Резервни мощности има при всяка система - независимо от източника на енергия. В България го наричаме студен резерв и си плащаме на Ковачки като попове независимо, че източниците ни на ток са главно АЕЦ и въглища.
Във случая със Саудитска Арабия слънцето грее всеки ден, а тяхната най-голяма консумация е лятото, заради климатиците. Имат и бол газ и петрол за резервни мощности.
За тях ВЕИ мисля, че ще е много добър избор.
55 гигавата е целия им потенциал на производство. 65% от Горене на петрол, 27% газ и 8% от горене на боклук. Целта им е 10 гигавата да построят ВЕИ, още електроцентрали за горене на боклук и още тецовете на газ, така че да спрат да горят петрол за производство на ток.
Говорим за Саудитска Арабия, където слънцето в пустинята липсва само по време на пясъчни бури.
Тук в България направихме рекордна консумация от 7,7 гигавата сега през януарските студове.
А точно в тоя момент е под 5 гв - 4,986 гв, а навън е под нулата.
http://www.tso.bg/default.aspx/tovar-na-ees/bg
Този пост е редактиран от MitkoS; 21-02-17 в 02:39.
Като замърсяваш повече ще плащаш повече. Поне така е в някои градове.
http://auto.offnews.bg/news/Eko_4/Lo...oli_21523.html
Някои май пак пообъркаха понятията. Едно са резервните мощности, съвсем друго - заместващите ВЕИ мощности.
Отдавна това е без значение.От значение е единствено "Кой е интелектът създал тази технология" -вече се заплаща много повече за патентни права, отколкото за производство.Производство и машини вече може всеки да има, не всеки обаче може да привлече интелект който да работи за него ...
Ей за това умря комунизма и остатъците от него са на доизживяване или се трансформират от комунизъм в информационно общество в което основното е информацията и знанието ...
Вече са налице признаците, че някои общества не са общества на пролетариите/буржоата, а са превръщат в общества на когнитариите и когнитариата ...
Е, някои ще трябва да минат и през капитализма и да "наваксват", тоест отново да са на опашката ...
==========================================================================================================
Всичко се движи в една посока - енергия от възобновяеми източници и нито Тръмп, нито *****, нито който и да е друг ще спре това движение.
На моменти ще е по-ускорени, на моменти ще е по-бавно, НО посоката е само една ...
След като АЗ който не съм кой знае колко голям привърженик на възобновяемите източници на енергия започнах да мисля за жилище/къща със самостоятелна(атономна) енергийна обезпеченост и собствени източници на енергия правете сметка в каква посока вървим ...
Фосилните източници на енергия навлизат в етапа на своето "изживяване" ...
Нищо няма да стане изведнъж, защото в Библията е казана истината "Докато всички родени в робство умрат" - свикнали сме няколко поколения да ползваме фосилни енергоносители, но с изживяването на тези поколения и идването на нови ще има и нов начин на мислене ...
Единственото лошо е че Човечеството все повече върви в посока на синтетични храни и все повече преработва и прави полуфабрикати от естествени храни, та дори създава изкуствени такива ...
След 200 години сигурно сексът ще е отживелица, а хората ще се "отглеждат" в инкубатори сигурно подобни на тези в филма "Матрицата" ...
Това изобщо няма да мога да го възприема и разбера ...
Но най-вероятно и животът на човекът ще се увеличи на 120-130 години, а не бих се учудил отделни индивиди които могат да си го позволят да живеят и по 200 години ...
Силно се съмнявам, че това ще е моят свят ...
======================================================================================================
Централа за биогаз в Труд дава енергия на 10 000 души
Този пост е редактиран от justify; 21-02-17 в 23:12.
http://www.economic.bg/bg/news/8/zel...ndustriya.html
Те зелените политики се правят от хората в ЕС. Повечето хора в ЕС, не в България, искат по-чист въздух и води за себе си и децата си. За повечето българи не съм сигурен.
Климата на Пловдив бил лош и затова има замърсяване на въздуха града. Единствено решение аз виждам е да преместим града в по-добър климат
http://m.dnevnik.bg/zelen/2017/02/23..._e_vinoven_za/
Е дай да не правим нищо, да не произвеждаме нищо, само и само да не замърсяваме въздуха или каквото е там.... Нормално е при определени дейности да се отделят и отпадъци.... дай да спрем да живеем нормално за да не замърсяваме - как ли пък не....
Какво имаш в предвид да живеем нормално? Скандинавците ненормално ли живеят или нищо не произвеждат?
Ние сме българи, живеем на Балканите по съвсем различни обичай и начин на мислене. Накратко - нямам намерение да се правя на скандинавец, ако отида да живея там може и да живея по техния начин, но само ако ми допадне.
След като не сме равни по доходи, а и по нищо друго...не виждам причина да сме равни по екология.
Не говори от името на всички българи.Както някога БКП-то "мислеше" и "говореше" от името на всички българи, без да ги попита дали са съгласни или не.
Говори само за себе си -какъв си и какъв не си.
Ми то и сега никой не пита българите искат или не искат това-онова (влизане-излизане). Ако случайно пък питат, резултатът от запитването не се взема под внимание грам.
Не си ти тоя който ще ми казва какво и как да говоря![]()
...с най-добри чувства , разбира се....