Вижте резултатите от анкетата: Кой е използвал лицензиран продукт за своето обучение ?

Гласували
22. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Да

6 27.27%
  • Не

12 54.55%
  • Само 1-2 ( от любопитство )

4 18.18%
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 23

Софтуерното пиратство и самообучението

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Софтуерното пиратство и самообучението

Днес пак четох относно това колко е вредно софтуерното пиратство . Тук. И както винаги се зачудих каква е ползата и вредата от това .

Винаги съм искал да разбера колко от хората са се научили да работят с програми и ОС САМО на лицензиран софтуер - не само там където се обучават но и у дома си . Т.е учат САМО и ИЗКЛЮЧИТЕЛНО на лицензиран софтуер .

Говоря само за обучение ( или подготовка за дадена позиция във фирма ) .

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2002

Re:Софтуерното пиратство и самообучението

M$ много добре знае каква е ползата от това, не напразно и досега не се борят много много, защото на каквото се научиш в началото се предполага че с него ще си работиш и след това, както и да е след глупостите на Балмър нещата потъват напоследък ...

Win market share =70%

4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

много ми е смешно, когато се започне спекулация с твърдението, че функционалността на нелицензирания софт е различна от тази на лицензирания

е да, хората се хващат, но това е защото им промиват главите с лъжи. твърдението, че изпиратстван photoshop е с по-лоша функционалност от купен, е все едно да се твърди, че откраднато BMW върви по-лошо от купено от магазина

5. Member Аватара на XIIID
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    Burgas, Bulgaria

+1 за @dash. привикването към комерсиален продукт с помощта на "краден" такъв налива вода в мелницата му.

в тази връзка намирам за престъпно включването в учебни програми в държавни ВУЗ именно (и само) на такива продукти. и не само windows & office, пример: УАСГ -> AutoCAD...
    после защо папагалите повдигат рамене като чуят "алтернатива?". иначе всеки уважаващ себе си софтуер предлага и демоверсии, така че който е притиснат от конюнктурата, може да се захване, но поне да не е "щото тва имаме тука крадено, пък и това най-масово крадат".

а на мен толкова ми се щеше да карам курсове по кормуване на Nissan GTR...

6. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

мисля обаче, че и въпросът е малко неправилно формулиран в смисъл, че поставя каруцата пред коня

1. под "обучение" да се разбира "институционално образование" ли? защото не е моя грижа университетът дали е платил или не за софта. последният си работи и моите знания са също толкова валидни, независимо дали някой е прибрал пари за него или не.

2. ако се разбира "самообучение", то тогава отново правим погрешното допускане, че трябва да се самообучаваме само и единствено на това, с което ще работим впоследствие. а ако по време на самообучението ми преценя, че този продукт не отговаря на нуждите ми (нещо, което не бих могъл предварително да знам, купувайки легално продукта към момент, в който съм необразован на продукта)? тогава ще ми бъдат ли върнати парите или трябва отново да си купя легално следващата алтернатива, която по-пълно ме удовлетворява?

3. познанията ми в дадена област са ли функция на ползвания продукт, или продуктът е само инструмент в ръката на знаещия? кое е по-трудно и важно - да се изуча и да стана добър лекар или да усвоя различното ползване на видеозон на фирма X срещу видеозон на фирма Y? (това за алтернативите и инерцията в ползването)

в усилията си за убеди хората да си дават парите, софтуерното лоби хем пропуска да отчете покупателната способност на тези хората, хем се старае да им замаже очите относно фактическата полезност на програмите (преувеличавайки я).

7. etg
    etg е на линия
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000

Цитат от посочената публикация:
    Как да различим оригиналния продукт
    Първото нещо, което купувачът на софтуер трябва да провери, е дали търговецът, от когото иска да пазарува, е партньор на „Майкрософт България”, съветват от компанията.

8.  

9. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Аутокада е едно на ръка. Доскоро много често срещах разни измекяри-клиенти, дето като ги попитам: В какъв формат може да ми дадете чертежа? Той вика: SolidWorks става ли?. Става въпрос за някакво 2D измислено сито или елементарен детайл, който правя в бобкад под дос за времето за което пиша този пост. Всичко вече "работи" в SolidWorks, Solid Edge, Abakus, Ansys, Altium Designer, Scada и то все в най-последните версии, направо ми иде да си прережа вените...

10. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Айде и аз да дам моята лепта .
    Преглеждах едни обяви за работа и ми направи впечатление изискванията за кандидатите . Започнаха от минималните изисквания - компютърна грамотност + M$ Office ( за офис секретарка ) и стигнат до сериозните - с познания по UNIX и AIX . И на малките деца им е ясно че винаги ще имат домашни , така и по големите учещи им е ясно че у тях трябва да имат същото на което се обучават за да си тренират ( и да си правят домашните ) . При една бърза сметка за сумата която трябва да се отдели + сумата за обучението ми настръхна косата . Т.е. видите ли търсим обучени кадри ( + широко рекламирана кампания против софтуерното пиратство ) ама не ни интересува как са се научили .

Това че демо версиите са с доста орязани функции - което означава че не можеш да се научиш да работиш на 100 % с оригинала . Или пък треил версиите имат много малък срок на действие и слагат гаднички ключове из регистрите да не можеш да ги преинсталираш . Значи легално те ограничават в обучението а пък работодателите имат все по високи изисквания .

А и като гледам и чувам ( не само у нас ) много малко работодатели са склонни да отделят значителни суми за повишаване квалификацията на своите кадри .

Наскоро доста се поскарахме с един авер на тая тема . Последното което му казах че съм 101 % сигурен че кадрите в М$ България поне в началото на своето обучение са се учили на нелицензиран софтуер .

Между другото аз лично не съм плащал нищо за да се науча ( програми и ОС ) но при евентуално постъпване на работа съм сигурен че няма да ме питат дали съм използвал лицензиран софт а ще гледат дали мога да работя .

11. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Цитат Първоначално публикувано от nikolin
    Или пък треил версиите имат много малък срок на действие и слагат гаднички ключове из регистрите да не можеш да ги преинсталираш .
    Няма нещо което да ти се опъне на TrialReset-a
    http://www.nsanedown.com/?request=6573996

12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow
    Няма нещо което да ти се опъне на TrialReset-a
    http://www.nsanedown.com/?request=6573996
    А как се работи с тая програма? Сподели малко ЦРУ.

13. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    А как се работи с тая програма? Сподели малко ЦРУ.
    Лесно. Теглиш и стартираш - не се инсталира. Във вертикалното меню в ляво са иконите на различните Trial технологии...Сканираш с дясен бутон върху иконата и scan. Ако има програма която ползва тази защита ще ти излезе резултат. Предимно при мен са ACProtect. Ако не искаш да цъкаш по всички, най-долу има Аll-Scan, но тогава процеса е бавен. След Scan следва избор на локализираните ключове и Clear. Можеш да сложиш избраното с Add to autocleaning list и така ще се забърсва избраното автоматично след стартиране на програмата.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Лесно. Теглиш и стартираш - не се инсталира. Във вертикалното меню в ляво са иконите на различните Trial технологии...Сканираш с дясен бутон върху иконата и scan. Ако има програма която ползва тази защита ще ти излезе резултат. Предимно при мен са ACProtect. Ако не искаш да цъкаш по всички, най-долу има Аll-Scan, но тогава процеса е бавен. След Scan следва избор на локализираните ключове и Clear. Можеш да сложиш избраното с Add to autocleaning list и така ще се забърсва избраното автоматично след стартиране на програмата.
    Днес ми е щастлив ден, Благодаря колега

16. Member Аватара на Karata
    Тук е от
    Jan 2004

Баси... Пуснах едно пълно сканиране (при мен отне малко над 2 минути) и наизскочиха 20 ключа:

1 x Armadillo
    2 x ExeCriptor
    12 x FlexNet
    1 x NtKrenelProtector
    3 x Protexis Licensing
    1 x SoftLocx

Не, че нямам съвсем актуален Acronis image, ама да си попитам - селектирам наред и Delete(r) keys?
    Странно. Аз смятах, че нямам нито една Trial версия...

Edit: Затрих ги, пък ще рапортувам, ако се яви проблем. Tommorow, ще ти тежим на съвестта, да знаеш

Edit2: Мда... Photoshop CS2, CorelDraw X3, Acrobat 7 Pro и InDesign се оказват нерегистрирани на първо четене. Така че по-полека го давайте с това инструментче TrialReset

17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Всичко това добре, ама при мен списъка излиза отстрани без скролбар и не мога да стигна до края на списъка.

18. Member Аватара на Karata
    Тук е от
    Jan 2004

Може би ти е ниска резолюцията... Options > Toolbar columns > избери 3 например

Забравих за същината на темата покрай тая "чистачка". Та, не съм се учил на лицензиран софтуер, ама то когато се учех комай нямаше такъв

Аз съм от малкото идиоти, които по оно време са купили софтуер (само Word 2.0 за Windows, че се наложи), но определено вече му знаех кътните зъби, когато го купих.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Делото за пиратство срещу arena.bg влиза в съда
    От Lupus във форум Коментирай новина
    Отговори: 12
    Последно: 09-05-08, 16:56
  2. MP3 вирус се бори с нелегалното пиратство
    От dragozow във форум Коментирай новина
    Отговори: 5
    Последно: 10-08-07, 17:13
  3. Отговори: 0
    Последно: 29-11-06, 16:49
  4. Интелектуалното пиратство - има думата ЗАЩИТАТА!
    От Lupus във форум Коментирай новина
    Отговори: 3
    Последно: 06-12-05, 15:31
  5. Какво мислите за компютърното пиратство?
    От komando_boy във форум Коментирай новина
    Отговори: 30
    Последно: 11-08-04, 20:30

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе