Re:Проточни бойлери - безопасни ли са?
Цитат:
Първоначално публикувано от Tati_go
Уважаеми avast3,
"Едно е да си чувал, съвсем друго е да го видиш" - това е половината истина. Трябва и да си го пипнал.
Аз го държа (пипам) вече 5 (пет) години по 365 дена (едната 366).
Със здраве да го ползваш и да ти служи дълги години! Три години и нещо, ползвах такъв тип бойлер. Не исках да слагам проточен, но обстоятелствата го наложиха. Нежеланието ми, да ползвам тези уреди, се оправда. Неефективна работа и високи сметки - това беше резултатът. Познавам всеки електроуред в къщи и неговата консумация. Следя си и фактурите за ел. е/я от години и знам приблизителната консумация на домакинството по месеци ± 5лв, без да поглеждам фактурите. От две години ползвам климатици за отопление. И на тях съм им бръкнал в червата :)) .Познавам и навиците на двете жени в къщи, които са главен консуматор на е/я в къщи :)) . Когато сложих проточен бойлер, аз просто се... :yikes . Не бих препоръчал на никого да ползва проточен бойлер, ако има възможност за монтаж на такъв под налягане. Но...моята песен има и втори куплет :) . Ако имате финансова възможност, купете си енергоспестяващ бойлер. Когато взех моя, си мислех, че е абвг...з работа. Оказа се, че не е. :wink:
Така е при проточния има възможност женската част да се забрави с часове в банята :)
Досега винаги съм ползвала централна топла вода.През последните няколко месеца поради отказа на много хора в блока от услугите на топлофикация, топлата вода,която идва не се нуждае от разреждане със студена,а в някои случаи направо е ледена.И решението на проблема е да си поставя бойлер.Предпочитанията ми бяха за проточен-заема малко място,топли водата веднага и в неограничени количества.Обаче ме тревожи въпроса-наистина ли е достатъчно безопасен?От това,което прочетох във форума-става въпрос за 7 или 9 киловатови бойлери,а на мен ми препоръчаха 24 киловата-сименс.Абстрахирайки се от разхода на ток,какво ще ме посъветвате? По голяма ли е вероятността да стане инцидент в сравнение с обикновен бойлер?
24кW Сименс е много хубав бойлер, ако имаш трифазен ток в апартамента :).По скоро рециркулацията на топлата вода от ТЕЦ куца/някой за икономия е спрял рециркулационната помпа в абонатната станция/.
Аз имам две тесита проточни и 1 обемен. Обемния съм на път пролетта или в началот на лятото да го демонтирам и складирам в избата за една къща на село.
При проточните трябва да ти ги монтора и направи ел.инсталацията до тях някой който разбира от това и си обича работата.
Работата при проточните е там, че ако в апартамента имаш инсталирана мощност от 15 квч, не трябва в който и да момент да пиковата мощност да надхвърля инсталираната, защото иначе сработва външния автоматичен бушон на електроразпределителното дружество и трябва да излизаш да го вдигаш.Може да си пуснеш молба да увеличат инсталираната мощност с 5 или 10 киловата и така външния бушон няма да пада ако изпозлваш бойлера+ всички е. уреди у вас.На мен досега за 3 години бушона е падал само веднъж защото освен двата проточни бойлера по 7 киловата всеки имах включени и други консуматори който надхвърлиха 15 кв и се изключи тока от бушона на ЕВН.Слизах до долу да го вдигна...
Досега не съм имал проблеми с тях, но е добре да ти сложат бойлерно табло отделно за да може да се изключва.Освен това трябва бойлерното табло да е за проточен бойлер иначе се получава нагар или самото табло се стопява и може да стане беля.Добре е да не кажа задължително е ел.инсталацията да се изпълни/направи с 6 квадрата кабел, като се монтира и дефектнотоков прекъсвач-има немски за по 24-26 лева коиото за милисекунди при утечка изключват бойлера.
Аз лично мога да препоръчам този http://www.technomarket.bg/products/...ser-inline-9-5 -ако го направят както трябва няма да имаш проблеми дори при -20 градуса под нулата, винаги ще имаш топла вода.Трябва обаче ВиК майстор който си разбира от работата и да спазва инструкциите на производителя, а не да прави измишльотини от комунистическо време, както и Ел. техник който да направи отделна усилена инсталация от вътрешното табло на апартамената/къщата до бойлера с жица от 6 квадрата и дефектнотокова защита.Ако ел.инсталацията на блока/къщата е стара и недобре изпълнена ще има примигване на леко лампите при включване на бойлера.
Не знам за какви мощности говориш обаче най големия предпазител на монофазна инсталация е 63A което преведено простичко означава 13860W обща мощност на всички консуматори при което предпазителя изключва.И това е без пад на напрежението.
Цитат:
Първоначално публикувано от VLADO 66
24кW Сименс е много хубав бойлер, ако имаш трифазен ток в апартамента :).По скоро рециркулацията на топлата вода от ТЕЦ куца/някой за икономия е спрял рециркулационната помпа в абонатната станция/.
А ако няма трифазен ток възможно ли е да се сложи този бойлер?
Практически не е възможно.Инсталацията само до него трябва да е поне за 110А.
Един предпазител в таблото само за проточния бойлер.Така се изпълнява и е ясно, че трябва да е с отделен кабел от таблото на апартамента, а ако инсталацията от външното табло на ЕВН/ЕОН/ЧЕЗ до вътрешното табло е стара или слаба, трябва и тя да се подмени с нова, иначе възниква риск от авария/късо и пожар или някой може да го "лепне" тока.
Ако разрешат вдигане на инсталираната мощност няма проблем да инсталират външен предпазител в таблото си(ЕВН/ЕОН или ЧЕЗ) и на по-голяма мощност.Имам познат с къща с еднофазен ток на който инсталираната мощност е 25 киловата, защото къщата има два етажа по 90 квадрата и са направени за живеене за две семейства, друг въпрос е кака ще разпределят сметките, но е факт.Проблема с мощността на предпазителя си е на дружеството което ще ти вземе парите за допълнителната мощност която си поискал.
Възможно е за всеки етаж да е отделен предпазител във външното табло но с общ електромер.Нямам представа как е реализирано и не е моя работа, важното е че може.Въпроса е дали финансово "ти изнася", защото за една къща има вариант всеки етаж с отделен електромер.Всичко може само да си плащаш...Невъзможни работи няма.
Е,добре бе,Джасти,ква е ползата от файдата да си с проточен,а не обемен?Питам теб,щото ги имаш и двата,а обемния го махаш.
Вижте,момчета,на младини бях естествена блондинка-с годините косата ми потъмня,но въпреки това обясненията ви биха имали същия ефект и пред някой абориген :rolleyes:Не съм ходила на кръжок "Млад техник" или "Направи си сам".С ватовете и киловатовете горе-долу се справям,обаче амперите,падове на напрежението и разните други подробности ми идват в повече.Аз просто попитах,по-опасни ли са проточните,в сравнение с обикновените бойлери?
Не са опасни разбира се, но трябва да си направиш сметката-например ако се отопляваш на ток и пуснеш бойлера/7 или9kW/ нищо друго не трябва да работи или два котлона, фурна, бойлер и т.н..Инсталацията до бойлера трябва да е трипроводна 6мм2 с отделен предпазител.Изобщо трябва да викнеш специалист който може да каже дали монтажа е възможен.
Ползата от файдата е че:
1.Винаги имам топла вода.Когато съм бил на почивка или съм пътувал като се върна не включвам бойлера и тепърва да загрява и аз да го чакам 1-2 часа мизерен...
2.Проточния бойлер загрява само тази вода която се използва.
3.Винаги имам толкова топла вода колкото ми трябва и топлата вода никога не свършва...
4.Загрятата вода се използва на 100%, а не като обемния = загряване-изстиване на водата-загряване- изстиване-загряване-изстиване .... което е =повече ненужно изразходен ток за водата която е изстинала и е било необходимо да се загрява повторно/потретно/четворни/петторно и докато дойде време да се изпозлва една и съща вода като обем да кажем примерно 80 литра си я сгрял 3 пъти :taz Зимата колкото по-студено е толкова по-бързо изстива водата и толкова повече работи бойлера и консумира ел.енергия... :monster
Тоест спестява ток=спестяване на пари от сметка за ток.
Аз като бях сам сметките ми лятото бяха между 17 и 23 лева без климатици, а с климатици в горещините 28-33 лева.Никой не ми вярваше.Като чета във форума сега Vakata77 е като мен с разликата, че е с обемен бойлер който държи постоянно включен.
Цитат:
Първоначално публикувано от дилема
А ако няма трифазен ток възможно ли е да се сложи този бойлер?
В този въпрос безопасността не е включена като дилема :) И отговорът е свързан с конкретен технически параметър- мощност 24kW при монофазна мрежа.