Здравейте,
Отварям тази тема, за да можем да споделим впечатления и информация, та да си улесним живота взаимно.
На мнозина ни се налага да теглим пари, получени в PayPal за стоки или услуги, които продаваме, към банковите си сметки, за да разполагаме с тях. На този етап не съществува възможност за директно изтегляне на средствата от PayPal към банкова карта, затова сме принудени да ползваме карти VISA (Electron) на различни банки в България. Проблемът е, че постепенно повечето банки у нас се усетиха, че могат да печелят на наш гръб и от тук и въведоха такси за получаването на тези суми, които са отгоре на таксата на PayPal за изтегляне на парите в размер на 2.00 EURO / 2.50 USD.
По-долу ще дам информация за банките, чиито условия съм проверил лично. Ще бъде чудесно, ако и други хора съобщят наблюденията си, за да знаем къде най-малко ще крадат от парите ни.
-------------------
Понастоящем
-------------------
UniCredit Bulbank: 1% за получаване, месечна такса за поддръжка на картата в размер на 1.50 лв. Предлагат се VISA Electron в долари и в евро. Ползвах ги доста години, тези такси ги има от две и нещо-три години. Преди два месеца закрих картите и осъщестих "банков туризъм".
ProCredit: 0% за получаване, месечна такса за поддръжка на картата в размер на 1 евро, за съжаление предлагат VISA Electron само в евро. Това е банката към която "мигрирах" миналия месец. Вече получих един превод - такса няма.
PostBank (Eurobank EFG): 2% за получаване, месечна такса в размер на 0.75 USD, предлагат се карти VISA Electron само в долари. Поводът да започна тази тема е именно тази банка, която рекламираше 0% такса, но онзи ден ми начислиха 2%, направих оплакване, оспорвайки таксата. Те ми възстановиха таксата, но ми съобщиха, че ще извършат корекция на терминологията на Тарифата си, за да могат да начисляват такава такса и никой да не може да я оспорва. По-долу ще публикувам тази част от кореспонденцията си с тях.
Централна кооперативна банка (ЦКБ): 0% за получаване, 0.50 лв. месечна такса, за карти VISA Electron в долари и евро таксата се превалутира съответно на 0.33 долара (или колкото е в момента) и на 0.25 евро. Днес си пуснах за издаване VISA Electron в долари, служителката на място също потвърди, че такса няма, но докато не получа първия превод, няма да съм сигурен.
ДСК: Според информацията, посочена в Тарифата на банката, която информация бях получил и в обяснение по имейл: 0.5% за получаване, 1.25 лв. месечна такса, карти VISA Electron както в евро, така и в долари. Има допълнителна такса за теглене на парите от картата на гише!
Според член на форума, писал по-долу: няма комисионна. Реалният пример от практиката, естествено, надделява над посоченото "на теория".
MKB UnionBank: 0.75% за получаване, без месечна такса, има такса от 0.50 лв. за теглене на сумите на гише. Предлагат карти единствено в долари, но са виртуални (т.е. без пластика). Тази информация получих в личен разговор със служител от картов център.
Raiffeisenbank: 1%, 1 лв. месечна такса, конвертирана в съответната валута (долари или евро). Тази информация получих по телефона.
----------------
Когато разбера информация за други банки, ще допълня този пост. Но на този етап изборът се свежда до ПроКредит и ЦКБ.