Страница 2 от 8 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 117
Like Tree4Одобрявам

Проточни бойлери - безопасни ли са?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003
    Мнения
    1,440
    #16

    Re: Проточни бойлери - безопасни ли са?

    Малко офтопик, но в Турция бях в една къща с проточен бойлер и като се пусне бойлера и има включени още няколко уреда, направо бушона гърмеше. Водата е с доста по-слабо налягане, но за извънредни случаи става, въпреки, че според мен е по-добре да се вземе истински бойлер (дори да е по-малко литри), отколкото проточен - не виждам смисъл от него.

  2.  
     
  3. Novice
    Тук е от
    Oct 2005
    Мнения
    3
    #17

    Re: Проточни бойлери - безопасни ли са?

    Здравейте! А какво ще кажете за проточните бойлери на трифазен ток? При нас има трифазен ток и се колебаеме между проточен и обемен бойлер. Май клоним към проточен, защото банята ни е малка, но ще съм благодарна да чуя вещи мнения . Искаме да вземем нещо свястно и сигурно. Гледахме Stiebel Eltron, Simens и AEG, въпросът е заслужават ли си парите или има нещо пак добро и по-евтино и няма нужда да се изхвърляме?

  4. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #18

    Re: Проточни бойлери - безопасни ли са?

    Като ще даваш много пари за проточен бойлер то тези скъпи марки, поне сложи такъв централен, а не само за душа. Специално за стибел еклектрон имат много хубави модели ама цената им беше една........

  5. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    495
    #19

    Re: Проточни бойлери - безопасни ли са?

    Здравейте всички. Значи до преди няколко дена и аз имах същата дилема, но избрах стандартен бойлер и то само заради това че инсталацията ми е от преди 50 години и е слаба. 2,5 квадрата до главното табло в апартамента. Стандартният бойлер със водосъдържател е по изгодно да се ползва когато банята е широка, ползва се предимно нощната тарифа(т.е. бойлера се пуска само нощем, за целта има програмируеми 4асовници със силово реле които включват и изключват бойлера в зададения 4ас. Някои съвременни бойлери имат вградено такова управление), и когата топло-озолацията между водосъдържателя и външния кожух на бойлера е надеждна за да не изстива водата, когато бойлера не е вклю4ен. Във всички останали слу4аи е по изгодно да се ползва проточен бойлер, когато ел.инсталацията* разбира се позволява.
    СКИНЕФЕКТ - такова нещо няма при мрежова честота 50 Hz, скинефекта се появява при високите 4естоти!!!!
    Относно безопасността - ами 95 процента от инсталациите не жилищните згради захранващата линия е двупроводна. Тоез фаза и о-лев проводни който изпълнява ролята и на защитен проводник. С трипроводна линия се строят инсталациите на новите кооперации, понеже ве4е такива са изискванията на международната ел. комисия и такъв е стандартът. Но в съществуващите сгради едва ли скоро 2-проводната мрежа ще бъде заменена с 3-проводна. (не коментирам случая при три-фазно захранване, понеже там е същото 1,2,3 фаза и 0-лев проводник).
    При двупроводна мрежа, се прави мост между нулевия проводник и занулителната клема на съоръжението, 4е да може при повреда да изгори предпазителя и по-такъв начин да се осигури безопастност. Ако Съпротивлението на заземителя на сградата е в нормите, проблем не би трябвало да има с безопастността при това изпълнение.
    За допълнителна безопастност се избират бързодействащи предпазители, а най-доброто нещо е да се постави допълнително един дефектнотоков прекъсва4(прекъсва4 за ток на уте4ката) преди бойлера, с което безопастността ви се гарантирва 100 %.
    Относно квадратурата на проводника до поточния бойлер - за не-големи разстояния до ел. табло(обикновено ел. табло е близо до банята) 2x4мм2 e достатъчно за бойлер с мощност 6-7 кW. При по голяма мощност на бойлера се препоръчва такъв който да е трифазно изпълнение, тъй като там товара се разпределя по равно на трите фази и загубите на активна мощност в проводниците са с пъти по малко!!(около 6 пъти)
    Това от мен!


  6. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    323
    #20

    Re: Проточни бойлери - безопасни ли са?

    Цитат Първоначално публикувано от vafla
    Здравейте! А какво ще кажете за проточните бойлери на трифазен ток? При нас има трифазен ток и се колебаеме между проточен и обемен бойлер. Май клоним към проточен, защото банята ни е малка, но ще съм благодарна да чуя вещи мнения* . Искаме да вземем нещо свястно и сигурно. Гледахме Stiebel Eltron, Simens и AEG, въпросът е заслужават ли си парите или има нещо пак добро и по-евтино и няма нужда да се изхвърляме?
    Сименс - ама внимавай съсъ свързването - т.е. първо прочети инструкцията и тогава му подавай ток :-)
    Иначе и да не е занулен, пак няма да те удари ток. Абе... занули я си го занули като хората

  7. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    495
    #21

    Re: Проточни бойлери - безопасни ли са?

    ЗАНУЛЯВАНЕТО е задължително при монтаж, независимо дали бойлера е монофазен или трифазен!!!

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    92
    #22

    Re: Проточни бойлери - безопасни ли са?

    Писах преди 3 месеца, моето TESY за сега е добре, няма утечки, няма течове на вода, откъм консумация не забелязвам някаква разлика в сметките. Но определено за да развие нужната температура като за баня трябва да е на 7 Kw, на 3 Kw става само за кухнята Монтажа ми мисля е перфектен нали съм инженер ужким Остава да пиша след време как е, освен ако не се взриви и нямам тази възможност. До толкова е опасен колкото може да бъде и един обикновен бойлер, при утечка в нагревателя, проточен , конвекционален няма значение - пържиш се.

  10. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    495
    #23

    Re: Проточни бойлери - безопасни ли са?

    Как така ще се пържиш, нали затова се прави зануляването!! Няма такова нещо, дори при пробив да има повишаване на напрежението върху човека, то е за време от порядъка на милисекунди докато изгори предпазителя или изключи автоматичния прекъсвач!!

  11. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    92
    #24

    Re: Проточни бойлери - безопасни ли са?

    Дълага тема. Не е ясно какво ще стане ако има пробив, Бушона едва ли ще падне тъй като през теб ще протече много малък ток, освен ако нямаш специална защита.По принцип тока избира най-краткия път, т.е от реотана към тръбата на реотана и ако тока е достатъчен да задейства защитата ще падне.Но при всички положения би изпитал нещо неприятно било то и за част от секундата.А как би подействало това е индивидуално за всеки организъм и конкретна ситуация( примерно дали си пиян), не гадай, купувай и действай, еднакво безопасен(опасен) е проточния както и конвенционалния.

  12. Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    657
    #25

    Re: Проточни бойлери - безопасни ли са?

    Цитат Първоначално публикувано от hard
    .......По принцип тока избира най-краткия път, т.е от реотана към тръбата на реотана и ако тока е достатъчен да задейства защитата ще падне......
    Малка корекция- най- малкото съпротивление. И понеже никой не се къпе върху заземена ламарина- не е толкова страшно (стига да не си хванал тръбопровод в момента на пробива). Абе наистина дълга тема. Защо ли не пише някой изпържен от пробил нагревател* ....

  13. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    92
    #26

    Re: Проточни бойлери - безопасни ли са?

    Съгласен с корекцията, не знам кой стои срещу ми и се стремя да се изразявам "земно". Един вид "Когато се обърне каруцата, пътища много", не мисли за проблема, той стои с една и съща тежест при всички видове бойлери и зависи от монтажи, от качество на изработка............много фактори.Познавам много хора, които ползват проточни и се къпят и аз съм в това число, няма проблеми за сега.Разликата между проточния и другия бойлер(от гледна точка на безопасността), е че проточния трябва да нагрява докато се къпеш, а другия не.При положение, че конвенционалния бойлер не е изключен по време на къпане е еднакво опасен с проточния. Има още едно условие, и да е изключен конвенционалния по време на къпане , зависи кой проводник е прекъснат през ключа, нулата или фазата.Виждал съм такива монтажи от "професионални" електричари че ум да ви зайде!Ползвай си бойлерчето, занули го надлежно, захранването да е с необходимото сечение(предписано от производителя) и се къпи на воля, за разлика от другите бойлери на тези не им свършва топлата вода - ето едно предимство.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    1,176
    #27

    Re: Проточни бойлери - безопасни ли са?

    Лично за мен проточният бойлер особенно за къпане не е исгоден. Много ток гълта това животно. Пример аз с един 80л. обикновен бойлер се купя минимум 20-30 минути, а той е на 2 KW. За 40-50 минути имам готова гореща вода. Но да удобниса там кудето няма място или иняма място за ГОЛЯМ КЮТУК .
    Малко не мпо темата. Тука на няколко пъти видях хора, които се изкаха, че марката TESY били хубави бойлери. Хора понеже работя в голям магазин, където я продаваме тая марка, мога да кажа, че са ПЪЛНИ БОКЛУЦИ бойлерите на тая марка. На месец има няма поне 5-10 пристигат от сервиз с протокол за пълен брак - 100%!!! Понеже договорът е от там от къдетое е купен там да се върне. Не знам как са с проточните бойлери, но обикновенните им са жива скръб.

  16. Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    657
    #28

    Re: Проточни бойлери - безопасни ли са?

    Опасността от токов удар е пренебрежимо малка- ако монтажа е изпълнен коректно.... По- опасни са конвенционалните бойлери- в смисъл, че са си една малка бомба... Ако терморелето не изключи, а нагревателя продължи да грее и защитите не сработят, обикновенният бойлер може да ви създаде големи грижи и неприятности. Налягането в бойлера се повишава и ...бум. За това ще напомня за една допълнителна "защита".
    Когато решите да включвате бойлера: 1.Затворете крана на входа на бойлера за студена вода
    2.Отворете топлия кран на душа- ще прокапе малко вода, но бойлера ще си остане пълен.
    3. Включете нагревателя на бойлера. Сега дори терморелето да не изключи- налягането в бойлера няма да се повиши, а парата ще излиза през топлия кран на душа...
    Когато водата в бойлера е достатъчно топла и изкате да се къпете- спирате загряването, спирате топлата вода и бавно! (заради водния удар) отваряте крана на входа на бойлера (студената вода).

