Здравейте на всички.
За първи път пиша тук, но съм чел доста Ваши неща и мнението ми е, че тук има доста технически грамотни хора.
Та сега на въпроса. Живея в еднофамилна къща 110 кв.м, сглобяемо строителство като нивото на изолация е сериозно за българските стандарти 20 см каменна вата Rockwoll външните стени, 15 см на вътрешните и 25 на тавана. Дограма PVC кафяво+КА. Отоплявам се с ел. котел собствено производство и малко поморийска електроника, нормални тръби за парно в пода като под тях има 5 см фибран и алуминиеви радиатори с термо глави, като тези в хола където е и част от електрониката , са отворени докрай. Подържаната постоянна стайна температура в хола е 23 градуса денонощно, като в спалните е по ниска спрямо термо главите. Котлето е с 6 нагреватела по 1 kw, като се включват различен брои, в зависимост от нуждата. Температурата на водата в системата рядко достига 32 градуса (или под -10 навън или след проветрение с широко отворени прозорци), обикновенно работи около 29 (когато работи, защото много често нагревателите не работят). Поради тази причина не ползвам бойлера към парното , а само към сл. колектор. Сметките ми за ток са доста прилични. Въпроса ми е:Има ли възможност и смисъл да оптимизирам съществуващото ми отпление? Посока може би към още слънчеви колектори, буфер и т.н.
Благодаря предварително на отзовалите се.
Приемам и нестандартни предложения