Вижте резултатите от анкетата: Има ли възможност и смисъл да оптимизирам съществуващото ми отпление?

Гласували
3. Не можете да гласувате в тази анкета
  • .

2 66.67%
  • .

1 33.33%
Резултати от 1 до 15 от общо 15

Оптимизация на отопление с ел. котле

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Aug 2011

Оптимизация на отопление с ел. котле

Здравейте на всички.
    За първи път пиша тук, но съм чел доста Ваши неща и мнението ми е, че тук има доста технически грамотни хора.
    Та сега на въпроса. Живея в еднофамилна къща 110 кв.м, сглобяемо строителство като нивото на изолация е сериозно за българските стандарти 20 см каменна вата Rockwoll външните стени, 15 см на вътрешните и 25 на тавана. Дограма PVC кафяво+КА. Отоплявам се с ел. котел собствено производство и малко поморийска електроника, нормални тръби за парно в пода като под тях има 5 см фибран и алуминиеви радиатори с термо глави, като тези в хола където е и част от електрониката , са отворени докрай. Подържаната постоянна стайна температура в хола е 23 градуса денонощно, като в спалните е по ниска спрямо термо главите. Котлето е с 6 нагреватела по 1 kw, като се включват различен брои, в зависимост от нуждата. Температурата на водата в системата рядко достига 32 градуса (или под -10 навън или след проветрение с широко отворени прозорци), обикновенно работи около 29 (когато работи, защото много често нагревателите не работят). Поради тази причина не ползвам бойлера към парното , а само към сл. колектор. Сметките ми за ток са доста прилични. Въпроса ми е:Има ли възможност и смисъл да оптимизирам съществуващото ми отпление? Посока може би към още слънчеви колектори, буфер и т.н.

Благодаря предварително на отзовалите се.
    Приемам и нестандартни предложения

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Re:Оптимизация на отопление с ел. котле

Мисля, че едно вложение от 2000лв за термопомпа ще го избиеш за 2-3 години. От соларни панели и буфери няма смисъл.
    Иначе поздравление за системата и за добрата изолация

4. Тук е от
    Aug 2011

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Мисля, че едно вложение от 2000лв за термопомпа ще го избиеш за 2-3 години. От соларни панели и буфери няма смисъл.
    Иначе поздравление за системата и за добрата изолация
    Благодаря за предложението.
    Каква е Вашата препоръка за термопомпа.
    И относно избиването на инвестицията двете ми най-големи сметки за ток са около 250-280 лв-тук е всичко отопление,топла вода , печки ,телевизори . и две по около 200-220 лв. другите са по малки.

5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Например Ерато имат с СОР=2,8, само за отопление

6. Infraction Users
    Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    Варна

ако трябва да излезем извън кръга на говорилнята се налага да направиш една малка инвестиция от един стар контролен електромер, за да знаем точно какви са разходите на ел.енергия за отопление и едва тогава може да отсъдим дали си струва да се инвестира в термопомпа или друг уред
    ти каквото е трябвало да направиш си го направил с изолацията, аз не разбирам какви са тези термопомпи по 2000 лева, но това ми се струва несериозно, защото като гледам цените никъде не виждам уреди на такава цена
    освен това точно тогава, когато ти е нужно най-голямо топлопроизводство термопомпата ще е с такива параметри, че икономията не си струва, а да се инвестира в такава с гарантирани параметри при -20 не си струва към момента
    моето мнение е да топаш топката докато цената на ел.енергията не се вдигне поне 1,5 пъти и тогава да инвестираш, а до този момент събирай статистика какво консумираш...
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1314720072[/time]_________________________________________________

ако това е коп-а при 7 градуса, то вероятно при -10 ще достигне 1-1,2 и се питам къде е ползата?!

7. Тук е от
    Aug 2011

Погледнах на сайта им, цени нямаше или аз не видях.
    Понеже вече и аз се замислих в тази посока за термопомпите, ако може и да охлажда не би било лошо защото климатици нямам. И още нещо вода(земя)-вода с вкопана серпентина (доколкото разбрах от краткото ми проучване е по добре от сондаж) или въздух-вода.

Благодаря.
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1314720362[/time]_________________________________________________

Цитат Първоначално публикувано от climamarket
    ако трябва да излезем извън кръга на говорилнята се налага да направиш една малка инвестиция от един стар контролен електромер, за да знаем точно какви са разходите на ел.енергия за отопление и едва тогава може да отсъдим дали си струва да се инвестира в термопомпа или друг уред
    ти каквото е трябвало да направиш си го направил с изолацията, аз не разбирам какви са тези термопомпи по 2000 лева, но това ми се струва несериозно, защото като гледам цените никъде не виждам уреди на такава цена
    освен това точно тогава, когато ти е нужно най-голямо топлопроизводство термопомпата ще е с такива параметри, че икономията не си струва, а да се инвестира в такава с гарантирани параметри при -20 не си струва към момента
    моето мнение е да топаш топката докато цената на ел.енергията не се вдигне поне 1,5 пъти и тогава да инвестираш, а до този момент събирай статистика какво консумираш...
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1314723660[/time]_________________________________________________
    ако това е коп-а при 7 градуса, то вероятно при -10 ще достигне 1-1,2 и се питам къде е ползата?!
    Аз така го ползвам 4 отоплителни сезона, но за това с контролният електромер ще го направя още тези дни.
    Благодаря за идеята.

8.  

9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

аз не разбирам какви са тези термопомпи по 2000 лева, но това ми се струва несериозно, защото като гледам цените никъде не виждам уреди на такава цена
    Кое му е несериозното? Колко струва една конвенционална Мидея? Това е същото, само че вместо вътрешно тяло има пластинчат топлообменник фреон/вода. Вярно, че за тези пари не се очаква да работи до -20*С, но пък котлето си остава резерв. Съгласен съм, че е въпрос на сметки за колко време ще се избие инвестицията, но ако 2000лв не се избият, как ще се избие една термопомпа за 6-8 или 10000лв?

10. Infraction Users
    Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    Варна

Аз много добре съм запознат с термопомпите на Мидеа и с термомомпите на пазара като цяло и с цялото уважение към теб искам да ти кажа, че си прав само на пръв поглед. Трудно е обаче в рамките на този форум да се изложат всички "за" и "против", но трябва да разглобиш една термопомпа на Мидеа и да видиш за какво става дума (поне виж топлообменника ако искаш какъв е). Според мен вероятността такава термопомпа за е вече за изхвърляне преди да се е върнала инвестицията е много голяма. За да не бъда обвинен, че се отнасям с неуважение съм марката Мидеа ще кажа, че самият аз съм работил с тази фабрика доста и като цяло съм доволен от качеството и нивото на техниката, въпреки че се оставам със сериозни забележки. И най-накрая искам да ти обърна внимание, че всички китайци вдигнаха за последната година цените с около 40% и не знам тези 2000 лева за какво ще стигнат?!

