А такааа,дай едно обяснение и ти,стига си вървял на опаки, кой знае и кой не...Първоначално публикувано от Lupus
![]()
![]()
А такааа,дай едно обяснение и ти,стига си вървял на опаки, кой знае и кой не...Първоначално публикувано от Lupus
![]()
![]()
Това е безкрайно дъвкана и от мен и от още доста хора във форума тема. Пусни едно търсене за ДТЗ (Дефектно токова защита) и ще се убедиш. Не вървя наопаки, но се дразня когато се пишат неверни неща във форума на тема електротехника. В последно време форумите станаха универсално средство за ограмотяване, а с тока шега не бива!Първоначално публикувано от sandyrs
Lupus така е,с тока шега не бива.Но темата е токов удар,а определението токов удар е когато през човек премине ток.Да за токовия удар е ДТЗ съгласен съм.Но става въпрос за друго за защита на PC и то не от друго а да не изгаря.Е, коя е причината?
Да те върна малко в хронологията:
Прочети това:
Прочети това:Първоначално публикувано от Lupus
Прочети и това:Първоначално публикувано от fikata
Защитата на PC може ли да се нарече токов удар, след като изяснихме, че понятието токов удар се отнася към защитата на човека, а не към защитата на техниката?Първоначално публикувано от hicom
Изясни си понятията и тогава има смисъл да се води този разговор.
Първоначално публикувано от Lupus
Как изглеждат нещата при двупроводните инсталации ? Може ли да се комбинира защита с варистор и катоден отводител ? Говорим за пренапрежение и токов удар разбира се . Може ли с 1-2 устройства да защитим цялата инсталация на апартамент ( къща ). И ако може малко инфо за работата на тези 2 у-ва. Ако има и други такива - разкажете и за тях. Благодаря предварително.
Какво имаш впредвид с "Може ли да се комбинира защита с варистор и катоден отводител"-Катодните също са с варистори.
http://www.schneider-electric.bg/doc..._Catalogue.pdf - погледни на стр. 23 - система на заземяване TN-C.
Застраховка за "късо съединение и токов удар на електрически инсталации и/или уреди" с лимит на отговорност от 5000лв е 5лв на година. Вие решавайте.
Като електроинженер мога съвсем отговорно да заявя , че това е най-сигурната защита!Първоначално публикувано от zacksi
Разбира се ако няма някаква уловка.
Разбира се, че има! Ние тук електроинженерите не можем да достигнем до единно мнение какво е токов удар, а върви го докажи на застраховател, който няма никакъв интерес да го разбере! Ще стане "га цъфнат налъмите"!Първоначално публикувано от iwoto
Констативен протокол от сервиз за ремонтен преглед и бегом до застрахователя.
Те ако искат да си оспорват констативния протокол и да се оправят както искат със енергийните дружества. А повярвайте, в това отношение, последните въобще не са защитени:
"Всяко напрежение извън параметрите на обявените по стандарт ( по- високо или по- ниско) се явява доставка на некачествена електрическа енергия на потребителя. Разпоредбата на чл. 69 от Закона за енергетиката задължава енергийните предприятия да осъществяват дейността си в интерес на обществото и на отделните потребители и в съответствие със закона, като обезпечават сигурността на снабдяването, непрекъснатостта и качеството на ел.енергията и на топлинната …..живота и собствеността на гражданите."
В таласъми вярваш ли?Първоначално публикувано от zacksi
![]()
Зависи от вида на таласъма
На страниците на съдилищата има много решения на съда в полза на пострадалите от некачествена ел. енергия.
В случая, застраховката ти спестява разправията на теб със енергото, и я прехвърля към застрахователя..
Тази хубава хипотеза има само един дребен недостатък - невъзможна е.Първоначално публикувано от zacksi
Застрахователите си имат вещи лица и те далеч не работят в полза на застрахования.
Цитата беше от решение по дело на съда.
Безмислено е да влизаме в спорове, дали, как и какво ще се случи. За щастие още не ми се е налагало да ползвам услугите на застрахователя. Просто предложих алтернатива на закупуването на всевъзможни уреди, предпазващи от какво ли не. И накрая излиза, че аз трябва да се екипирам с 10 уреда за 1000лв, за да покрия евентуални щети, защото единия предпазва от мълнии, другия от паднали клони върху електропреносната мрежа и третия от бай Георги, който хранел кучето в ТЕЦ Марица ИЗТОК 3, а не следял показанията на уредите.
Така със застраховката съм спокоен, което ми е най-важно и пак казвам-това е алтернатива. Панацея според мен няма.
Поздрави