Извинявам се за ненужната информация специално на @WilliamDark
Извинявам се за ненужната информация специално на @WilliamDark
Всички проточни бойлери са безопасни ако са монтирани съгласно изискванията на производителя и съгласно ПУЕУ (Правилник за Устройство на Електрическите Уредби) и Наредба номер 3 за енерго обзавеждането на ел съоръжения под 1000v.
georgebg, няма да спорим, но както аз съм си 150 кила, каква вана човече, кво плацикане!!??
Ами точно аз се къпя минимум 20-30 минути и ако съм на проточен боилер ще ме заболи следващият месец много яко, и главата, и джоба . Само за еднаото ми бръзнене отивам 15 минути. Всъщност не съм прав, навремето като бях 5-6 годишен се плациках във ваната.
Някой може ли да ми каже дали наистина бойлерите за хоризонтален монтаж имат проблем свързан сас бързото свършване на водата.Благодаря предварително.
Ей приятелю благодаря ти за информацията.Благодаря
Проточните бойлери са по-икономични от обикновените защото се загрява толкова вода, колкото се използва.
Ползвам вече 5 години такъв на "Фламина - Мулти 1Е" (български) - (http://www.flamina-bg.com/sub/products.html) , с електронно управление, 9 кВт и съм много доволен - няма проблеми. Използваните проводници са многожилни, едножични, 6 мм2.
За къпане, при нормално количество на използваната водна струя, за загряване на водата от около 12-14 градуса до около 40-45 градуса са необходими поне 8-9 кВата мощност. Може да стават и 7 кВт, но струята ще е по слаба.
Появиха се "Теси" с мощност 8,5 и 9,5 кВт мощносъ с цена около 160 лв. Израелски са.
Тените схеми са за монофазно включване, като трябва да се ползват проводници от таблото до бойлера поне 6 мм2., тъй като токът е от подядъка на 43-44 А. Допустимият ток за медни проводници, при полагането им 2 бр. в тръба е 46 А. (виж http://www.ruscable.ru/info/pue/1-3.html).
Същите бойлерчета могат да се включват и двуфазно (по една фаза на нагревател и обща нула). Тогава максималният ток, в по мощния нагревател (5,5 кВт), ще е 25 А и може да се използва трифазна мрежа с медни проводници по 4 мм2, за които допустимото натоварване при полагане 4 бр. в една тръба е до 30 А.
Разбира се и в двата случая използването на проводници с по-голямо сечение е желателно (по-сигурно), но по-важно е да се проверат и затегнат всички връзки по веригата от таблото до електромерното табло и от там до бойлера.
Приятно къпане.
Къде е икономията? Пример:Първоначално публикувано от Tati_go
Къпане + бръснене са 15/30 минути, в зависимост от навиците на човек. Това са ти грубо 2,25/4,5 kW, изразходени само от теб. Ами, ако имаш и жена. По-малко от 30 минути в банята едва ли ще стои. Имам си едно такова същество в къщи, та знам . Прибавяме още грубо 4kW. До тук са 6/8,5kW. С толкова енергия ще загрея 3-4 пъти 80л. бойлер от 10*С до 70*С.
Ползвах проточен бойлер 3kW в кухнята, няколко години. За да имаш вода с прилична температура, трябва да намалиш струята почти на минимум. Като поусилиш малко, водата става хладка. Едни чинии не може да се измият като хората, а гълта като ламя. Откакто подвързах мивката в кухнята с 80л. бойлер - рахат. И водата топла и сметките за ток по-малки. А и вече не съм на тръни, че може нещо да ни гръмне в ръцете, докато ги мием. Като знам с какви пикливи пластмасови тръбички и някакви шлаухи ги правят повечето и всеки момент нещо може да се спука, направо ми настръхват косите.
Да, колегата е прав! Единственото предимство на проточните бойлери е, че можеш да ползваш топлата (до колкото е топла) вода веднага. Спре ли тока и веднага ще се и по отношение на енергото ще има Всичко останало е само вредно! Проточен бойлер за баня - НИКОГА!!! Тип „Юнга“ за мивка за да измиеш 2-3 чинии е оправдано!Първоначално публикувано от avast3
Колеги (по баня) avast3 и Egu,
малко бъркате сметките.
Икономията идва от това, че загрявате до необходимата температура САМО толкова вода, колкото ползвате.
С обикновения бойлер загрявате 80 (50) литра вода до температура по-висока от необходимата ви, и ползвате пак толкова колкото ви е необходима, но в бойлера задължително ОСТАВА загрята (поне до необходимата за къпане температура - иначе ще ви е студена) още 80 (50) литра вода, която НЕ ИЗПОЛЗВАТЕ???
Чистата загуба на енергия е (в килоВати) =0,00116 х 80 (50) х (45 гр.С - 14 гр.Ц) = 0.00116 х 80 (50) х 31 = 2,9 (1,8) кВт.часа.
Формулата е Q=0,00116 х масата х (разликата в температурите = загрята - студена вода).
Сега умножете това количество електроенергия на бройките къпания в годишен размер и .... стана тя, каквато стана???
Честита Нова година.
Къпане 30 мин. с проточен бойлер, при струя 6 л/мин. = 180 литра вода.
За много години! Много здраве, любов, пари и безаварийни топли бани през новата 2011г.Първоначално публикувано от Tati_go
Колега бъркаш точно в това. Ползваш я следващия път!
Честита нова година на всички! Бъдете живи и здрави!Първоначално публикувано от Tati_go
Tati_go, погледни какво пише под снимката в профила ми. Друго нямам какво да кажа
Здравейте, на всички искам съвет за проточен бойлер само за кухня Благодаря предварително
Ние сме с този http://www.tesy.com/bg/products/elek...platinum_sink/ Изрелски са - само е "прикачена" марката Теси
Вече 5-6г. се ползва - никакви проблеми!
Уважаеми avast3,
"Едно е да си чувал, съвсем друго е да го видиш" - това е половината истина. Трябва и да си го пипнал.
Аз го държа (пипам) вече 5 (пет) години по 365 дена (едната 366).