Резултати от 1 до 7 от общо 7

Абсурдността на Комисията за защита на потребителите

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    5
    #1

    Абсурдността на Комисията за защита на потребителите

    Искам да споделя скромния си опит с КЗП - Комисия за Защита на Потребителя. За съжаление черния списък мисля, че е най-подходящо място за КЗП.
    Поръчах си дограма за П-образна тераса от фирма на която сега няма да и споменавам името (писал съм в друга тема). В последствие изникнаха следните основни дефекти: 1) от външната страна на дограмата никъде няма пяна; 2) изкъртиха терасата на съседа над мен (основното парче което падна беше с размери 20х30х15см) 3) козирката на лицевата част е от две парчета слепени с силикон (който вече сдаде багажа) 4) едната страница е по-къса и запълниха разтояние 190смх9см с пяна.
    От фирмата ми казаха че евентуално може да ми сложат малко цимент на терасата на съседа и на мен да ми сложат пяна но само отвътре където няма, което мен не ме устройваше.
    А това че терасата протече отвсякъде при първия дъжд е съвсем отделен въпрос. И тъй като няма пяна никъде отвън няма как да се замаже, защото дупките са големи и мазилката ще се напука бързо.

    Всички тези дефекти и други по-дребни описах в жалба до КЗП. Исканото от мен беше частично възтановяване на сумата заплатена от мен или връщане на цялта сума и от фирмата да си вземат дограмата.
    След едномесечно чакане от КЗП получих отговор, че фирмата е съгласна да оправи дефектите описани от мен ако им дам достъп. Обадих се в КЗП да попитам как да процедирам, и инспекторката ми каза, че то всъщност фирмата не била съгласна с всичко описано и ме прати да взема протокол от фирмата в който да пише какво биха оправили.

    След едноседмично размотаване от фирмата ми дадоха протокол в който пишеше че нищо няма да направят. Съответно отново отидох в КЗП където ми казаха че трябва да напиша заявление до помирителна комисия. След 2 дни отивам с готово заявление и служителката ми каза, че участието в помирителна комисия е доброволно и 90% от търговците не участват и най-добре директно да ги съдя. Съобщиха ми че КЗП и помирителната комисия могат да съдействат САМО за доброволното разрешаване на проблема.
    С други думи фирмата си е направила някакъв монтаж на дограмата и ако се опъва единствено съда може да направи нещо.
    Много странно като нищо не може да направи КЗП защо въобще съществува ?!?
    Чувал съм поне за преди 2-3 години, че КЗП е издавала предписания за процедиране и ако не се спазят от търговеца има солени глоби. Справка в ЗЗП показа че още е валидно това, но от КЗП коментираха че това важало само за опасни храни и тем подобни.

    Извода е че КЗП е единствено да хвърля прах в очите.
    А това че като си пусках и жалбата и заявлението служителката пръхтеше уморено и с голямо нежелание ми входира жалбите е друг въпрос.
    А това че въпреки че работното им време е до 17:30 .. и в 17:05 като нахълтах в офиса им заварих една голяма маса с мезета и алкохол и усилена музика .. и като ме видяха всички взеха да си гледат часовниците .. няма да коментирам.

    Изводите си направете сами и имайте 3 наум като почнете да се занимавате с КЗП.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    1,224
    #2

    Re:Абсурдността на Комисията за защита на потребителите

    Имаш ли подписан договор с фирмата за изработка и монтаж? Ако имаш - вътре трябва да е описано какво точно ще се изработи и достави (какво, кога и как), съответно кога и как ще се монтира (от кого). Би трябвало да имаш и клауза, в която е упоменат реда за уреждане на спорове. И фактура/ касов бон!
    Ако нямаш такъв договор и фактура/касов бон - много трудно може да се изясни в случая немърливостта на фирмата, дори и в съд.
    В повечето случаи, фирмите за дограма не извършват услугата "измаване (обръщане)" на монтирана дограма и клиентът търси отделно майстор за това.
    Има ли в договора ти включена услугата "измазване" на дограмата?
    Ако имаш такъв договор - качи го тук да го видим и обсъдим какво може да се направи.
    Темата тук е "Черен списък" и спокойно напиши името на въпросната фирма - за да не се опарят и други хора. За това е и форума...


