Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 18

Инфрачервено лъчисто отопление

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Junior Member
  Тук е от
  Feb 2007
  Мнения
  85
  #1

  Инфрачервено лъчисто отопление

  Здравейте ще обзавеждам нов апартамент и се чудя с какво да отоплявам спалнята,тя е 12кв.м.От много четене до сега се спрях на вариянт с инфрачервен лъчист радиатор.Посъветвайте ме марка и модел(каква мощност трябва за малката ми спалня).Аз съм от Бургас и гледам в магазин Ритони Applimo QUARTO SAS 1500 което е на добра цена или някой друг модел.Ако имате отзиви за тази марка?Въобще за спалня по-добре ли е това от климатика?Поздрави!

 2.  
 3. Senior Member Аватара на Lupus
  Тук е от
  Aug 2003
  Живее в
  София
  Мнения
  13,651
  #2

  Re: инфрачервено лъчисто отопление

  Сигурно в тия жеги, когато всички мислят за климатици, темата ще се стори малко необичайна, но проблема е следния:
  Приятел има малко хотелче с механа за 30 души в Троянския балкан. Механата и хотела оформят едно вътрешно дворче с шадраван и навес, под който има още 4-5 маси за хранене. Навеса е затворен от три страни и отворен само към дворчето. В него е и една селска камина за барбекю. Дворчето и навеса са защитени от ветрове. За да се разшири хотелската база ще бъдат построени още 4-5 бунгала и местата за хранене през есента, зима и пролетта няма да достигат. Идеята е да се ползват при хубаво време и масите навън, като се осигури локално лъчисто отопление над масите. Вариантите са два - ток или газ. Идвата си имат предимства и недостатъци. Очаквам коментари на идеята и най-вече предложения за конкретно техническо решение от специалистите.

 4. Moderator
  Тук е от
  Nov 2001
  Мнения
  5,736
  #3

  Re: инфрачервено лъчисто отопление

  Намери си каталог с лучисти отоплители. В Бриколажа имат лъчисто отопление на природен газ. Може нещо подобно да се постави и там. Разбира се ако няма газ в този район, този вариант отпада. Друг е въпроса, че тези отоплители може да ги има и във вариант за пропан бутан. Иначе на ток също има много решения. Аз имах един каталог за лъчисто отпление, но ти си в София и няма как да ти го покажа. Ако отидеш във фирма която продава такива отоплители ще ти дадът каталог. В моя даже имаше показано как да си сметнеш необходимата мощност. Отиди в офиса на MMC (mmc.bg) в софия. Те продават отоплители с марката FRICO.

 5. Novice
  Тук е от
  Aug 2007
  Мнения
  1
  #4

  Re: инфрачервено лъчисто отопление

  Никой така и не Ви отговори... Жалко, и аз се интересувам от инфрачервеното отопление

 6. Senior Member Аватара на Lupus
  Тук е от
  Aug 2003
  Живее в
  София
  Мнения
  13,651
  #5

  Re: инфрачервено лъчисто отопление

  Ще обединя двете теми за лъчисто отопление, дано се съберат повече мнения.

 7.  
 8. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,024
  #6

  Re: инфрачервено лъчисто отопление

  Не виждам с какви уреди на ток може да се отоплява отворено пространство. Най-подходящо е на газ, пък макар и пропан-бутан - все пак се предполага, че отоплението няма да е постоянно, а само в определени часове, когато местата вътре не достигат. Има едни градински отоплители с форма на гъба - мисля, че те са най-подходящи, освен това има и газови камини - създават уют. Зависи и от това как са разположени масите - може до всяка маса да сложи по един газов конвектор. Идеи много. За твърдо гориво не мисля, че можем да консултираме балканджия .

 9. Senior Member Аватара на Wise
  Тук е от
  Oct 2004
  Мнения
  3,117
  #7

  Re: инфрачервено лъчисто отопление

  В София, преди 2 години, обядвах на открито през зимата, а имаше сняг.
  Телата бяха автономни, с форма на уличен фенер. Долу, в тялото, стои
  газова бутилка, служеща и за баласт. Горе (около 2 м) горивната камера,
  като гъбка разперена. Създава доста добра обстановка, ако няма вятър.
  Това, че може да се мести е доста полезно.
  За съжаление не знам къде се предлагат.

 10. Moderator
  Тук е от
  Nov 2001
  Мнения
  5,736
  #8

  Re: инфрачервено лъчисто отопление

  Тези гъби са най-неподходящото отопление, но можеби най-евтино. Педимство е, че са със автономна бутилка, а по-модерните отоплители са се свързат към газопровод, но може пак да става от някаква бутилка. Трябва да се провери. ЗАтова по горе написах да се нарите каталог на Фрико. Там е истината.

 11. Senior Member Аватара на Lupus
  Тук е от
  Aug 2003
  Живее в
  София
  Мнения
  13,651
  #9

  Re: инфрачервено лъчисто отопление

  Днес разгледах сайта на MMC. Май във Frico е истината.... Но никой не споменава нищо за цени, разход на ел.енергия и въобще финансовата страна. Дали не е от неудобство? А иначе идеята за газови уреди там е малко трудна за осъществяване.

