Или помисли да заделиш пари за по-ефективен уред, вместо да ги даваш на енергото:rolleyes:
Или помисли да заделиш пари за по-ефективен уред, вместо да ги даваш на енергото:rolleyes:
Климатик. За по-добрите и скъпи модели може да ползваш Кредит енергийна ефективност.
Този пост е редактиран от pilot; 30-11-13 в 00:58.
За съжаление става въпрос за квартира, преди бях с 'духалка' Делонги, та си помислих, че конвектора ще е по-добре сравнение с нея ...
Лошо... Няма разлика, понеже и двете имат КОП=1 т.е. колкото отдават, толкова и консумират. Духалката по-бързо вдига температурата. Помисли за уплатнение на врати и прозорци, за да се опиташ да намалиш топлозагубите.
Последно да питам, ако взема модела 2500W дали ще е по-добре ? Или същата работа, щом апартамента е зле изолиран ?
Същата работа,няма смисъл да го разхождаш тоя акордеон из квартирите.Можеш да инвестираш в леко по-мощна духалка http://www.technopolis.bg/b2c/detail...NTA-SO-5015-F0
Ха ха акордеон т'ва ми хареса, благодарско за инфото.
Предлагам ти тая духалка защото я имам и вечер когато не ми се пали парното я пускам в 25м2 за няколко часа и добре топли,а на първа степен е тиха и едвам се чува.
Да споделя, за декември сметка за тока 126 лв. Като го ползвах на следния принцип, докато ме нямаше през деня го държах на 17 градуса, после след 18,00 ч. на 25 градуса. И все пак през декември с тия празници го ползвах повече. Сега предстои да видя каква е сметката за януари...
Моята сметка е под 90лв. за последните два месеца. Брой ги 3 климатика + всичко останало![]()
П.С. Живея в къща с мнооого външни стени.
Готвиш ли всеки ден и на какво?
Колко пъти източваш бойлера на ден?
Колко деца живеят в това домакинство?
Колко часа на ден се обитава къщата?
Колко градуса се поддържа вътре и при какъв график?
Питам, защото ние сме четиричленно семейство и сметката ми за ток БЕЗ да се топля или охлаждам не пада под 100лв на месец. Всичко ми е на ток. Днеска платих последната сметка за периода 17.12 - 20.01 -> 222,28 лв. Като температурата в хол, детска, кухня и коридор (143 куб.м.) е 22-23 гр 24/7 (денонощно). С какво се отоплявам, точно ти знаеш много добре![]()
Готвя на ток. Седмичното меню да публикувам ли?
Средно по 100-160л./дневно.Колко пъти източваш бойлера на ден?
Децата са големи - натирихме ги отдавнаКолко деца живеят в това домакинство?
Колко часа на ден се обитава къщата?((22дни х 12ч х 18оС)+(22дни х 12ч х 22оС))+(8дни х 24ч х 22оС)Колко градуса се поддържа вътре и при какъв график?
П.С. Къщата е без изолоция и с огромни загуби.
П.П.С. За сравнение - наследниците се отглеждат в 250кв.м. мезонет, при 21оС, 24х7 - за 250лв./месец
П.П.П.С. Идвам си за две седмици във Варна и ще можем да си премерим сметките при еднакви условия.
Този пост е редактиран от Kasap; 12-02-14 в 02:43.
При такива условия няма как да ме убедиш че сметката ти е под 90лв,само бойлера би направил поне 40...... ами хладилник - поне 5-10 лв (зимата), ами готварска печка - не знам каква е твоята но моята фурната е... забравих точно колко но поне 4 киловата - едно готвене ти е поне 1 - 1,5лв, за месец поне 30.... ами пералня - около 1 киловат - 3 пъти седмично (при мен) по 1 час програма.... ами компютри, телевизори, микровълнова, ширм - моя е 300W и работи винаги когато работи печката (котлони или фурна), друга битова техника, осветление... вентилатори в баня и тоалет които работят почти постоянно... (около 60W на час).... не ми се изброява още, а не съм стигнал до отоплението/ охлаждането.
То при теб тия климатици да не произвеждат ток?
А, забравих да спомена.....- имам две дами в къщи и уреди като, сешоар (2кW), ютия (1,4kW), преса за коса, маша и др. подобни се ползват ежедневно!
Разхода ни на вода за месец е 18-20 куб.м.
Добавено:
За тези които не знаят - отоплението ми е: детската стая - Adax Glamox серия 1500W, в хола имам климатик инверторен Осака 12-ка на 11 години. - топли хола и кухнята 36кв.м. общо. Коридора се топли от детската и кухнята. детската (2 външни стени) има вътрешна и външна изолация, коридора е изцяло вътрешен - няма никаква изолация, хола е с една външна стена (прозореца) - няма външна изолация само вътрешна - 7мм стиропор под тапетите. Кухнята също е само с една външна стена (прозореца) - няма никаква изолация като пода е теракот.
Температурата в хола 22-23гр. я меря на 80 сантиметра от пода в най-отдалечения ъгъл от климатика. За да поддържа тази градуси, той е настроен на 25гр. Естествено близо до него температурата е по-висока, но аз гледам да съм максимално далеч от него.
FT1.jpg
Този пост е редактиран от Pat; 12-02-14 в 11:32.
Това са глупости , къща с 3 климатика семейство и всичко се прави на ток за под 90 лева , по скоро тук има кражба на ток със сигурност или тия климатици се ползват за украса през цялото време.
Аз съм в сравнително малък апарртамент изолиран отвън и дограма около 70 кв.м и сметката е 200 до 220 сега за януари , разбира се имам две деца и 2 климатика плюс конвектор airelec 750W работи в тяхната спалня всичко с цел да се подържа 22-23 градуса навсякъде , всичко се прави на ток.
Този пост е редактиран от dragomir7708; 12-02-14 в 07:55.