11. Тук е от
    Jun 2009

mishata, показа защо трябва да се инвестира в топлоизолация! Къщата му е много близо да стандарта „пасивна къща”. Коефициента на топлопроводимост на неговите стени е към 0,2 [W/m².°K], на пасивните къщи е 0,15, а на тези изпълнени по сега действащата Наредба 7 се целеше да се задължат проектантите да докарват до 0,35 [W/m².°K], но поради грешка в методиката за изчисляване, сградите могат да се правят все още и с по-лош от този коефициент (очаква се промяна в тази наредба и ще се отстрани тази грешка, но за сега си я има). Направих груба сметка и видях, че къщата на mishata се нуждае от по-малко от 150 kWh/m² на година. За „пасивните” това число е под 120, а новите сгради проектирани по сегашната наредба докарват към 220-260 kWh/m² на година.
    Електричеството е почти най-скъпият начин за отопление (само с течните горива е по-скъпо), но за неговата къща няма как да се направи икономически обосновано оптимизиране на разхода на енергия. За да си заслужава да се прави ъпгрейд на неговата инсталация да работи с по-евтино гориво, трябва вложените пари в този ъпгрейд да се възвърнат за поне 7-8 години. За повече няма смисъл, защото ако вложи тези пари в банка, те ще му носят по-голям приход от лихви, от колкото ако ги вложи в инсталацията си. При положение, че сметките му могат да се намалят с максимум 50-80 лв. за на месец това прави на година около 300 лв, а за 7 години 2100 лв. Не са много и няма много възможности за сега. Ако се вдигне обаче цената на тока (това е 100% сигурно в близките месеци и години), сметката се променя.
    Лазар е дал едно предложение, което сега има някакъв минимален икономически ефект, но той ще нараства с годините. Дано Мидеята доживее това време да се изплати...
    Все пак аз не бих изхвърлил и идеята на mishata – инвестиция в буфер и слънчеви колектори. Къщата му има много ниски нужди от енергия и се отоплява с нискотемпературен източник на топлина. Тя е идеална за тази цел. Ако сложи 6 колектора и буфер (инвестицията варира от 4000 до 8000 лв. в зависимост от качеството на съоръженията), на този етап няма как да си върне капиталовложението. Съвета ми е да изчака. Цените на колекторите и термопомите са стабилни и дори падат, а след няколко години ще има смисъл в това капиталовложение, сега е по-добре парите да са в банка.

12. Member
    Тук е от
    Dec 2008

mishata, Готова термопомпа, която да отговаря на твоите нужди, почти съм сигурен(90%) няма на пазара. Ще трябва да се "направи" от някого и да се монтира. Така, че тези 2000лв няма да са достатъчни, ако искаш интелигентно и технически обосновано и реализирано решение. Компресора задължително инвертор, така че да "хванеш" сезонен СОР поне 4. Той СОР не топли, ама намаля в пъти (поне 4) сметката за ток през отоплителния сезон. Освен да топли, системата може да охлажда и/или да загрява вода за битови нужди. Ще трябва да се "пипне" и отоплителната система. Така че, не бързай да се хванеш за първото което ти предложат. Може да качиш някаква схема на къщата, на отоплителната система, на системата за БГВ, да замериш разхода за отопление, разхода на битова вода, мин и макс температури в къщата, региона където е къщата.
    Моето мнение е, че има смисъл да се оптимизира. Разхода през зимата ще падне, но ще се увеличи през лятото, но комфорта си иска своето. Инвестицията няма да се изплати за 2-3 години.

13. Тук е от
    Aug 2011

Благодаря на всички които изказахте мнение.
    Ще послушам почти всички, като първо сложа един контролен електромер на котлето и един на боилера, за който не казах че е 120л с две серпентини (като едната съответно не я ползвам) и слънчев колектор (плосък на този етап), да видя резултата от този отоплителен сезон. И съответно ще обсъдим показанията в последствие. Благодаря и за оценката на изолацията.

14.  

15. Тук е от
    Jun 2009

mishata, твоята къща може да се сертифицира и ще получи енергиен сертификат „А”. Енергийният и клас е „В”, но сертификата и ще е „А”. С него имаш право да се освободиш от данък сгради за 7 години, ако нямаш слънчеви колектори и 10 години, ако имаш. Реда за това е:
    1. Правиш енергийно обседване на сградата си – към 300 лв. Прави се от фирми лицензирани към АЕЕ.
    2. Издава ти се сертификат „А”
    3. С него и доклада на фирмата се подават документи към АЕЕ и получаваш право да не плащаш този данък.
    Не знам, колко ти е данъка, но може би има смисъл в това упражнение. Всички тези документи не би трябвало да ти струват повече от 4-500 лв. Прецени си ти. По програмите за „Енергийна ефективност” има и други начини за възстановяване на част от вложените пари.

