Здравейте! Предстои ми ремонт на етаж от къща, където не е живяно доста години. Къщата е тухлена, тази пролет ще правя външна изолация. Пода е дюшаме, което е ново и няма да го развалям, за да правя подово. Изложението е изток, юг, запад. Лятото си пече, така че ще ми трябва и за охлаждане. Таваните в момента са на 2,90 м. В едната стая съм го свалил на 2,55, като предстои и в другите стаи да ги свалям. Та трябва да измисля начин на отопление и охлаждане. В момента живея в апартамент и се отоплявам с Hitachi RAS- E28S, и се справя отлично с отоплението. Според мен с климатици ще е най добре. Не зная как ще е с термопомпа. Не съм запознат с този начин на отопление и не зная дали ще може само с една термопомпа? Къщата е около 100 м2
- детска 16 м2 в която имам конвенционален NEO 12-ка и за момента не мисля да го сменям
- спалня 23 м2 с два прозореца на двете стени
- хол 30 м2
- дневна и кухня- 30 м2
Коридора не го включва, както и банята и тоалетната.
Та, ако наслагам климатици, според мен ще излезе към 6 хил. лв. Може и по малко!?
С темотопампата как ще е- вътрешните тела еднакви ли са за отопление и охлаждане, подови ли са или стенни. Чета че има въздух- вода и вода- вода.
общо взето моля за съвет. Като първоначална инвестиция и после като консумация на електроенергия месечно.