Темата плаче за ключ.
Темата е интересна, като изключим някои други отклонения. Има доста полезни неща, например как да се пазим от измамници с тези устройства. По-добре да е отворена.
НЕка и аз да вляза в спора за ПАВЕЦ Чаира, като човек който все пак е в този бранш. НАпълно заставам зад постовете на ЛУПУС.
lazzzar-е наистина не е добра идея да постваш неща в които не си сигурен!
Генераторите на ПАВЕЦ Чаира работят в два режима! В първия водата от горния басейн задвижва турбина която е на общ вал със синхронен генератор който произвежда ел. енергия(Активна). Във втория режим, когато товаровия график на енергийната сисртема не е натоварен и има излишък на мощности(през нощта) се включва втория режим. При него Синхронната машина работи като синхронен двигател, консумира активна енергия от енергийната система и задвижва мощни помпи които връщат водата от долния басейн в горния за да може процеса да се повтори на следващия ден или когато има нужда!
В нито един от тези режими синхронните машини не работят като компенсатори !
Теоретично това би могло да стане, но това се прави с отделни синхронни машини които работят като синхронен двигател на празен ход и токът през възбудителната им намотка е завишен над нормалния, така 4е при този режим синхронния двигател се явява синхронен компенсатор и отдава реактивна енергия в електроенергийната система, като подобрява фактора на мощността и по този начин се намаляват загубите на активна мощност(енергия) и загубите на напрежение намаляват!
"Това го знае всяко хлапе"Тя е замислена като един огромен акумулатор. През нощните часове, когато има излишък на енергия в националната енергосистема, работят помпите и качват водата на горното ниво. Когато се появи върхово натоварване и има недостиг на мощност в системата, тази вода се пуска през турбините и отдава енергията си. Това е - просто като гъбено семе.
А това ми го е казал човек от контролната зала на павеца, но след като някой се е изказал толкоз категорично като експерт в енергиинната ни система :Теоретично това би могло да стане, но това се прави с отделни синхронни машини които работят като синхронен двигател на празен ход и токът през възбудителната им намотка е завишен над нормалния, така 4е при този режим синхронния двигател се явява синхронен компенсатор и отдава реактивна енергия в електроенергийната система, като подобрява фактора на мощността и по този начин се намаляват загубите на активна мощност(енергия) и загубите на напрежение намаляват!
Имам чувството , че дори и доц.Валентин Кирчев или професор ГЕНОВ да Ви го кажат е се тая (надявам се знаете кой са те ?)ПАВЕЦ "Чаира" няма нищо общо с компенсирането на реактивната енергия!
От известно време продавам такава апаратура и пак от колеги знам че има възход в продажбите и търсенето на такава техника.Кондензатрорните батерии са доста популярни вече и в БГ поради глобите , които се налагат.
И назидателното :
От това излиза, че аборигените по българските земи сега откриват кондензаторните батерии. Нищо подобно!Както казах бил съм в генераторната зала и това съм го чул от техниците там , явно не са некомпетентни и са се объркали нещоlazzzar-е наистина не е добра идея да постваш неща в които не си сигурен!![]()
досега нищо компетентно а само контра на това което съм написал , от скоро съм във форума но ми стана странно че всеки се стреми да е опозиция на някого ? Вместо да се води диалог до достигане на истината се изказват остри мнения за да е "по по"Ако нещо не знаеш или не можеш да го защитиш със сериозни аргументи по-добре не го казвай или пиши. Никой няма да те обвини в некомпетентност.
А оная джаджа за енергиата съм я дал за изследване в една от най-големите Български фирми за електроника и в най-скоро време ще дам резултати
lazzzar, както писах по-горе принципно може В ПАВЕЦА генераторите да работят като компенсатори. Това не е невъзможно! Скоро не съм ходил там и нямам информация. Това което не ми е приятно е да се цитират български светила в електроенергетиката и да се замесват в такива несериозни спорове! ПИша това защото може би съм "чувал" за тях!
По отношение на тези хитри ел. схеми за връщане на реактивна енергия в мрежата за които говориш. Аз доста съм се интересувал от такива устройства и изводите които съм направил за себе си са следните:
1) Такива устройства има наистина, но при тях се генерира реактивна енергия с висока честота, която върната в мрежата вкарва много хармоници и ако тези от енергото те надушат няма да е приятно. ЗА да може да плащаш по-малко електроенергия от колкото консумираш съответно тези високочестотни импулси реактивна мощност трябва да се подадат към захранващата мрежа точно в определен момент, контролиран от сложна електронна схема с обратна връзка по фаза на тока и напрежението. По този начин се създава обратен по посока въртящ момент на диска на индукционния електромер и отчетената електроенергия е по-малко от консумираната!
2) Стандартното компенсиране на реактивната енергия с кондензаторни батерии се прави в индустрията и там то има проиложение! За бита това нещо не е оправдано, тъй като домашните потребители са обикновено с доста добър фактор на мощността - предимно активни консуматори. Печки, бойлери и т.н.. Уредите които са с нисък фактор на мощността обикновено си имат кондензатор в паралел който да компенсира консумираната от тях реактивна енергия - примерно луменисцентните лампи!
3) Ти сам каза че си пробвал подобно устройство и всички аудио уреди бръмчали, ами тогава за икономия примерно от 10 лева на месец заслужава ли си всичко у вас като го пуснеш да бръмчи и бучи?.
g_velev e това вече е диалог
"По отношение на тези хитри ел. схеми за връщане на реактивна енергия в мрежата за които говориш."
Конкретно и аз не знам мойта машинка как действа и до това се опитвах да стигна ..... което надявам се да е скоро
Предположението което направих е, че раздробява и изкривява фронтовете на импулсите от синосуидата по такъв начин че въздейстава на електромера.
Относно светилата в Българската енергетика професор Генов ми е преподавал 4 години и една от любимите му теми беше ПАВЕЦ Чаира.
Но той беше фен на трансформаторите![]()
@lazzzar,
Спор без аргументи си е празнодумство! Не видях никой тук да подкрепи позицията ти, нито пък ти да го направиш с някакъв сериозен аргумент. Това че си бил някъде на екскурзия не те прави специалист по него. И аз съм бил около египетските пирамиди, но не твърдя, че знам как са построени. Но знам как рабори ядрения реактор, без да съм влизал вътре, когато работи.
Имаме си хубава поговорка за подобни случаи:
"И кучето гледа, ама касапин не става". Това, че продаваш нещо, съвсем не означава, че разбираш какво точно продаваш. Има стоки, които и сами се продават. Познавах добър инженер, който продаваше домати на "Женския пазар" през 95г. Не че разбираше от агроикономика, просто му беше по-изгодно през тия гладни времена. От мен толкова по темата!
PSЕто една сходна тема във форум, където хората или работят в "едни от най-големите фирми за електроника" или ги управляват.А оная джаджа за енергиата съм я дал за изследване в една от най-големите Български фирми за електроника и в най-скоро време ще дам резултати
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewt...%E5%F0&start=0
Ще разбереш какво мислят те по въпроса.
Ей пак на контра споко прочетох ти мненията и там нищо ново
Добър си с лафовете признахте:
"Аз и на Луната не съм бил, но това не пречи да знам защо се върти около Земята"
"И аз съм бил около египетските пирамиди, но не твърдя, че знам как са построени"
"Но знам как рабори ядрения реактор, без да съм влизал вътре, когато работи. "
"И кучето гледа, ама касапин не става"
Ето това заслужава да се обсъди доколокото е възможо :
"
Колеги аз ви подхвърлих жокер но вие не се осетихте Smile, елетромера има токова и напреженова намотка, те двете правят въртящ момент които върти диска на електромера , електромера за еднофазен ток работи на принцима на еднофазен двигател с кафезен ротор,това пък от своя страна говори следно :
1 електро механичната система има време за развъратане ако ти ползваш ток по малко време от колкото е необходимо на диска да се развъри тои няма да отчете или поне не толкова колкото си исползвал ,всички електромери работят на принципа не интегрирането Smile, така , колегата с накъсване на тока е на правилния път а вие го взехте за мезе Smile, това с 2 те фази е сущо супер решение вие и мен взехте за мезе Smile,тъпо е човек да говори глупости без даже да е виждал електромер от вътре Smile "
Това ми изглежда доста логично и описвашо мойта джада
СЕГА някой спец да опише Началния въртящ момент на двигателите с лят ротор и всичко може да се изясни
Това е цитат от другия форум не почвайте да ме плюете yahoo
Само това ли видя в постовете ми! Язък за загубеното време. Ами ползвай лафовете със здраве, харизвам ти ги. Мацките много кълват на тях.Първоначално публикувано от lazzzar
![]()
http://www.spravka-bg.com/client_det...?clientid=8724
Ето една фалирала фирма която е произвеждала таквиз устройства![]()
ElEлементарно Уотсон . Ами , ако беше горното устройство работещо ползотворно - дали щеше да фалира фирмата ???Първоначално публикувано от lazzzar
Явно наливане от пусто в празно . Повече няма смисъл да се говори , хората много се мъчеха да те убедят в безмислието на тези устройства. За старите електромери с диск и магнит може би, но с новите елекронни полза никаква. Има ефект само от закона на Ом , но там има проблеми с пломби , капаци ....и т.н.
Модераторите да ударят катанеца , че се трупа тонове спам...
Прав си! Май че всичко, което можеше да бъде казано по темата вече е казано.Първоначално публикувано от kris11
здравейте
погледнете тук www.pozitron.ru много обещаващи устройства за намаляване на сметките за ток. преди време някакви типове от пловдив ми предлагаха да ми пратят с наложен платеж едно такова за 200лв. но така и не се реших да го поръчам.
Въпроса ми е:
работят ли тези устройства или всичко е измама? Хайде хардуеристи покажете на какво сте способни!
Хайде стига! Това сме го коментирали сто пъти. Изчети тая тема и ако още имаш мерак - дай си грешните 200лв.