  4. Novice
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    5
    #3

    Re:Абсурдността на Комисията за защита на потребителите

    Договор имам за доставка и монтаж. Измазване няма как да направя защото отвън никъде по дограмата няма пяна
    Проблема е че никъде в договора не пише че не е нормално да има разтояние от 190смх9см пълно с пяна(с дупки тук таме). Никъде не пише че ако изкъртят терасата на съседа ще я оправят. Никъде не пише че ако искам козирка тя не трябва да е от парчета слепени с силикон, и никъде не пише че комарниците трябва да се затварят.
    И лошото е че няма нито специалисти нито експерти нито стандарти за изработка на дограма
    И ако фирмата твърди че това е нормален монтаж .. единствения вариант е да ги съдиш.

    Къде е тънкия момент за измъкване на фирмата - отговарят на КЗП че са съгласни с дефектите, КЗП ти пише че фирмата се е съгласила и за КЗП въпроса е приключен. Но фирмата после отказва ремонт или обещетение ... и КЗП могат само да вдигнат рамене. И фирмата доволна .. и КЗП отчели дейност .. за пострадалия остава само да съди с години.
    Не че за такъв случай няма да бъдат осъдени .. ще бъдат и ще платят всички разходи .. просто трябва да се затворят едни пари за 1-2-3 години.

    P.S. става въпрос за БГ Хаус 2007 - Варна. Данни на фирмата: управител Христо Дамянов, офис: ул. Родопи 1 (зад спирката на ул. Отец Паисий)

  5. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #4

    Re:Абсурдността на Комисията за защита на потребителите

    И коя все пак е фирмата???

  6. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    444
    #5

    Re:Абсурдността на Комисията за защита на потребителите

    Когато ми поставяха дограмата пръснаха пяна и си заминаха, според мен това си е нормална практика на фирмите които се занимават с изработка и монтаж на дограми.На другия ден си изрязах това което се подаваше навън и подмазах с каменит.Толкова ли ти е трудно да пръснеш малко пяна там където не е достатъчно и да подмажеш не разбирам?Мисля че проблема ти е малко преувеличен.Пусни снимки да ме опровергаеш ако мислиш, че не съм прав.Дограма не се слага всеки ден, когато я монтираха къде беше да ги коригираш на момента?

  7. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    1,208
    #6

    Re:Абсурдността на Комисията за защита на потребителите

    Обикновенно при такива УСЛУГИ се плаща аванс и остатъка при свършена работа като не си доволен защо си им платил ???

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    1,224
    #7

    Re:Абсурдността на Комисията за защита на потребителите

    Ако нямаш включено в договора "измазване" - фирмата не отговаря за "естетическия външен вид" след монтаж и викаш майстор да шпаклова. Тук не можеш да ги събориш. Особено, ако и нивелацията на повърхностите е различна/голяма и линиите се разминават - няма как - играе пяна в големи количества и ще тече вода.... Монтажниците постигат своето/обещаното - здраво закрепена/монтирана дограма, добре нивелирана за да функционира правилно и толкоз от тях по договора.
    По принцип, добре е прди монтаж на дограма, да викнеш майстор и да изравни/нивелира рамката на стената - където ще легне дограмата. После ще има много малко пяна и никакви течове, а и за дограмата е по-добре.
    Има стандарти за изработка на профилите и обкова, както и на дограмата, но ти в случая не си засегнат по тази точка - дограмата не е пропукана, изметната, "зееща" или с петна.... Имаш право на рекламация обаче, за козирката, ако е сдала багажа - да я ремонтират, сменят или върнат парите за нея. За комарниците не разбрах какъв проблем има при тях.

    archangel, ако считаш, че КЗП не си е свършила работата, в такъв случай пускаш жалба с/у тях до Омбудсмана и случая се преразглежда обстойно!За целта вземи от КЗП преписката по случая си (официално становище и имена на служители, работили по проблема ти) и просто пусни Жалба до Омбудсмана онлайн. Няма по-лесен и бърз начин. Иначе, ако е до съд - това винаги можеш да го направиш, но преди това използвай тези два инструмента - безплатни са, бързи са и обикновено вършат работа. После отивай на съд.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Комисията
    От ql^2/8 във форум Логически задачи
    Отговори: 5
    Последно: 02-04-13, 14:00
  2. Отговори: 18
    Последно: 06-04-09, 09:10
  3. Отговори: 9
    Последно: 23-05-08, 21:46
  4. Комисията за защита на конкуренцията кърти мифки
    От Black Adder във форум Коментирай новина
    Отговори: 15
    Последно: 18-10-07, 16:43
  5. Отговори: 26
    Последно: 03-08-07, 01:35

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе