Здравейте,
От няколко дни чета, но срещам много противоречиви мнения, а и още в училище физиката не беше силната ми страна, та затова търся квалифицирана помощ по няколко въпроса.
Жилището е със следните параметри:
- Външна изолация + 5-камерна дограма;
- Спалня 1 - 12.4 кв.м - 8 алуминиеви глидера по 56 см.
- Спалня 2 - 12.47 кв.м - 7 алуминиеви глидера по 56 см.
- Дневна с кухня - 24.06 кв.м - 12 алуминиеви глидера по 56 см. + климатик Toshiba Daisekai 5
- Баня - 3.73 кв.м - лира 90см. х 43 см.
-Газов котел Immergas eolo mini 24 (изходяща минимална мощност 9,6 kW)
На външна температура 4-7 градуса и около 18 градуса в спалня 2, при пуснат котел на степен 6 от 9 (свети 75 градуса), при което всички останали радиатори в жилището са спрени от термоглавите, температурата в спалня 2 не се качва на повече от 19.5 градуса в рамките на 2 часа. С пусната конвекторна печка 2 kW, температурата преко сили се качва до 20 градуса в рамките на около 2 часа.
Въпросите са ми:
- До каква степен приблизитено е неефективно да се ползва радиатора само в едната стая (в дневната съм пуснал климатика)?
- При какъв брой глидери, температура на нагряване и настройка на термоглавите на всеки от радиаторите би се постигнал оптимален КПД между изразходвана газ и отдадена топлина, без огледа на температурата в помещението?
- Всъщност в какво се изразява неефективното използване на газовия котел? Доколкото разбирам той си гори до достигане на някаква температура на водата и след това си спира, докато водата не падне с 10 градуса. Ако гори за 1 минута и спира за 10, защото има само един радиатор и се върти много по-малко вода, (вместо да гори за 5 и да спира за 10 минути ако всички радиатори са пуснати) какво значение има, че другите радиатори не са пуснати?
- С какво количество глидери трябва да увелича системата? Всички радиатори са кръстосани - има ли начин да се добави мощност без да се кърти?
- Дори и да увелича глидерите, ще мога ли да ползвам котела ефективно или ще съм в преразход, ако използвам на минимална мощност глидерите в две от стаите?
Мерси и бирите ще са от мен :-)