  17. Member
    Тук е от
    May 2003
    Мнения
    120
    #29

    Re: Проточни бойлери - безопасни ли са?

    аз имах проточен бойлер преди десетина години когато нямаше разни такива "марки" , а се продаваха само вносни .. , та моя беше 7 КW , английски и водосъдържателя му беше от чиста мед, медни тръбички и т.н., като беше направен за централно захранване (т.е. монтира се на мястото за нормален бойлер).
    Изгоря след 5 години, като се има впредвид че бях на последен етаж и по онова време често спираше водата, но защитите си работеха (имаше няколко защити, като и такава за липса на вода . Проблема се оказа все пак че трупа с времето варовик и се налагаше на 1-2 год. да го почиствам със солна киселина (всичко си беше предвидено - имаше пробка откъдето да се прави това ...
    За това че харчел много и не бил "изгоден" искам само да кажа - не пишете вече такива глупости, сметката е елементарна и не търпи "тълкувания" - при този тип бойлер нямаш характерните загуби на големите - от топлоизолацията , и от неупотребената вода... останала за "друг път" и пак заминала да топли околността , особено драстична е разликата при наличие на малко дете, където си трябва постоянно топла вода и то в неголеми количества).
    Друго предимство (при къпане) е че можеш да се пличкаш колкото си искаш... и може би оттам идва и факта че крайния резултат е по-голяма сметка , натрупана от промяната в начина на ползване при наличието на безкрайно количество топла вода ..


    Сега живея на друго място и ползвам комбинирано котле отопление/проточен бойлер .. на природен газ - спрямо това проточно бойлерче се държи малко по-добре откъм възможния дебит на гореща вода (все пак този се води от 10 до 24 КW , но не знам дали важи и за бойлерната част, или само за отоплителната), малък проблем е по-дългия път на водата в момента.

    И като заключение само ще кажа , че с нормален 80 л. бойлер с изцяло загрята вода никога не съм успявал да напълня вана и след това да се изкъпя - все се е налагало да го чакам да "дозагрее" ...а при проточните тази "екстра" липсва...


  18. wsd
    wsd е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    447
    #30

    Re: Проточни бойлери - безопасни ли са?

    Цитат Първоначално публикувано от llll
    Опасността от токов удар е пренебрежимо малка- ако монтажа е изпълнен коректно.... По- опасни са конвенционалните бойлери- в смисъл, че са си една малка бомба... Ако терморелето не изключи, а нагревателя продължи да грее и защитите не сработят, обикновенният бойлер може да ви създаде големи грижи и неприятности. Налягането в бойлера се повишава и ...бум. За това ще напомня за една допълнителна "защита".
    Когато решите да включвате бойлера: 1.Затворете крана на входа на бойлера за студена вода
    2.Отворете топлия кран на душа- ще прокапе малко вода, но бойлера ще си остане пълен.
    3. Включете нагревателя на бойлера. Сега дори терморелето да не изключи- налягането в бойлера няма да се повиши, а парата ще излиза през топлия кран на душа...
    Когато водата в бойлера е достатъчно топла и изкате да се къпете- спирате загряването, спирате топлата вода и бавно! (заради водния удар) отваряте крана на входа на бойлера (студената вода).
    и по някое време догодина ще се изкъпете ...
    Искам да кажа на всички маниаци на тема защита .. аз никога не гася бойлера у дома и имам постоянно топла вода... Гаси го само бабата като идва на гости, щото тя е със много стар боилер.. Моя си го купих миналата .. или поминалата година - забравих ... Повиках LUDIA да ми помогне да изхвърля стария и монтирахме новия за безкрайно кратко време на кабела на стария...Инструкциятята е пределно ясна и дори за хора с основно техническо познание...Пише как да се закачи и колко корав кабел и т.н .. Видях му защитите, и тъй като многократно съм ремонтирал стари бойлери смятам че 5-6 години няма нужда от никаква профилактика...Бойлера си има анодна защита и тестер, 2 предпазни клапана... какво неща ми говорите ... Горното важи за боилера на майка ми които е на над 20 години.. и е с живачен изключвател ...който всъщност е по малко опасен от старите с трмореле....

    едит - бойлера си е варненски - елдом...дето правят бойлери от както се помня .. не като теси...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 8 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 34
    Последно: 18-08-16, 06:01
  2. бойлери със серпентина
    От ilenes във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 27-10-11, 07:09
  3. мнения за проточни бойлери - Diplomat
    От d_karchev във форум Бяла техника
    Отговори: 5
    Последно: 08-05-10, 01:09
  4. Термопомпени бойлери
    От denuchi във форум Други начини за отопление
    Отговори: 13
    Последно: 23-07-08, 12:08
  5. Термопомпени бойлери
    От markoni_bg във форум Други начини за отопление
    Отговори: 0
    Последно: 03-05-08, 21:09

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе