"Хайде след това изказване си пусни детето на училище спокойно" -
ами Съни, това според мен си зависи само от възпитанието на детето, ако е добре възпитано ще знае как да си подбира приятелите - ще прави разлика между лошо и добро...
Нямам опит с това, даже с гледането на бебета нямам опит /даже се плаша сега от това [] /
И Съни за другото... не искам да обидя някой - ама май хората на между 20 и 30 години са виновни за това
И ще се опитам да се обоснова
за хората под 16 няма да говоря - тяхните грижи са други
за хората между 16 и 18 - ами какво ги засяга тях?
Смисъл пряко
нито цената на бензина, нито на тока, нито на хляба - присто на голяма част от младите в тази възраст това не ги засяга чак толкова пряко - не казвам че не работят примерно през лятото - напротив, но те работят за други неща - за дискотеките, за момичетата, за дребните и никому ненужни играчки
Обаче каквото ги бърка - здраво са си на мястото - с матурите какво стана?
В ЦЯЛАТА страна протести и т.н. - и стана на тяхното / моето /
И освен че стана на тяхното, стана и така , че виновникът беше наказан...
За хората между 18 и 20 е трудно - трябва да свикваш с някои неща / хехе, че няма Дядо Мраз примерно )) / - и просто докато се усетиш си вече на 20 и няколко ... и тогава :
ами хората между 20 и 30 са пряко най-засегнати - тези над 30 / съдя по семеиството си / са свикнали със старият режим - да си траят и мънкат тихо тихо под носа
Съни не се познаваме с теб лично - но предполагам си между 20 и 30
Колко от наборите ти са протестирали срещу нещо?
През ден вдигат цените на нещо - защо никой не излиза и протестира?
Защо никой не си търси правата?
<div align="right">оргинално мнение на Pa3KaTaH</div id="right">
100% съм съгласна, че е много важно възпитанието на детето. но кажи ми като попадне в такава среда (особено в тази особена възраст между 12 и 18 години), че почти всички около него да употребяват наркотици или трви или из не знам какво. Кажи ми тогава какво да правя. Ти си от едната страна като дете (без да те обиждам) и казваш, че вие не сте виновни и всъшност това едва ли не въобще не ви интересува. Ами нали ние сме загрижени за вас. И нали вие сте тези, които утре ще имат деца и ще са загрижени за техния живот. Абсолютно подкрепям мнението на Lupus по отношение на това, че тези деца нямат реална представа за наклонената плоскост, по която много бързо могат да се спуснат. Колкото и да си мислят, че много знаят и, че вече са много големи, просто им липсва опита да се защитават. Или поне не искат да се отличават от връстниците си и да изглеждат "задръстени" за това, че не пушат трева. знам от собствен опит, защото знам как започнах да пуша най-обикновени цигари и до ден днешен не мога да ги откажа. И то не съм пропушила, защото не съм била възпитавана правилно, а защото съм се влияела от средата.
"Мила моя, живеем в преходно време - казва Адам, като извеждаше Ева от рая."
Всички сме подвластни на промените. Всеки вятър появил се от някъде минава и покрай нас. Според мен всеки трябва да се отнася с уважение към себе си и отговорно да се противопоставя на идващата върхушка. Никой не може да ти каже какво да правиш, това си е твой личен избор. Решил ли си - това е. Не бива да подценяваме собствения си морал. Не трябва да гледаме на себе си като на недостойни за добър човешки живот същества. Казват, че не е човешка добродетел да гледаш само напред и да невиждаш какво става около теб, но в мига в който се огледаш - потъваш в дебрите на опиянението. Любопитството надделява, последвано от силен интерес, опитваш и докато се усетиш попадаш в друг свят. Затваряш се в него и вече си сам. Не можеш да търсиш приятели в този твой нов свят изпълнен с нереална дествителност. Там всеки се носи на своя си облак и не го е грижа какво става с теб.
Хубаво е когато успееш да уловиш моментът, да кажеш НЕ. Да осъзнаеш в какво се спускаш, да рабереш че НЕ това е правлния път.
