Резултати от 1 до 5 от общо 5
Like Tree3Одобрявам
  • 2 Post By dzver
  • 1 Post By FearMe

Нови промени в Закона за защита на потребителите

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на dzver
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    194
    #1

    Нови промени в Закона за защита на потребителите

    04.02.2019

    Константин Райков: „Потребителите вече ще избират ремонт или замяна на дефектната стока”


    При покупка на дефектна стока потребителите вече ще могат да избират между безплатен ремонт или замяна, докато към настоящия момент това решение се взима от търговеца в зависимост от вида на дефекта и необходимите средства и усилия за поправката. Това съобщи Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП), по Bloomberg TV Bulgaria във връзка с предстоящите промени с оглед договорените от Европейския парламент нови правила при покупка на дефектен продукт.

    „Целта е унифициране на правилата по този въпрос във всички държави-членки, за да се постигне по-висока защита правата на потребителите и едни и същи условия за икономическите оператори”, коментира Райков. Той обясни, че новите правила са продиктувани от т.нар. REFIT на европейското законодателство. На всеки пет години се прави проверка на приети вече директиви и регламенти и при установяване на проблеми с оглед прилагането им от различните национални органи, се извършват промени в нормативната уредба.

    Константин Райков посочи, че практика в България е търговците да удовлетворяват рекламациите преди всичко чрез ремонт, тъй като това ги затруднява в най-малка степен. Но сега директивата предвижда изборът да е на потребителя. Той уточни, че все пак ще има някои обективни ограничения при избора, които са свързани с правилото за пропорционалност.

    Към момента българското законодателство предвижда рекламациите да бъдат решавани чрез отбив от цената на стоката или разваляне на договора като крайна мярка и според Райков така е логично да бъде. „Трябва потреблението от самата държава да бъде подкрепено, т.е. бизнесът трябва са върви, естествено като бъдат защитени правата на потребителите. Представете си ситуацията, ако всеки можеше като първа възможност, вместо да поиска ремонт на стоката, да получи разваляне на договора. Тогава ще се получи една правна несигурност и самият пазар няма да понесе тази нередност”, разясни той. Затова до развалянето на договор се стига, когато стоката продължава да е неизправна след три извършени ремонта. Райков уточни, че според настоящото законодателство в областта на потребителската защита в България правата при закупуването на дефектна стока са унифицирани в офлайн и онлайн търговията, докато за някои държави това тепърва предстои.

    Друга промяна е свързана с момента на доказване на причината на несъответствието. Съгласно сега действащото законодателство, в първите шест месеца от закупуването на стоката се предполага, че отговорността за наличието на дефект е на търговеца, т.е. той е съществувал към момента на продажбата. С готвените промени през целия двугодишен гаранционен период за съответствието на стоката ще отговаря самият търговец.

    В студиото на „Бизнес старт” Константин Райков каза, че жалбите за рекламации на дефектни стоки са повече от половината от оплакванията, които постъпват в Комисията, като уточни, че пазарът като цяло е спокоен и става дума по-скоро за изключения. Рекламациите най-често са за телекомуникационна техника, домакински и битови електрически уреди, облекла и обувки. Обикновено хората търсят помощ от контролния орган, когато са установили някакво несъответствие, а търговецът е отказал да удовлетвори рекламацията им, или се е забавил твърде дълго спрямо 30-дневния законов срок. „Ние винаги ще извършим проверка и ще отговорим на подадените жалби, но нека преди да се обърнат към нас, първо опитат да уредят рекламацията с търговеца, както е предвидено по закон”, препоръча Райков.

    Източник: Blooomberg TV и сайта на Кзп
    Kaar и svetlio1 харесват това.

  2.  
     
  3. Member Аватара на dzver
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    194
    #2

    Отговор: Нови промени в Закона за защита на потребителите

    15.03.2019

    Подготвя се законодателен пакет от 2 директиви, предложени от ЕК. Това е т.нар. New Deal for Consumers, чието финално гласуване предстои вероятно още в рамките на този Европейски парламент. След това ще има и известен период за въвеждане националните законодателства, обяснява Игнат Арсенов. Промените ще сближат още повече правилата за гаранции и рекламации при пазаруване онлайн и офлайн.

    https://m.offnews.bg/news/Obshtestvo...-v_699126.html

  4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,410
    #3

    Отговор: Нови промени в Закона за защита на потребителите

    dzver
    Разбирам, че си ентусиазиран от предложените промени, но не си даваш сметка, как това ще се отрази на крайната цена на продукта.
    Производители, вносители и търговци ще се разберат помежду си, с колко процента да се вдигне цената за да си компенсират новите разходи.
    Цените според мен, в зависимост от типа продукт ще се вдигнат с между 4 и 7%

  5. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #4

    Отговор: Нови промени в Закона за защита на потребителите

    предполагам, че визираш бялата и черна техника, но в този бранш има много други инструменти за уреждане на гаранционния и следгаранционен сервиз, така че директното натоварване на крайния клиент би било крайно неоправдано и несправедливо, особено с подобни високи проценти

    за трикотажа и обувките подобно нещо няма, като предполагам, че там идеята е да се накара производителят да стане малко по-отговорен, но гарантирано това няма да се случи, защото при маржовете в този бранш всеки по веригата може да си позволи произволен процент директни замени, без това да му се отрази на печалбата

    и най-важното: от кога пък на българския търговец му трябва реална причина, за да обоснове покачването на цените!? измислени има предостатъчно...
    svetlio1 одобрява това.

  6. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,410
    #5

    Отговор: Нови промени в Закона за защита на потребителите

    Маржовете при вносният трикотаж и без това са прекалено високи( от 80 до 250%), че да вдигат още цената. Те и сега са си предвидили определен процент брак...

    При черната и бяла техника е друго...Там ако закона въведе възможноста, клиента да поиска директно замяна на продукта с нов такъв или връщане на парите, то върнатият продукт има два пътя - ремонтиране и продажбата му като ОТРЕМОНТИРАН(refurbished) със значителна отстъпка в цената или да се бракува. Първото изисква известни разходи по транспорт и ремонт, които ще се върнат след продажбата му, но вторият вариант е директна загуба, която трябва да се поеме от някой по веригата - производител, вносител, търговец на дребно, клиент..

    В момента производствената цена на един телевизор е между 50 и 70% от крайната продажна такава. Това зависи от производителят и пакета поддръжка за продукта. - гаранция, сервизно обслужване, софтуерна поддръжка, представителство на марката, реклама, спонсорство...

    След като се направят анализи за процента евентуален брак, ще си направят разценка за евентуалните загуби и с колко да се вдигне цената на продукта за съответната държава.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 6
    Последно: 03-09-09, 20:09
  2. Отговори: 18
    Последно: 06-04-09, 09:10
  3. Отговори: 9
    Последно: 23-05-08, 21:46
  4. Отговори: 26
    Последно: 03-08-07, 01:35

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе