Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 63
Like Tree31Одобрявам

Конвектор Елдом

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Мнения
    11
    #1

    Конвектор Елдом

    Преди няколко дни взех два конвектора елдом, двата по 2500W. Поставени са в различни стаи, като единия обаче е произведен през 2012 година, а втория през 2016. Има горе-долу разлика в самото управление и термостатите. На по-стария по производство, дисплея е със зелени светодиоди, а по-новия с червени. Някои функции, които по-новия има, стария няма. Та това, както и да е. Въпросът е защо нито един от двата, не може да вдигне температура над 22 градуса и то това беше в топъл ден като днешния. През останалото време, по-новия, тъй като е монтиран в стая 20 квадрата, държи към 18-19 градуса. Първият е в 3-4 квадрата стая, като вратата е отворена и след нея има друга стая, доста малка, в която има малък конвектор с вентилатор и се включва от време на време (непрекъснато е включен, от механичния му термостат е настроен на нисък режим). Та във всички стаи температурата е към 20 градуса. Дори двата с електронен термостат на Елдом, да са настроени на 30, то реално повече от 20 не се вдигат. Първите няколко дни, бях сложил и двата на 25, мислех, че в началото ще загряват дълго време, докато постигнат желаната температура в стаите. След това очаквах само да се включват от време на време, когато температурата спадне. Има външна изолация от стиропор, дограмата е PVC, монтирана лятото. Профилът е "Трокал", с троен стъклопакет. Мисля, че топлозагубите не са сериозни. Имаше конденз във всички стаи, поради липса на вентилация, но този проблем се реши, по леко примитивен начин. Не бях сигурен дали температурата от техните показания (на конвекторите) е действителна, за това измерих с електронен термометър. Има разлика и при двата с около 1 градус, но това не е фаталното. Работят от 5 дни заедно и не са спирали да нагряват. Чак днес ги сложих на 20 градуса и пак работи единия доста време. За да се изключва от време на време, този в по-голямата стая трябва да е на към 18, когато е по-студено. Чудя се дали това е заложено в конвекторите, има големи топлозагуби или просто не могат да нагряват достатъчно?

    П.П. Електрическата инсталация е монофазна. Бушонът е 25 ампера, но като цяло инсталацията е лоша. Всичко е на едно, кабелите не са особено надеждни. Доста е стара.


    Прикачени изображения Прикачени изображения

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,252
    #2

    Отговор: Конвектор Елдом

    Височината на помещенията 2,5м ли е или по-голяма? Ако e над 2,5m няма да се стоплиш с 2500W.
    Почти всички конвектори спецификациите има за площ за 2500W са между 20 и 25кв.м, но при височина 2,5м. Не знам за Елдом, но при Теси дават приблизителен отопляем обем за съответната мощност.
    От друга страна със сигурност имаш големи топлозагуби!
    Примерно много или с голяма площ външни стени, такива с голяма площ прозорци и т.н. Изолацията, за да се почувства, трябва да е с дебелина поне 6 см, да не напиша 12. Но както при всичко трябва да е правилно положена.
    Под и над теб отоплява ли се? Съседните апартаменти обитават ли се?
    kalinbanderov и rosswen харесват това.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Мнения
    11
    #3

    Отговор: Конвектор Елдом

    Сградата е къща. Знам, че е нормално да се отоплява трудно. Двуетажна, на първия етаж няма никого. Знам, че и това има голямо значение. Изолацията е към 7 сантиметра дебела, ако не се лъжа. По-голямата стая е 230 сантиметра, другите със сигурност са по-ниски, но съм сигурен колко.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,252
    #4

    Отговор: Конвектор Елдом

    Таванът гредоред ли е и изолирал ли си го по някакъв начин? Оттам ти е най-голямата топлозагуба.
    Другата е неотопляемият първи етаж. Стените са студени и няма как да избегнеш това. И "смучат" още от топлината. Според мен си постигнал максимума от конвекторите. Обаче ще ти се завие свят от сметките за еленергия! Само правилно оразмерен климатик би постигнал по-висока температура в помещенията. Стига да ви харесва този начин на отопление и да не чувствате дискомфорт.
    Каква е температурата в стаите без отопление? Предполагам е около 14 при около 0 външна. Ако е по-ниска, опитай да направиш нещо на тавана и евентуално на стените.
    Пример за стая в едноетажна къща на приятел - изолация на под XPS 50mm, подложка 10мм и ламинат, таван (вътрешна) и стени (външна) с дебелина 60мм EPS, 16кв.м, с една вътрешна неизолирана каменна стена, една тухлена с 4-ки и две външни. Без отопление е 14 градуса зимата, един Airelec Tactic 2000W успява да постигне около 18 градуса при външна около 0. Обаче работи почти непрекъснато.
    kalinbanderov одобрява това.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Мнения
    11
    #5

    Отговор: Конвектор Елдом

    В най-голямата стая няма изолация тавана, бетонна плоча е. В другите две - гредоред, под него гипскартон. В момента съм задал 21 на двата конвектора и почти не се включват и държат температурата. Ето така очаквам да е винаги. Само малкия се включва от време на време, тъй като си е с механичен термостат. Иначе искам да попитам, как е най-разумно да се държат тези конвектори? На каква температура, при споменатите условия, за да се включват в рамките на разумното, но и същевременно температурната да е нормална. Не става дума за човек, който на 25 градуса да казва, че е студено. Към 20 са ми напълно нормални. Към Сряда, при външна температура -1 градус някъде, в стаите беше към 14 без никакво отопление. От тогава не съм изключвал конвекторите, за да меря.

  7. Member
    Тук е от
    Nov 2014
    Мнения
    831
    #6

    Отговор: Конвектор Елдом

    Имал съм всякакви конвектори,вкл.и Елдом 2500 със зеления циферблат.Айрлеци,Адакси,ДеЛонги.Правил съм си всякакви експерименти и съм стигнал до няколко извода .
    Не си купувай конвектор ако :
    1.Не си вътрешен апартамент
    2.Или не си опакован (топлоизолиран) като термус
    3.Ако си любител на температури 22>> градуса
    4.Не е темперирана стаята
    5.Сте на завеси вместо врати
    Конвектора е много хубав уред,безопасен,създава конфортна топлинка,не духа....но и погорва..да знаете !!!
    Ще напиша нещо,и много хора може би ще ми се нахвърлят.Имам една стара японска печка,с два реотана и един голям рефлектор отзад.Срам ме еда я снимам,щото не прилича на нищо,на повече от 20 години е,събаряна и прескачана,изпочупена цялата,беше в магазин.Тая печка гори 790 w режим на два реотана и поддържа същата температура в хол,която Елдом 2500 и ДеЛонги 2000 успяват.Нейните 800 вата се равнят на ония 2000/2500.Ефекта и цифрите на ватметъра и термометъра не лъжат
    В интерес на истината и аз не съм достигал 22 с конвектор.
    Другото което искам да кажа,че за мен лично масления радиатор е по уред.И като отопление и като икономия.

    - - - - - - - - - -

    В най голямия студ,когато навън беше - 10 градуса,пуснах един конвктор Елдом 2500 в хол с височина на стените 2,70 и квадратура 18 кв/м.В това жилище никога не е живяно и температурата беше 2 градуса.Конвектора го оставих да работи не помня 5 или 6 часа ,че дори и повече.Когато отидох в жилището и погледнах термометъра,той показваше 5 градуса.Изключих конвектора и го прибрах под леглото.Беше безсмислено.Имах чувството че и два дена да работи ефекта ще е същия.
    kalinbanderov и rosswen харесват това.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Мнения
    11
    #7

    Отговор: Конвектор Елдом

    То, ако не се лъжа, всичко като духалки, конвектори, радиатори, лъчисти печки и други си харчат толкова ток, колкото топлина отделят. Някои евтини конвектори и духалки духат, така затоплят по-бързо и поне създават усещане за по-голяма топлина. За японската печка, не се и съмнявам, че е вярно. Само "японска" и "на 20 години" са предостатъчни запознат човек да се сети за какво идва реч.

  10. Member
    Тук е от
    Nov 2014
    Мнения
    831
    #8

    Отговор: Конвектор Елдом

    Тая печка навремето я купих от един изпаднал тип.Беше го закъсал много и дойде с нея в магазина - каза ми : вземи я няма да съжаляваш.Много топли и малко харчи,ще се убедиш.Аз естествено не му повярвах,изглеждаше мизерна,ама му дадох 15 лева.В течение на годините се убедих че беше прав.
    Само те такова нещо не съм имал,и сега съм се загледал в него,щото мисля че ще е много ефикасно,и най вероятно ще си го купя да пробвам :https://www.datart.cz/Konvektor-ROHNSON-R-8012.html
    kalinbanderov одобрява това.

  11. Moderator Аватара на avenger
    Тук е от
    Mar 2007
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    759
    #9

    Отговор: Конвектор Елдом

    Цитат Първоначално публикувано от ponyasd Виж публикацията
    Само те такова нещо не съм имал,и сега съм се загледал в него,щото мисля че ще е много ефикасно,и най вероятно ще си го купя да пробвам :https://www.datart.cz/Konvektor-ROHNSON-R-8012.html
    Печка Елва Кварц от ония със стъклените реотани-свети и топли около себе си.Имахме такова чудо като това от линка ти-спънах се веднъж в него,падна по гръб и единия от двата му реотана се пръсна.Другия работи,но оттогава не е пускана тая печка,чака си времето да я разглобя и пратя във вечните ловни полета.
    kalinbanderov и rosswen харесват това.

  12. Senior Member Аватара на SPSt
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    3,490
    #10

    Отговор: Конвектор Елдом

    Извинявам се, че се намесвам в тема за богати хора, но вместо тази печка с кварцови нагреватели, ако имаш място, по-добре си купи акумулираща печка. Със сигурност ще те стопли повече, а и ще плащаш по-малко ток.
    kalinbanderov одобрява това.

  13. Member
    Тук е от
    Nov 2014
    Мнения
    831
    #11

    Отговор: Конвектор Елдом

    Цитат Първоначално публикувано от SPSt Виж публикацията
    Извинявам се, че се намесвам в тема за богати хора, но вместо тази печка с кварцови нагреватели, ако имаш място, по-добре си купи акумулираща печка. Със сигурност ще те стопли повече, а и ще плащаш по-малко ток.
    Имам и акумулираща,седи си така в ъгъла на село.Не съм доволен от нея.Топли ме само ако седна върху и.В стаята е мъртвилник.
    kalinbanderov одобрява това.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на SPSt
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    3,490
    #12

    Отговор: Конвектор Елдом

    Много години топлихме стая 21 кв.м. с печка "Изгрев" само на нощна тарифа. Много добре топлеше, но при този скъп ток се наложи да я пенсионирам.
    kalinbanderov одобрява това.

  16. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Мнения
    11
    #13

    Отговор: Конвектор Елдом

    Благодаря изключително много на всеки един от отговорилите. Информацията ми е много полезна. Очевидно съм се минал със закупуването на тези конвектори, а и като цяло въобще с идеята за конвектори. Трябва си друго отопление явно. Следващата зима ще му мисля, за сега оставам с тях, пък ще ги слагам на малки температури, за да пестят ток. Работят вече една седмица заедно трите, днес ЧЕЗ зануляват отчетния период.

  17. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,252
    #14

    Отговор: Конвектор Елдом

    Направи си изолация на бетонния таван. Но ползвай доказан специлист, за да ти даде правилни насоки и да свърши качествено работата.
    Колкото до температурата и конвектора - в 18кв.м, вътрешна стая в блок на висок етаж, съседните не се отопляват, 3,5м стандартен вратопрозорец, юг, един Airelec Tactic 2000W на 5 степен от 9 постига 22 градуса при външна около 0. Другия в наполовина по-малка стая, но с изолирана външна стена на 4-та степен ги постига. Дори да са изключени конвекторите, температурата не е падала под 16 градуса. Предния месец за двата Airelec Tactic 2000W, бойлер 2,5kW, пералня и малка печка, работещи в икономичен (разбирай скъпернически) режим сметката е 110лв. А аз в къщи само за 2 дни с духалка DeLonghi 2000W навъртях близо 20лв. заради авария в Топлофикация.
    kalinbanderov одобрява това.

  18. Member
    Тук е от
    Nov 2014
    Мнения
    831
    #15

    Отговор: Конвектор Елдом

    @Gena_bs ,бойлера и печката по малко от 200 киловата на месец няма как, при условие че се ползват всеки ден.За двата конвектора остават 400 киловата или хипотетично да кажем - по 200 на калпак или по 7 киловата на денонощие на конвектор.Тва мисля че и Zubadan няма да може да го постигне.Мисля че минимума на електроуред (без климатиците) поддържащ денонощно 18-19 градуса (критичната граница) в стая от 18 квадрата при минусови температури е 14 киловата на денонощие.И тук имам в предвид що годе изолирана стая.
    Сега - ако тръгнем нощем да го изключваме и сутрин да се будим при 14-15 градуса стайна ,това е вече друга тема на разговор...
    kalinbanderov одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Термопомпен бойлер на Елдом.
    От p0ckata във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 21
    Последно: 16-08-16, 16:53
  2. Конвектор Елдом (2000W) не вдига повече от 20/22 градуса...
    От Belial във форум Електрическо отопление
    Отговори: 88
    Последно: 06-03-14, 01:01
  3. Бойлер Елдом с два анода ?
    От mitko20050 във форум Бяла техника
    Отговори: 0
    Последно: 24-12-13, 15:53
  4. Въпрос за конвектор Елдом cw2500
    От am0k във форум Отопление
    Отговори: 5
    Последно: 20-10-12, 04:37
  5. Стържещ (скърцащ) шум от бойлер Елдом
    От radomirsl във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 16-12-11, 00:45

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе