Няма как да стане. Температурата на топене на калая е 232°С. Как ще я стигнеш?
Няма как да стане. Температурата на топене на калая е 232°С. Как ще я стигнеш?
калайдисване на проводниците, усукване и спойка отгоре. Сменял съм инсталацията си през 1972г и досега не съм имал проблеми дори и с акумулираши печки и бойлер преди години. Старата инсталация беше с алуминиеви проводници , но поставени в тръби.
Преди изолирай с изолирбанд , сега ми е по -лесно с W 963
Aко някой има нужда от Бишопчета да свирка - намират ми се.
Аиде сега и калайдисани, може и да ги завариш газопламъчно и колко връзки ще направиш за един ден. Все пак сме в 21век и има достатъчно голямо разнообразие от клеми са всякакви сечения с които се работи изключително лесно и бързо и най важното е че параметрите на връзката са ясни и повторими.
Тук на става дума за бързина, а за качество. Кой каквото и да казва тези клеми не предлагат никакво качество на връзката, а само бърза работа с тях и възможност за последващо добавяне на нов проводник към тази връзка. За силови връзки (особено в разклонителни кутии) е препоръчително усукване с последващо запояване! Става бавно, но вечно!!!
Така е: хубавите работи стават бавно, с хубави материали и за това са много дълготрайни, но скъпи . Да допълня - използвайте подходящи (ниско активни) флюсове при калайдисването.
И кой го препоръчва, що говорите глупости, усукването е забранено в наредбите в цял сват, правят го само самозвани майстори които искат да спестят някоя стотинка. Изобщо виждал ли съвремена клема за разклонителна кутия не говоря за черните лустерклеми от време оно. Виж това http://www.elkontrol.com/bg/wago/wago.aspx?which_id=407 до 6кв. за 44ст. И не ми говори че е боклук, не случайно пружините клеми на WAGO са международен стандарт.Първоначално публикувано от Egu
Тук се говори за калайдисване, усукване и последващо запояване, което се прави от майстори-мераклии само за себе си или за близки приятели , а не само за усукване, което се е правило преди и изобщо не бих му се доверил .
Човек се учи винаги и в тази посока на мисли да попитам какво точно имаш предвид за ниско активни флюсове?
В смисъл да не се използва при калайдисването гасена киселина, която при остатъци би предизвикала корозия на медните проводници (не се занимавам професионално с това, така ми бе препоръчано от ел.техник).
Разгледах линка и въобще не можеш да ме обориш в това което съм казал аз в поста си. Колкото и да е голям натиска на тия клеми, контактната повърхност е малка за силови връзки. Признавам не съм ги държал в ръка тези клеми, но от показаните в сайта описания им нямам това доверие, което имам на моите усукани и запоени връзки.Първоначално публикувано от mil_10
A случайно да ти е известно , че на серията "Аполо " са използвани именно тази технология и впиването на метал в метал ????Първоначално публикувано от mil_10
Имам такива връзки предварително краиша на проводници, усукани с 2 бр клеши и спойка отгоре от 1972 г. - досега но проблем.
А на тия прехвалени клеми какво става с времето ??? Винта леко отпуска , разхлабена врзъка, нагаряне при голям ток / консуматор/.
Да ти обясня ли защо - клемата е от един вид метал - болтовете са от друг / поради икономия са от стомана - най- добрият рповодник .
Не дай се боже и да има температурно натоварване ...
Отмосно киселината - мога ли да ви запитвам в кой век живеете ?? Има си флюсове вече за какво ли не.
За целта има готови течни флюсове на киселинна основа. Продават се в едни пластмасови тубички и на тях пише за какво се ползват. Има за запояване на печатни платки, за кабели и др. такива. Ако се ползва гасена киселина трябва спойката да се измие обилно със хладка вода, което на практика за разклонителни кутии не е удобно.Първоначално публикувано от Danri
Ползвал съм подарен такъв течен флюс, но ако сега ми потрябва, от къде да си намеря ? Т.е. ако скоро си купувал, откъде ?
Какво точно искаш да запояваш? Ако ще реализираш тая безумна идея да си усучеш кабелите и да ги залееш с припой - ползвай от дебелия тинол и 50W поялник. Но преди усукването добре им изстържи с ножче окиса.Първоначално публикувано от Danri
За флюсовете и запояването попрочетете тук: http://www.qsl.net/lz4ny/tech/pripoj.htm
И защо е безумна ? На мен и някои приятели ми върши работа вече двайсетина години... Няма да се повтарям, ама пак ще кажа:Първоначално публикувано от Danri