Няма смисъл от конкретизиране на това дали една трева е мека, тежка, твърда или лека. Тя си е ТРЕВА!!! А трева е равносилно на ОТРОВА! Не съдете тези, които я употребяват, а съдете себе си ако усетите увлечение към нея. Околните няма да ги спасите ...въпреки, че си заслужава да се опита...Спасете себе си. От там децата си. Говорете им. Те посягат към нея, първо от любопитство, второ от излишък на време, трето от влияние на околната среда.
Ако детето ми пуши трева - виновна ще съм аз. Защото няма да съм го предупредила, няма да съм му създала добра ценностна система, няма да съм му обърнала достатъчно внимание, няма да съм била около него в годините когато това най-му е било нужно.
Никого не упреквам в родителско невнимание. Но проблемът тръгва от там, а пък ние го прехвърляме на улицата. Защо моето поколение не познава дрогата?! Защото животът беше по-различен от сегашния. Защото децата не тръгваха по дискотеките ненавършили 18 години. А каква е действителността сега - едва закърпили 12 хукват по нощите. Днес имах "честта" да говоря с едно 17 годишно момиче. Интересен бе факта, че тя и неините връсници чувстват задоволство, та дори и гордост от несравнимата си "компетентност" на тема - наркотици.
Боже (прости ми, че използвам тук твоето име), та нима съм проспала последните 10 години?!...
Как така от 100 авера дето пафкат нито един не е минал / или поне пробвал / херо [?]
просто ви липсва тази допира с тази култура `марихуана`
смешно ми е - чел съм хиляди доклади че след тревата идва херона,
чел съм милиони доклади за обратното...
Имам личен опит с това и ви казвам съвсем откровенно / и поучително! / че това не е проблем
Марихуаната НЕ причинява зависимост - може би 1 на 100 е със слаб характер и се `зарибява до безкрайност`
Марихуаната НЕ е стъпало към хероина - преди време имаше дискусия по тази тема - стигна се до единно мнение че не зависи от тревата
Марихуаната НЕ те прави враждебен или от рода /онова с ръгането незнам как го измисли! Ама много му се смях в хиляди пъти и по голям броят на тези изблици на комплекси след употребата на алкохол /
Марихуаната сама по себе си НЕ е опасна за здравето -
но уви има и друсани - няма да обяснявам как се прави - това е чиста трева + химия
ефекта е ужасен! Буквално забиване... не ми се пише за това даже
Тая тема се обезсмисли напълно ! []
<div align="right">оргинално мнение на Pa3KaTaH</div id="right">
Никога не съм казвал, че действията на канабиса и алкохола коренно се различават.
Ако правилно те разбирам, не одобряваш алкохолиците или алкохолната зависимост.
Е защо ме убеждаваш, че канабиноидната зависимост е по добра.
И двете психоактивни вещества действат на една група рецептори.
Така, че след време би могло да ти се пуши канабис точно толкова, колкото на алкохолика ще му се пие.
И със сигурност ще се държиш и изглеждаш по подобен начин.
Психическата абстиненция се различава от физическата по това, че не е болезнена. Но е също толкова силна и не бива да се пренебрегва или отрича, каквото е твоето мнение.
Единственото предимство на тетрахидроканабинола пред останалите психоактивни вещества е в това, че леталната доза по различни оценки е 400 до 40 000 пъти по висока от ефективната.
Не знам дали въобще разбираш какво означава това, но не е мястото тук да обяснявам.
И не знам как реши, че нямам допир с тази култура "марихуана" ...
Не ти ли се струва, малко пресилено да предполагаш, че не знам за какво говоря.
За разлика от тебе има хора във форума, които ме познават лично и знаят с какво се занимавам и доколко добре познавам темата наркотици.
Нямам представа, какъв е твоя опит, но страхувам се, че трябва поне още два пъти по толкова доклади да прочетеш, за да добиеш все пак някаква представа за цялостното действие на който и да било наркотик.
Между другото, ако грешно си ме разбрал, подчертавам:
Не приемай, че те поучавам. Ако ти харесва пуши, всеки избира сам начина, по който да се трови.
Но не се изказвай, ако си изпушил 5 саски менте и и се решил да се направиш на местния Snoop Doggy Dogg.
Изказването ти прилича на зарибяване, което не одобрявам.
Пак казвам, във форума влизат и деца с неоформено още мнение по тази тема.
Да не стане утре, "Ами той един батко от N-ската автомивка, Pa3KaTaH се пише, каза че мога да си пуша саски на воля и нищо няма да ми стане."
Е тогава може и да хапнеш дървото ... родители има всякакви ...
По принцип се въздържам да определям едно изказване като глупаво или умно, но сега ще го направя.
Това, което е написал Malone освен, че е вярно е и умно, а твоето си е чиста глупост и е писано на инат.
И наистина обърни внимание на факта, че този форум се чете и от деца и на тези лозунги в подкрепа на дрогата съвсем не им е тук мястото.
Fori,
Това за алкохола е вярно, но това е съвсем друга тема. Да не разводняваме нещата.
В България се пие много, но пияниците и алкохолиците са сравнително малко.
"Някои пият от радост, други от мъка а трети от сутринта".
Не съм против една бира с приятели в компания или в дискотеката и ако видя сина си след 16 години в барчето в добра компания няма да реагирам. Съвсем по друг начин ще стоят нещата, ако ситуацията е от вида:"Седма бира пия и не мога да изтрезнея".
Никого не упреквам в родителско невнимание. Но проблемът тръгва от там, а пък ние го прехвърляме на улицата. Защо моето поколение не познава дрогата?! Защото животът беше по-различен от сегашния. Защото децата не тръгваха по дискотеките ненавършили 18 години. А каква е действителността сега - едва закърпили 12 хукват по нощите. Днес имах "честта" да говоря с едно 17 годишно момиче. Интересен бе факта, че тя и неините връсници чувстват задоволство, та дори и гордост от несравнимата си "компетентност" на тема - наркотици.
Боже (прости ми, че използвам тук твоето име), та нима съм проспала последните 10 години?!...
<div align="right">оргинално мнение на Profita</div id="right">
Profita, споделям мнението ти за влиянието на семейството и възпитанието и излишъкът на свободно време (също и сумите, които се дават на децата за деня или седмицата). Но защо мислиш, че твоето поколение не познава дрогата? Просто тогава не се даваше гласност на нищо. Все едно да кажеш, че не е имало изнасилвания или убийства..просто ние не сме знаели какво става около нас. Живеели сме в пълна дезифнормация. Дори не сме знаели какво става реално по света. Пускаха ни по някой гаден западен филм, за да видиме каква е "ужасната" действителност на запад и това е. И още нещо: тогава "милицията" беше доста силна за разлика от сегашната "полиция". Сега е точно обратното - дава се много гласност, а действията са едни такива плахи...
Трябва да се легализират абсолютно всички наркотици, както и допинга за спортистите.
Само тогава всички ще са поставени при равни условия спрямо тях.
Пък естественият отбор ще си свърши работата.
а твърдата дрога ще е произведена във фармацевтични заводи и наркоманите ще умират по-малко и на вас ще ви пука за тях, точно толкова, колкото и за алкохолиците и клошарите сега
Марихуаната е наркотик, толкова, колкото и всеки друг!
Това, че по извадката на някой, базирана на личните му наблюдения в приятелския му кръг, последната се употребява от 80% от групата между 17 и 21 г. е най-вече негов проблем! В моята среда я употребяват не повече от 10%. Това не значи, че смятам последното число за меродавно при пресмятане на общата употреба на трева, но за първото не може и дума да става!
...ами Съни, това според мен си зависи само от възпитанието на <font color="red">детето</font id="red">, ако е добре възпитано ще знае как да си подбира приятелите - ще <font color="red">прави разлика между лошо и добро</font id="red">...
Кажи го на майка на дете починало от наркотици и ако след отговора не си промениш ценностната система - зле за теб!
... имал съм остър език? Когато става въпрос за двама неориентирани в обществото, проповядващи някаква глупост от рода на свободната енергия, може да се съглася. Когато обаче индивид проповядва материя пряко, застрашаваща живота на хора, още повече предимно деца, не мисля, че бих могъл да бъда достратъчно рязък!
Не са виновни пласьорите, защото търсенето поражда предлагането. Виновни са тези, които пишат неща, които прочетени от <font color="red">"правещите разлика между добро и зло деца"</font id="red"> предизвикват търсене!
Това е причина по-малко да пишеш и повече да четеш!
Достатъчно хора писаха по-горе. Малоне даже благоволи да отдели повечко време и енергия, само защото писания от рода не трябва да се оставят без отговор, а ти продължаваш да мажеш с това:
Как така от 100 авера дето пафкат нито един не е минал / или поне пробвал / херо
просто ви липсва тази допира с тази култура `марихуана`
смешно ми е - чел съм хиляди доклади че след тревата идва херона,
чел съм милиони доклади за обратното...
Имам личен опит с това и ви казвам съвсем откровенно / и поучително! / че това не е проблем
Марихуаната НЕ причинява зависимост - може би 1 на 100 е със слаб характер и се `зарибява до безкрайност`
Марихуаната НЕ е стъпало към хероина - преди време имаше дискусия по тази тема - стигна се до единно мнение че не зависи от тревата
Марихуаната НЕ те прави враждебен или от рода / онова с ръгането незнам как го измисли! Ама много му се смях в хиляди пъти и по голям броят на тези изблици на комплекси след употребата на алкохол /
Марихуаната сама по себе си НЕ е опасна за здравето -
но уви има и друсани - няма да обяснявам как се прави - това е чиста трева + химия
ефекта е ужасен! Буквално забиване... не ми се пише за това даже
<font color="red">Към модераторите: ТОВА ли трябва да се дискутира в СЕТКОМ.БГ ?
Вярно - теми всякакви, но наличието на този плакат освен тема за дискусии е най-вече реклама на трева и е много по-грозно и страшно от често модерираните псувни!</font id="red">
Ред.:
Докато пишех горното, smarty написа това:
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Трябва да се легализират абсолютно всички наркотици, както и допинга за спортистите.
Само тогава всички ще са поставени при равни условия спрямо тях.
Пък естественият отбор ще си свърши работата.
а твърдата дрога ще е произведена във фармацевтични заводи и наркоманите ще умират по-малко и на вас ще ви пука за тях, точно толкова, колкото и за алкохолиците и клошарите сега
Колкото и да се пише по темата, накрая ще има едни "за" други "против".
И нищо няма да промени мнението на ПРОТИВНИКОВИЯ отбор.
Твърдо съм против дрогата,алкохола и цигарите. Колкото и да убеждаваш някого че тези неща са вредни(включително и за околните) се ще се намери ПОНЕ 1 мнение за обратното.Избора на кого ще повярват децата остава в самите тях...
Искам да направя нещо, но не знам какво.Предполагам че пред такава безпомощност сме изправени всички от тази страна на луната.
Кой ПЕЧЕЛИ от това че се продават наркотици? Едва ли са децата...
Марихуаната причинява зависимост, както и алкохола ...
Марихуаната не е стъпало към хероина, но неизбежно те приближава до хора имащи връзка с хероина.
Марихуаната не те прави враждебен. Да, в общия случай нито едно психоактивно вещество не те прави враждебен, но кара мозъка ти да работи по малко по-друг начин. Някои граници изчезват. Както и при алкохола между другото.
Марихуаната сама по себе си не е опасна за здравето. Да, ако не я употребяваш. Като растение [Cannabis Sativa] е много полезно, правят се въжета и метли от него.
"Toxicity
Non-users may suffer muscular incoordination (9 of 22 persons), dizziness (8), difficulty concentrating (8), confusion (7), difficulty walking (7), dysarthria (7), dry mouth (7), dysphagia (5), blurred vision (5), and vomiting (1), following oral ingestion of THC disguised in cookies (MMWR, October 20, 1978). People working with the plant or the fiber may develop dermatitis. In larger doses, hemp drugs may induce catalepsy, followed by coma and DEATH from cardiac failure (C.S.I.R., 1948-1976)."
<font size="1">/цитат от един от докладите, които не си прочел/</font id="size1">
Кажи в кое греша, а ти си прав.
Защото ако си съгласен с мен и имаме еднакви мнения, то това не си личи от твоите постове.
Леголас, не бива да лишаваш всички ни от присъствието си в теми, жизненоважни за човечеството. Аз лично уважавам начинът ти на мислене, но не съм съгласна с решението ти. Изходът от проблема не е да избягаш от него, а да намериш сили и достатъчно нерви да го решиш или най малкото да спомогнеш за решаването му.
<font color="red">Защо да не се коментират подобни теми в СЕТКОМ.БГ?! Как ще помогнем на незнаещите (за да не казвам – неориентираните), като не обясним съществото на проблема.</font id="red"> Това, че едно мнение противоречи на всеобщото ни схващане за правдоподобност, не омаловажава факта, че то трябва да се обори. Погледни колко хора са се изказали за и колко ПРОТИВ дрогата. Проблемите винаги имат две страни, ако липсва една от тях, няма да е проблем. А те от своя страна изискват решаване, а не потулване. Мисля, че има достатъчно компетентни хора (в чието число не съм аз) в този форум, които внесоха и се надявам да внесат още яснота по въпроса.
РаЗкаТаН, вярно е това, че имаш реплики съвпадащи с моето виждане (относно връзката деца – родители) – Не споря!!! Но не липсват и такива, които напълно обезсмислят по-горните. Един мъничък съвет – погледни края на първата страница от темата (там където си използвал “НЕ” в четворен размер) и осмисли написаното от теб.... <font size="1">Малоун ме е изпреварил</font id="size1"> И бих те призовала същото – НЕ бягай от проблема. Просто помисли върху него.
Sunny, съгласна съм, че не се даваше гласност. Може би в това ни е било спокойствието. При липса на “реклама” този “продукт” не се ползва, поради недостатъчна информираност на обществото за съществуванието му.
Имало е всякакви престъпления, но не в такъв размер. Сега вече сме достигнали предела на възможностите си.
Защо моето поколение не я познава? – За да съм точна, познаваше я 1%, а останалите идея си нямаха що е то дрога и има ли почва у нас – (обоснованието си подкрепям с по-горните си думи). Не че не съм била запозната кой я използва и кой не, просто тогава не се лансираше с такава сила наличието и начините й за придобиване.
Завесата бавно пада... Последни тържествени акорди на оркестъра... Целия Форум, станал на крака с просълзени очи дълго аплодира отиващия си от сцената Pa3KaTaH. []
Виж какво приятелю,
Тук всеки идва доброволно и си отива когато поиска.
Приема факта, че ще има мнения, различни от неговото. Ако има аргументи, оспорва с тях и защитава своето мнение. Ако не, е по-добре да се придържа към казаното от Леголас:
"Това е причина по-малко да пишеш и повече да четеш!"
Аз ще добавя само: Останалото е размисъл!
И когато премислиш трезво реши дали ще дойдеш пак...
Твърдението ми е друго, но трябва може би да обясня по добре, което предполагам може и стане досадно за някои от участниците.
При наркоманите се използва термина развиване на "толерантност" към ефекта от наркотика.
Най кратко мога да го обясня, като непрекъснато увеличаване на дозите за постигането на желания ефект. Или неизбежно организма привиква и ефекта от една и съща доза, става недостатъчен. Преминава се към по голяма. Това са т. нар. рундове [runs].
При потребителите на марихуана търсенето на по силен ефект води до посягане към хероина или кокаина [ако има възможност да си го позволи]. Разбира се, това не е задължително, зависи от човека, но за съжаление практиката показва, че се случва твърде често.
Или как да се изразя ... не всеки потребител на марихуана посяга към хероина, но почти всички потребители на хероин са започнали от марихуаната.
И главното е, че за пласьорите на марихуана не е проблем да доставят и хероин, така че, имаш ли връзка с подобна среда и при условие, че бариерите в съзнанието са ти паднали, пътя до хероина е твърде кратък и лесен.
Това имах предвид.
Как вреди марихуаната е друг въпрос, прекалено академичен за да бъде интересен тук, в този форум.