Купувам си днеска антифриз за колата и продавча ми бута неква рекламна листовка.О чудо...Електроспестител. Позачетох дългата тема, обаче тука в листовката нещата ми се видждат на друг принцип и понеже въпросната тема е заключена пускам нова.Цитирам съществената част, рекламата я спестявам. ..Ниския коефициент на мощност се дължи на индуиктивния товар,който произвеждат ел.моторите на вашия хладилник,фризер,пералня,съдомиялна машина...и много други електродомакински уреди.Една верига с нисък фактор на мощността има по-голямо потребление на ел.енергия за една и съща работа от друга с по-висок коефициент.Ел.системи с чисто активни елементи ,лампи с нажежаема спирала,радиатори, фурни и др.,имат фактор на мощност1,0.Например осветлението с луминисцентни лампи има фактор на мощността 0,4-0,6.Вериги с фактор на мощността над 0,85 се считат за високоефективни.В добре балансирана ел. система двата компонента на неработещата реактивна мощност -индуиктивната и капацитативната енергия -взаимно се неутрализират,като едната абсорбира другата.Тази функция изпулнява въпросния уред,коефицента на мощност се увеличава , а силата на тока намалява.....Твърди се ,че уреда е ефективен ,когато имаме повече уреди с ел.мотори като пералня,съдомиална,хладилник ,фризер, аспиратор,климатик ,прахосмукачка,вентилатор,луминисцентно осветление.УРЕДА НЕ ПЕСТИ ОТ ЕЛ.ОТОПЛОТЕЛНИ УРЕДИ. ...Икономия 10-35 процента. Уреда се включва в контакт ,чийто токов кръг обслужва основните електроуреди в дома.Пише ,че уреда е напълно законен и е сертифициран за европейския пазар и че е разработен в съответствие с програма на U.S. департамента по енергетика и национална индустрия на САщ.. ..Моля за коментари ,щото аз бъкел не разбирам за кво става въпрос.