Преди няколко дни взех два конвектора елдом, двата по 2500W. Поставени са в различни стаи, като единия обаче е произведен през 2012 година, а втория през 2016. Има горе-долу разлика в самото управление и термостатите. На по-стария по производство, дисплея е със зелени светодиоди, а по-новия с червени. Някои функции, които по-новия има, стария няма. Та това, както и да е. Въпросът е защо нито един от двата, не може да вдигне температура над 22 градуса и то това беше в топъл ден като днешния. През останалото време, по-новия, тъй като е монтиран в стая 20 квадрата, държи към 18-19 градуса. Първият е в 3-4 квадрата стая, като вратата е отворена и след нея има друга стая, доста малка, в която има малък конвектор с вентилатор и се включва от време на време (непрекъснато е включен, от механичния му термостат е настроен на нисък режим). Та във всички стаи температурата е към 20 градуса. Дори двата с електронен термостат на Елдом, да са настроени на 30, то реално повече от 20 не се вдигат. Първите няколко дни, бях сложил и двата на 25, мислех, че в началото ще загряват дълго време, докато постигнат желаната температура в стаите. След това очаквах само да се включват от време на време, когато температурата спадне. Има външна изолация от стиропор, дограмата е PVC, монтирана лятото. Профилът е "Трокал", с троен стъклопакет. Мисля, че топлозагубите не са сериозни. Имаше конденз във всички стаи, поради липса на вентилация, но този проблем се реши, по леко примитивен начин. Не бях сигурен дали температурата от техните показания (на конвекторите) е действителна, за това измерих с електронен термометър. Има разлика и при двата с около 1 градус, но това не е фаталното. Работят от 5 дни заедно и не са спирали да нагряват. Чак днес ги сложих на 20 градуса и пак работи единия доста време. За да се изключва от време на време, този в по-голямата стая трябва да е на към 18, когато е по-студено. Чудя се дали това е заложено в конвекторите, има големи топлозагуби или просто не могат да нагряват достатъчно?
П.П. Електрическата инсталация е монофазна. Бушонът е 25 ампера, но като цяло инсталацията е лоша. Всичко е на едно, кабелите не са особено надеждни. Доста е стара.