 12. Junior Member
  Тук е от
  Jan 2009
  Мнения
  67
  #10

  Re: инфрачервено лъчисто отопление

  има ли някои лъчист радиатор

  споделете мнение за тези модели.най вече на APLLIMO.Благодаря ви предварително

 13. Member
  Тук е от
  Oct 2008
  Мнения
  186
  #11

  Re: Инфрачервено лъчисто отопление

  Тай като и мен ме интересуваше за какв остава дума, и то без проба няма ка кда се разбере, си купих Аплимо 1.5 кв За да знаем за какво иде реч му вързах електромерче.
  Имам данни от 3 дена , тоест от 14 ти януари до днес .1 ден беше студен ,от порядъка на -5 ,радиатора на 5 и режим Conf. за 24 часа ми е изгорил 21 kw , в стаята по термометър 21гр.

  Вчера беше по топло, снега се топеше усилено на режим 4 ,на усет почти без разлика в стаята. 12 kw за 24 ч.
  Днес от 14 до 19.08 3 кв. като на обяд го върнах на 5 за да разбера ка кси гони температурата, няма промяна, в стаята въпреки по-високата степен. Сега вече си е студенко навън вътре няма промяна, утре ще кажа до 10 сутринта какво е изкарало нощес.
  Обобщено : , на студено вън 0,8-0,9 kw /ч , на по-човешки температури (днес) 0,5-0,6 kw/ч За мен това е задоволително , бори всичките духалки, мисля и малсения радиатор, и с цената на повече киловати при -12 ще прави 22 градуса вътре без проблем.Да поясня ,че ползвам само степени 4, и 5 , а той е до 9 .
  Не шуми, не духа, не цъка,не бръмчи не гори прахови частици.За спалня се е утрепало.
  Модела е 1.5kw
  Стаята е външна с някаква 3 см изолация от навремето ,голям прозорец и врата с алум.дограма от първите (кооперац.кара 9-та година) стаята към 12 кв/м Старая се вратата да е масимално заторена, при наличието на отваряне затваряне и котарак.

 14. Junior Member
  Тук е от
  Sep 2007
  Мнения
  34
  #12

  Re: Инфрачервено лъчисто отопление

  Здравейте всички
  Някой да е чувал нещо за http://infraswiss.bg/ Има и цени .Скъпичко е та се чудя дали си заслужава . Енергоефективни ли са както ги рекламират? Ефекта тук се получава от затопляне предметите,стените, пода без изсушаване директно -слънчев ефект и постигане комфорт на практика при около 18-19 * вместо при 21 например, а всеки градус струва пари...Но това го бях чел в някой форум и не ми се вярва -много е хубаво да е истина.На -7*C в апартамента ми без отопление е 17* вътре-е много танко ще мина ако е истина....Инак са красиви, но само за това да давам пари за един инвертор дето ще топли но и охлажда лятото.... 4удя се.... и с ква температура на тялото(корпуса са )-безопасни ли са за деца? Във Варна няма офис и не мога да вида прототипите...Ако някой знае да пише.

 15. Junior Member
  Тук е от
  Feb 2006
  Мнения
  27
  #13

  Re:Инфрачервено лъчисто отопление

  Някой да има впечатления от това - http://ritoni.com/products.php?produ...ion_r=technics

  Хареса ми защото може да се мести, искам да го ползвам за една кухня 12-14кв. на око с външна излоцаия или ако се наложи някъде другаде. Искам такова защото духалка 2kW сега зимата не успява да стопли кухнята набързо, а само гълта ток. Дали това с неговите 750W/1500W ще може? Не съм виждал никога инфрачервен лъчев конвектор и не знам какво да очаквам. Макар че съм навит да опитам с този тип отоплители защото ми харесва принципа им на действие.

 16. Member
  Тук е от
  Jan 2008
  Мнения
  444
  #14

  Re:Инфрачервено лъчисто отопление

  След като духалка 2 киловата неможе ,как радиатор 1500 вата ще може?Ако мислиш че в тези лъчисти отоплители се крие някаква магическа сила много се лъжеш.А като му гледам цената, по добре климатик си купи.

 17.  
 18. Junior Member
  Тук е от
  Feb 2006
  Мнения
  27
  #15

  Re:Инфрачервено лъчисто отопление

  Ами според друга тема тук, конвектор от новите , например Adax май беше марката топли по-добре от по-старите модели заради новостите в технологиите. Най-малкото има по-голяма площ в контакт с въздуха от духалката.То ако беше така всички щяха да карат на духалки в тях. Вместо да дават в пъти повече за конвектори, маслени радиатори или тези лъчистите. Иначе съм съгласен, че бързо изстива помещението и трябва нещо по-добро. Но искам нещо различно от климатик, което да може да се ползва и на друго място при нужда. Не искам да го правя баня и ми направи впечатление че с лъчистите чувстваш по един и същи начин температура от 18 градуса в помещението както и ако си друг тип опопление което ти прави 22 градуса. Нещо такова бях чел. Т.е. не е нужно да грееш въздуха много, за да се чувства топло. И така, някой да има опит с тези лъчисти конвектори?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. Конвектор или лъчисто отопление?
  От thelivefan във форум Електрическо отопление
  Отговори: 173
  Последно: 28-05-22, 18:29
 2. Инфрачервено отопление
  От hristoslav2 във форум Електрическо отопление
  Отговори: 745
  Последно: 01-03-21, 09:13
 3. Инфрачервено отопление ??????
  От fbi_1 във форум Отопление
  Отговори: 4
  Последно: 31-01-13, 21:54
 4. Съвет при избор на инфрачервено отопление
  От niki456 във форум Електрическо отопление
  Отговори: 0
  Последно: 18-07-11, 12:43
 5. Excel - подово лъчисто отопление
  От avast3 във форум Електрическо отопление
  Отговори: 1
  Последно: 02-03-11, 03:34
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе