Днес за пореден път имах "удоволствието" да комуникирам със служители на компанията и останах безмълвен пред "логиката" и "корпоративната им политика". Казусът - искам да активирам роуминга на телефона си, който е част от служебна група телефони, регистрирани към фирма. Имам нотариално заверено пълномощно от МОЛ-а на фирмата (моята майка), на основата на което разполагам с всички правомощия, с които разполага и тя. Отивам аз в един от офисите на фирмата и провеждам приблизително следният разговор:
- Желая да активирам роуминга на телефона си.
- Това частен номер ли е?
- Не, част от група служебни телефони е.
- МОЛ ли сте?
- Не.
- Трябва МОЛ-а да се обади на 123 и да активира услугата.
- Имам пълномощно от МОЛ-а, с което аз имам право да го направя.
- Ама ние не можем да активираме услугата, обадете се на 123.
Звъня аз на 123 и им обяснявам ситуацията. От там ми казват, че аз не съм МОЛ-а и като такъв нямам право да правя никакви промени, а пълномощното те не можели да го признаят, защото не можели да го проверят по телефона, а и не съм бил въведен в системата им като пълномощник. Оставам потресен и мълча няколко секунди, докато осъзная как нотариално заверено пълномощно според тях не значи нищо. Връщам се в офиса им, показвам пълномощното и искам да се свържат с колегите си и да им обяснят че пълномощното е "истинско" и да ми активират услугата. Отговорът ме хвърля в оркестъра - "Ами ние нямаме право да казваме на колегите дали пълномощното е истинско или не". Въпросът ми "А как да активирам роуминга си?" получава отговор - "Ами само МОЛ-а може да звънне и да го направи". Следва въпрос - "Добре, а по телефона вие как ще проверите кой ви се обажда - МОЛ-а или просто жена, която знае всички данни на фирмата и може да се представи за нея". Отговор нямаше. Тук вече не издържах - теглих им една на ум (малко остана и на глас) и си излязох. В следващият един час занимавах по телефона възрастната си майка с това какво е роуминг, какво е 123 и какво точно и как трябва да натисне, за да се свърже с оператор и какво да му обясни, за да ми активират роуминга. Отне няколко часа. И ако някой може да ми обясни защо беше цялото това упражнение ще съм му благодарен - защо трябваше да занимавам и разстройвам възрастен човек, който трудно се справя с всичко техническо да прави нещо, за което отдавна ме е упълномощил и според законите на РБ имам право да направя и аз. Явно законите и политиката на "Виваком" са по-силни от държавните.