16. Тук е от
    Aug 2011

Цитат Първоначално публикувано от AntonBM
    mishata, твоята къща може да се сертифицира и ще получи енергиен сертификат „А”. Енергийният и клас е „В”, но сертификата и ще е „А”. С него имаш право да се освободиш от данък сгради за 7 години, ако нямаш слънчеви колектори и 10 години, ако имаш. Реда за това е:
    1. Правиш енергийно обседване на сградата си – към 300 лв. Прави се от фирми лицензирани към АЕЕ.
    2. Издава ти се сертификат „А”
    3. С него и доклада на фирмата се подават документи към АЕЕ и получаваш право да не плащаш този данък.
    Не знам, колко ти е данъка, но може би има смисъл в това упражнение. Всички тези документи не би трябвало да ти струват повече от 4-500 лв. Прецени си ти. По програмите за „Енергийна ефективност” има и други начини за възстановяване на част от вложените пари.
    Благодаря за съвета ще проверя как стоят нещата.

17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Аз много добре съм запознат с термопомпите на Мидеа и с термомомпите на пазара като цяло и с цялото уважение към теб искам да ти кажа, че си прав само на пръв поглед. Трудно е обаче в рамките на този форум да се изложат всички "за" и "против", но трябва да разглобиш една термопомпа на Мидеа и да видиш за какво става дума (поне виж топлообменника ако искаш какъв е). Според мен вероятността такава термопомпа за е вече за изхвърляне преди да се е върнала инвестицията е много голяма. За да не бъда обвинен, че се отнасям с неуважение съм марката Мидеа ще кажа, че самият аз съм работил с тази фабрика доста и като цяло съм доволен от качеството и нивото на техниката, въпреки че се оставам със сериозни забележки. И най-накрая искам да ти обърна внимание, че всички китайци вдигнаха за последната година цените с около 40% и не знам тези 2000 лева за какво ще стигнат?!
    Добре де, защо се хващаш за името, аз го ползвах само за пример, не съм казал, че това е Мидея. Пък цената си е същата, не се е вдигнала - 2016лв за 7,3кВт и 2352лв за 11,5кВт, 1836лв за 5,2кВт. Има си 2 години гаранция, така че не виждам причина да се изхвърля, ако има проблеми. Топлообменника какво да го гледам - 2 шепи неръждавейка, ако сдаде багажа след гаранцията- сменяш го с какъвто ти харесва - струва 100-200лв - той няма касателство по работата на термопомпата. Всички колеги, които са монтирали такива помпи ги хвалят, че работят безотказно и при -10, макар че моето мнение е, че няма смисъл да мъчиш машината при такива температури. Не съм тръгнал да хваля точно тази марка, дадох ги за пример, защото са в полезрението ми и от отзивите, които имам си заслужават парите. Мисля да си сложа един такъви тогава ще имам преки впечатления

18. Infraction Users
    Тук е от
    Feb 2011
    Живее в
    Варна

Не бе човек, не се хващам за името, просто ти спомена тези Мидеи, които ги познавам добре. Това, че цените тук си стоят и никой не купува не значи, че не са се вдигнали. 40% е всичко нагоре в Китай.
    Съгласен съм, че при тези цени си заслужават парите, и все пак оставам с някои резерви.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Отговори: 12
    Последно: 22-11-13, 10:09
  2. Оптимизация на сайт
    От bambi във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 22
    Последно: 31-03-07, 02:46
  3. Оптимизация на ЛАН
    От Julian във форум Мрежи
    Отговори: 8
    Последно: 14-04-06, 12:55
  4. Програма за оптимизация
    От ManiMani във форум Общ - софтуер
    Отговори: 2
    Последно: 26-04-05, 12:46
  5. FireFox оптимизация
    От ru-boy във форум Общ - софтуер
    Отговори: 3
    Последно: 19-04-05, 10:10

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе