Re:Въпрос за девиаторен ключ и свързването му
Цитат:
Първоначално публикувано от БаткоВладко
Уффф, толкова ли съм прост, че не мога да вдяна, защо 3 жици от кутията? като гледам схемата ,те двете жици са нещо като мост между ключовете ? /в моя случай 3 и 4 /... а двете които ми идват от кутията / 1 и 2/ би трябвало да са "прекъснатата" фаза която идва от кутията и отива към лампата ???
Представи си, че разклонителната ти кутия е над долния ключ, тогава с третата жица връщаш към кутията фазата, влизаща в крушката.Ако РК ти е над горния ключ, третата жица праща фазата във входа на ключа.Това е образно казано, за да можеш да си представиш, как ще изглежда.
абе хора много ме кефите тука!!
Една проста схема не можете да си обясните, добре поне, че мечтата ви не е да станете електронни техници. :)
https://www.youtube.com/watch?v=ZmPFv-EJurw#ws
1 Прикачен файл(ове)
Я да кажете разбрах ли урока, като приемам че фазата е 1 ?
Така е, 4 отива към лампата, а другия край на лампата към нулата.И да не объркаш клемите на ключовете.
Цитат:
Първоначално публикувано от edi1
Така е, 4 отива към лампата, а другия край на лампата към нулата.И да не объркаш клемите на ключовете.
Най-важното е фазата да се прекъсва от ключовете. :)
Цитат:
Първоначално публикувано от БаткоВладко
Уффф, толкова ли съм прост, че не мога да вдяна, защо 3 жици от кутията? като гледам схемата ,те двете жици са нещо като мост между ключовете ? /в моя случай 3 и 4 /... а двете които ми идват от кутията / 1 и 2/ би трябвало да са "прекъснатата" фаза която идва от кутията и отива към лампата ???
Абсолютно си прав. В последната схемичка, която си направил е много точно и нагледно.
към колегите ел.техници-има още една схема на свързване на девиаторни ключове.....:).....не е приложима/в миналото е била някой знае ли я/.......
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1295755432[/time]_________________________________________________
Цитат:
Първоначално публикувано от valentino76bs
към колегите ел.техници-има още една схема на свързване на девиаторни ключове.....:).....не е приложима/в миналото е била някой знае ли я/.......
.....ако има интерес ще я драсна....
Здравейте хора!
При мен проблема е малко по-различен,затова ви моля за съвет!
Живея в къща и реших да си изкарам допълнително осветление на двора, свързано с девиаторни ключове.
Ползвам за захранване един контакт.Взех си трижилен кабел, но по схемите и коментарите които видях тук,
изглежда, че ще ми трябват 4 жила? Моля помогнете!
1 Прикачен файл(ове)
През ключа минава фазата.
Цитат:
Първоначално публикувано от kotoosh
Здравейте хора!
При мен проблема е малко по-различен,затова ви моля за съвет!
Живея в къща и реших да си изкарам допълнително осветление на двора, свързано с девиаторни ключове.
Ползвам за захранване един контакт.Взех си трижилен кабел, но по схемите и коментарите които видях тук,
изглежда, че ще ми трябват 4 жила? Моля помогнете!
kotoosh
Ако смяташ да отделяш /цепиш/ жила от мостовият кабел, трижилният ти е достатъчен.
В противен случай ще ти е нужен още един двужилен мостов кабел.
Трижилен ти е нужен между розетка и съединителната й кутия и между двете съединителни кутии, а двужилен между контакта и първата съединителна кутия и между лампите и втората съединителна кутия.
По-различното е само във вида монтаж. При вътрешният кабелите са вкопани в мазилката, а при външният са в тръба.
Цитат:
Ползвам за захранване един контакт
Под ползването на контакт се разбира и щепселна връзка.Задължително щепсела трябва да се елеминира.Конзолата на контакта трябва да се ползва като разклонителна кутия/ като твърда връзка неподвижна,неразменяема за проводниците за захранване на ключовете и лампите/ .Т.е фазата и нулата ползвани от контакта да не могат да се обръщат чрез включването им през обръщане на щепсела. Нулата трябва директно и постоянно да отиде до лампата/лампите/, а фазата да отиде до и се прекъсва от ключовете.
Много благодаря за съвета с щепсела! Точно тази глупост щях да сътворя :wink:
Все пак мисля да оставя щепсела, защото искам да мога лесно да спирам захранването,
но ще бележа правилната позиция на щепсела.Днес ще ги монтирам и ьнд пак сбъркам нещо,ще пиша :)
Ето какво възнаперявам да сътворя :
Пускам нула директно от контакта към лампите, а с трижилния кабел си захранвам девиаторите, както е на схемата,
като от втория ключ връщам фаза на лампите.
Чудех се дали мога да ги свържа по някакав начин без това отделно жило за нулата,
но явно не може :) Благодаря отново за полезния съвет!
И защо така? Третият проводник от трижилния кабел е нулата! По другите два се предава фазата. Не знам общата дължина на кабела и трасето по което ще минава, но само с един трипроводен кабел ще можеш да свършиш тази работа.
И вместо контакт и щепсел сложи един ключ в конзолата вместо контакт-така няма как да объркаш фазата и нулата.
Сега ми идва на ум и друга идея. Ако искаш да запазиш контакта, можеш да го махнеш и на негово място да сложиш бойлерно табло с контакт в него. От ключа на бойлерното табло ще си вземеш фазата и нулата за крушката. Ключа за бойлера ще е включен постоянно, ако искаш да спреш тока на линията за лампата - изключваш от ключа за бойлера, а на контакта ще имаш ток.