Искам да споделя скромния си опит с КЗП - Комисия за Защита на Потребителя. За съжаление черния списък мисля, че е най-подходящо място за КЗП.
Поръчах си дограма за П-образна тераса от фирма на която сега няма да и споменавам името (писал съм в друга тема). В последствие изникнаха следните основни дефекти: 1) от външната страна на дограмата никъде няма пяна; 2) изкъртиха терасата на съседа над мен (основното парче което падна беше с размери 20х30х15см) 3) козирката на лицевата част е от две парчета слепени с силикон (който вече сдаде багажа) 4) едната страница е по-къса и запълниха разтояние 190смх9см с пяна.
От фирмата ми казаха че евентуално може да ми сложат малко цимент на терасата на съседа и на мен да ми сложат пяна но само отвътре където няма, което мен не ме устройваше.
А това че терасата протече отвсякъде при първия дъжд е съвсем отделен въпрос. И тъй като няма пяна никъде отвън няма как да се замаже, защото дупките са големи и мазилката ще се напука бързо.
Всички тези дефекти и други по-дребни описах в жалба до КЗП. Исканото от мен беше частично възтановяване на сумата заплатена от мен или връщане на цялта сума и от фирмата да си вземат дограмата.
След едномесечно чакане от КЗП получих отговор, че фирмата е съгласна да оправи дефектите описани от мен ако им дам достъп. Обадих се в КЗП да попитам как да процедирам, и инспекторката ми каза, че то всъщност фирмата не била съгласна с всичко описано и ме прати да взема протокол от фирмата в който да пише какво биха оправили.
След едноседмично размотаване от фирмата ми дадоха протокол в който пишеше че нищо няма да направят. Съответно отново отидох в КЗП където ми казаха че трябва да напиша заявление до помирителна комисия. След 2 дни отивам с готово заявление и служителката ми каза, че участието в помирителна комисия е доброволно и 90% от търговците не участват и най-добре директно да ги съдя. Съобщиха ми че КЗП и помирителната комисия могат да съдействат САМО за доброволното разрешаване на проблема.
С други думи фирмата си е направила някакъв монтаж на дограмата и ако се опъва единствено съда може да направи нещо.
Много странно като нищо не може да направи КЗП защо въобще съществува ?!?
Чувал съм поне за преди 2-3 години, че КЗП е издавала предписания за процедиране и ако не се спазят от търговеца има солени глоби. Справка в ЗЗП показа че още е валидно това, но от КЗП коментираха че това важало само за опасни храни и тем подобни.
Извода е че КЗП е единствено да хвърля прах в очите.
А това че като си пусках и жалбата и заявлението служителката пръхтеше уморено и с голямо нежелание ми входира жалбите е друг въпрос.
А това че въпреки че работното им време е до 17:30 .. и в 17:05 като нахълтах в офиса им заварих една голяма маса с мезета и алкохол и усилена музика .. и като ме видяха всички взеха да си гледат часовниците .. няма да коментирам.
Изводите си направете сами и имайте 3 наум като почнете да се занимавате с КЗП.