От статистиката на форума е видно, че на Разкатан най-малкото му е интересно развитието на тази тема. И ако не пише я чете.
Така че препоръчвам ти да не се цупиш Разкатан, а да обмислиш и се помъчиш да разбереш моето и на Lupus мненията [не е задължително да се съгласяваш].
Пък и в края на краищата те попитах нещо, а ти не ми отговаряш.
[:D]
Peace Разкатан!
Отстъплението не е изход.
[:D]
@smarty
Верно е, звучат склеротично, но нали гледаме да предпазим децата си от грешките, които ние сме правили на техните години [гледам белите коси на баща ми и се питам колко от тях са мое дело].
Не знам за Sunny, аз имам какво да се "похваля", общо взето минавах за калпазанин.
В техникума в един момент бях с две "последни предупреждения" за изключване от комсомола, с едно "последно предупреждение" за изключване от училище и незадоволително поведение. И ако бях завършил с последното, ми се отнемаше правото да кандидатствам за "висше".
На учителския съвет ме спасиха, курсовия ми ръководител, комсомолския актив [девойките] и високия ми успех.
Друг е въпроса какви бяха правилата тогава. Разрешаваше ни се подстригване точно по определен начин, не не се разрешаваше ходенето на училище с обувки различни от черни и вратовръзка различна от униформената, не знам дали ги помниш, черна и голяма отпред ... да ни топли.
И ако се промъкнеш с вратовръзка с ластик значи си голям гъзар и смелчага.
Всичко това ти го пиша за да разбереш, че тогава [преди 23 години] бяха други времената и съответно рисковете. Дано се съгласиш с мен.
@DPetrov
Обърка темата старче [очевидно минаваме за такива с тебе]. [:D]
Тука си правим лакърдии за наркотиците. Политиците са в съседната тема.
И да разведря малко обстановката ...
Послушах съвета ти и се тази сутрин се погледнах в огледалото.
Значи според теб няма купони без трева или дрога? И какво - ако не се нашмъркаш не можеш да се веселиш? Значи си пълен комплексар и страхливец ако ти трябва някоя дозичка, за да се отпуснеш и развеселиш. Аз знам колко опасности дебнат не само децата и подрастващото поколение, но и всеки един нормален човек (същото за което говориш - Спин, катастрофи и т.н. И това, за което говориш, че сме старци и зубрачи...някой ден като ти се роди дете и даваш всичко за него, за да стане човек, прекарваш безсънни нощи докато е болно, грижиш се всяка секунда за живота му и видиш как някой изрод иска да го зариби - тогава ще те питам какво ще говориш. А ние ще ти обясняваме колко си смотан, че се опитваш да предпазиш детето си.
Леле... какви страсти са се развихрили тука, а мен да ме няма :-)
Сега ще се аргументирам малко по-подробно, защото имам чуството че някой хора не ме разбраха.
В средите в които се движа аз трева употребяват около 10 или по-малко процента от хората. Под употреба имам предвид едина две саски събота вечер на някоя сбирка на лаф и екстри. Както и аз в такива случаи си позволявам да изппия половинка водка примерно. Разбира се че няма да одобря неколкократното напувшане всеки ден. Имам няколко познат6и които бяха почнали с трева и си заминаха от по-твърди наркотици. Проблема беше че това бяха хора със наистина лабилна психика. При този тип хора е нормално да завършат като наркомани за съжаление. По странно стечение на обстоятелствата в събота вечерта излязох с една интересна компания (хора на изкуството да го кажем). Те завъртяха 3 джоинта, аз си изпих половинка Собиезки и дискутирахме теми много близки до нашата в момента. Интересното в случая е че всички стигнахме до сходни изводи. Проблема е в това че нито децата имат необходимата култура за да разберат до какво може да доведе изпушването на една саска, нито родителите са в състояние адекватно да възпитат децата си. И че наркотиците са прекалено достъпни.
Но се замислете над следната картинка - две 14 годишни момичета са седнали над една бутилка текила с кутия цигари до тях.
Малоун, друже адски ти е як аватара! (започвам да пиша малко в “тиин” стил, че ме охарактеризираха с очилата зубрачка, отгоре на това стара.....[]
Medunski, приемам характеристиката за патоса – присъща ми е, а и темата поражда у мен едно състояние на емоционалност, от което имаме нужда всички, мисля. И не чувствам срам от това.
Smarty, не знам защо смяташ че темата е изчерпана?!? По нея има още много да се каже...само се надявам да не се сбием докато стигнем до консенсус
Аз поне мисля още да пиша, защото останаха недоизказани, недообяснени и неясни неща, които не са от маловажно значение. За това утре, че сега мозъка ми (или това, което е останало от него) спи.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Трябва да се легализират абсолютно всички наркотици, както и допинга за спортистите.
Само тогава всички ще са поставени при равни условия спрямо тях.
Пък естественият отбор ще си свърши работата.
а твърдата дрога ще е произведена във фармацевтични заводи и наркоманите ще умират по-малко и на вас ще ви пука за тях, точно толкова, колкото и за алкохолиците и клошарите сега
<div align="right">оргинално мнение на smarty</div id="right">
smarty, ако това недайси боже стане ще се наложи да пускат полицай или каквито и да е там лица, да карат малоумниците към морга, гробища или болница, това не е решение на "проблема" - има доста хора които не желаят тои да се решава все пак това движи света
2. Пича на снимката обикновенно изглежда доста по-добре.
3. Моята позиция никога не е била особено твърда. Опитвам се да изтъкна факта че алкохола води до повече как да го кажа поражения, щети, неприятни последици от тревата. Въпреки че алкохол употребявам, а трева не.
Всъшност никой не може да каже кое е по-малкото зло, важното в случая е че и едното и другото са зло. Ако погледнем статистически алкохола взема много повече жертви като бройка. Марихуаната се продава почти свободно и не е скъпа. Ако някой и***т в парламента се сети че
->Това е допълнително доста сериозно перо в бюджета
->Така и така няма да могат да спрат нелегалната продажба на улиците
->Ще намалее сериозно вероятността някое дете да се натрови от друсана трева
Ще дам един пример, който не илюстрира много точно ситуацията но все па:
През 19 век царсото правителство в ***** със ужас забелязва колко главоломно пада качеството на водката произвеждана в Москва и Санкт Петербург. Правителството поръчва на великия руски учен Д. И. Менделеев да разработи рецептура за водка и да пригоди производството на ликьороводъчните заводии към този стандарт. Поне за мене това е първия случай в историята който познавам в който се издават лицензи за производство на алкохолни напитки. До края на живота си Менделеев смята че това му постижение е много по значително от съставянето на переодичната таблица. И до днес Московская Особенная се приготвя по рецептата на Менделеев.
P.S. Причината за тази стъпка не е бил само лошия вкус на водката, просто прекалено много хора са почнали да измират.
Не звучат убедително аргументите ти. Ама никак. Слава богу пушенето на трева не е станало още толкова масово явление, че да му търсим легализация за да го маскираме като нещо приемливо за обществото и да се стремим поне да минимизираме вредните последици. Борбата е все още то да се ограничи и да опазим децата си. Както се казва:"Бай ми бабо да не ме среща мечка, а не като ме срещне що да я чиним."
А що се отнася до ***** и мерките, които ти описваш е точно опит да се минимизират вредните последици от ментетата.
И къде да се продава "чистата легализирана тревичка"? В кварталните бакалии или в училищните лавки? И сутрин когато давам пари на детето си за закуска да му казвам: "Тези са ти за кифлата и млякото а тези за "тревичката".
<font color="red"> <font size="5">Няма да стане!!!</font id="size5"></font id="red">
Lupus, приемаш мнението ми прекалено едностранчиво.
По мои наблюдения сред децата на възраст между 14 и 18 има повече деца които са опитали марихуана от колкото деца опитали нормални цигари. Не знам дали си се замислял над този въпрос. Така беше дори в периода когато аз бях ученик, а тогава ситуацията беше малко по-нормална. За справка завършил съм гимназия през 98-ма. Не че наблюденията ми са статистически правилни, но от тинейджърите с които съм имал контакти
1. Тези които си позволяват да дръпнат от време на време някоя друга тревичка са повечето от тези които пушат редовно тютюн.
2. Тревата се предпочита пред алкохола.
Ако тези факти не ти правят впечатление... извинявай.
Ще отговоря на риторичният ти въпрос с друг
А би ли дал на детето си пари да си купи бутилка водка и кутия цигари?
/btw някой по-либерални родители отговарят - "да бих, защото така или иначе ще си купи, а предпочитам да си вземе нещо свясно предд това да си вземе някой ефтин боклук"/
Първо да поздравя човека който започна темата. Много добре написано и за съжаление вярно. Да изкажа и аз няколко мисли по и не по темата. Навремето когато аз бях дете - пубертет в 6-7 клас пушеха 80% от всички мои съученици. Аз не съм почнал защото може би не съм бил комплексиран или може би защото не съм имал нуждата да съм като всички а точно обратното а и може би защото у дома майка ми ми е казвала, че цигарите и алкохола са за слабите. Накратко - тези които споменаха за семейството - напълно съм сагласен и понятие си нямате какви дреболии впечатляват децата и се загнездват в съзнанието им. Я ми кажете колко наистина стабилни семейства сте виждали? Без мизерии без жалки скандали от време навреме. Погледнете и обстановката в която живеем, на какво се учат малките деца гледайки ТВ и поглеждайки случайно весника?Каква част от тях са чели книги? Около мен има хора на по 20-21 които не са прочели една книга през живота си. По темата за наркотиците - борбата с тези работи трябва да почва от семейството с всички сили и разбиране на някои неща(психологичеки аспекти имам предвид). Марихуаната както и цигарите и всякакви други дроги са абсолютен боклук за мен. Цигарите са си легализирана дрога. ДПетров е също прав - ние самите сме основния проблем - говоря за държавата и обществото. И мисля,че идеята на темата не беше само дрогата. Тя е крайния резултат от всичко което човека написа в началото на темата.