Да се твърди, че "майце си" е дума от съвременния българския език е ... е "нещо запомнено" (казано в по-меката му форма).
За повече от 50 години, не съм чул никога и никъде това да се употребява в разговорен или писмен език, освен когато се рецитира конкретно стихотворение на Ботев.
Да цитирам професионалист филолог, че опростяването на граматиката и в частност изчезването на падежите са признак и резултат от еволюцията на езика, сиреч в това отношение българският език е "по-напреднал" от руския примерно.
(Абе, няма ли кой да ремонтира туй "безмислен" в заглавието?!)
Да не забравяме в днешната напрегната международна обстановка огромната стратегическа геополитическа функция на пълния определителен член в БКЕ - граматическа особеност, която отличава БКЕ от другите славянски езици и особено от руския.
За мен всеки, който не спазва и принизява значението му е проводник на руските интереси и част от хибридните войни на ***** в суверенна и независима БГ, член на йЕС и НАТО!![]()
morandis, може ли без мурзилстване в този хубав мъглив ден? Темата е за българския език, а не за някакви езици с много шум в синтаксиса.
Ама, в това е проблемът - как да разпознаваме прикритите путинисти - проруските тролове по форумите - уж пишат срещу *****, срещу *****, а:
1. Използват руския кирилски шрифт на Петър I, наречен Велики;
2. Не спазват умишлено елементарното правило за определителния член в БКЕ, постоянно по форумите повдигат въпроса, колко било изкуствено правилото, отживяло времето си и ненужно за БКЕ и отдавна е трябвало да отпадне, както е в руския език.
и като спомена за Мурзилка, се сетих за онова изключително опасно за демокрацията, й ЕС и НАТО руско анимац. филме за Маша и мечката - например да анализираме заглавието, много е объркващо, явно с цел да провокира - "Маша и Мечока" или "Маша и Мечокът" кое е правилното? и оттам за лозунга на "глупавите и грозните" протестиращи "Народа срещу партиите" или "Народът срещу партиите" в зависимост от контекста и двата варианта могат да бъдат правилни:
1. "Аз(ние) подкрепям(е) народа срещу партиите."
2. "Народът е срещу партиите."
Този пост е редактиран от morandis; 25-11-18 в 10:09.
Я всички, дето остро се нуждаят от пълен член, дайте акъл как да го вкараме и в женския род?
Е ти пък как !
По същия красив начин - слагаме "т" отзад и имаме най-най-най-супер-хипер-дупер-красивия език във Вселената.
ябълкатат, контрольоркатат, динятат, ...
И по тоя начин е изпълнена мечтаната и недостижима досега заветна цел да различим подлога в следното изречение с две съществителни в женски род:
Контрольоркатат прекъсна врявата и.
Контрольорката прекъсна вряватат и.
... разкош
аз по друг начин вкарам пълния член в женския род, но щом казваш....
В тази връзка... любопитно, защо само в българския и турския, членът е отзад...
защото по-добре да ти е отзад, отколкото да ти го резнат и да ти го отделят от корена![]()
Хе-хе, в другата тема написах "заплатат".
Харесва ми, да.
Да взема да почна да прилагам такъв пълем член и за множественото число на мъжкия род.
Щото иначе как разберем кое какво е в следното изречение:
Контрольоритет прекъснаха смеховете им.
Контрольорите прекъснаха смеховетет им.
... разкош, тъкмо се бях отчаял, че няма как да се резбере кое е подлога при мн.ч. при мъжкия род с такъв ужасен и разочароващ пропуск в иначе най-най-най-супер-хипер-дупер-красивия език във Вселената.
ПП
В другата тема редактирах "ЗаплатаТ" на "РеалнатаТ ти заплата".
... крррасота
Този пост е редактиран от MitkoS; 26-11-18 в 23:14.