от тази на евтините промишлени бири. Вкусът - какъвто си го направиш, но винаги с едни гърди пред промишлените - там се тъпче яко ечемик вместо малц, сорго, царевичен грис, ползват се ензими от бактериален или плесенен произход, филтрира се бирата за външен вид, с което полезността изчезва, добавят се консерванти, прави се пастьоризация и т.н.
    А и някой да е виждал в БГ магазин примерно английски кафяв ейл, или битър или стаут ?
    Е аз имам 10л. от първия във ферментора, след две седмици ще го пия
    Прикачени изображения Прикачени изображения

7. Member Аватара на boiski
    Тук е от
    Feb 2012
    Живее в
    Бургас

Евала, за ентузиазма и знанията така ми се иска да набузя едната чаша

8.  

9. Тук е от
    Nov 2012

Е, точно от тази на снимката нямам вече. Но мога да изпратя мостра от някоя от скорошните варки.
    Правих освен светъл ейл , и кафяв и амбър ейл , последния с 15% екстракт и потенциален алкохол 6% !
    В момента чакат бутилиране.
    Който иска нека се логне на forum.beer-bg.com • Начало , а и там има и повече обяснения и снимки.

10. Тук е от
    Nov 2012

Ето го и резултата от показаното кухненско варене преди почти месец.
    Цвят - кафяв-амбър, вкус - малцов и хмелов, оставя горчив послевкус, пяна - бяла с лек жълт отенък, пухкава и гъста.
    Алкохол - 6 %
    Екстракт - 15%
    Нещо между кафяв английски ейл и портър.

Тая вечер съм се наточил направо стаут да варя - това е една много силна и тъмна английска бира !
    Идеална за студените зимни дни.

11. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Бравос, топлиш ми душата с описанията и снимките. Направо завиждам на ентусиазма и постиженията ти.

12. Тук е от
    Nov 2012

На 16-ти февруари се състоя среща между 4-ма сериозни домашни пивовари, които създадохме инициативен комитет за основаване на АДПБ - Асоциация на домашните пивовари в България.
    Взе се решение учредителното събрание на асоциацията да бъде проведено на 2-ри или 3-ти март 2013г.
    За мястото все още се правят проучвания, предложено беше това да стане в гр. Трявна в една механа с произвеждана на място бира.
    Разбира се, отворени сме за нови предложения и уточнявания.
    Подготвен е и проекто-устав на асоциацията, който ще бъде качен тук за сведение , предложения и коментари по него.
    Моля всички запалени домашни пивовари да се чувстват поканени на учредяването на нашата хоби асоциация, с което да започнем пропагандирането и легитимирането на бъдещото българско homebrewing движение.

Целите на асоциацията са описани в проектоустава, а в общи линии са следните :
    Да популяризираме домашното пивоварство, да "отворим очите" на българина за различните видове пиво, да издаваме литература на български - относно домашното пивоварство.
    Да организираме фестивали, конкурси и събития в областта на домашното пивоварство, да се видят и оценят бирите на всички.
    Не на последно място - да имаме легитимна и представителна организация, която да представлява пред държавата и да защитава законово домашното пивоварство.

Инициативен комитет (по старшинство в годините):

1.Темелко Пампов
    2. Виктор Върбанов
    3. Деян Иванов
    4. Кристиян Радев

Който се интересува от инициативата, нека ме потърси на скайп : victory_vt или на тел. 0888715426 Виктор Върбанов
    Този пост е редактиран от victoryvt; 18-02-13 в 12:56.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Защо обичам бира да пия :)
    От Gadget във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 16
    Последно: 25-08-05, 18:09
  2. Бира :) & рефлекси
    От BAD_BOBIK във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 10-09-04, 03:49
  3. Бира
    От nniki във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 4
    Последно: 27-10-03, 10:52
  4. Бира
    От Julian във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 19
    Последно: 20-10-03, 14:08
  5. Крис, пие ми се бира !!!
    От d-rRoss във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 20
    Последно: 17-04-03, 02:02

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе