На измазани стени трябва да се положи нова инсталация.
Ще има изолация(фибран) ще е нужно ли да се правят канали за кабелите?
На измазани стени трябва да се положи нова инсталация.
Ще има изолация(фибран) ще е нужно ли да се правят канали за кабелите?
Е, още малко инфо трябва-силова или информационна инсталация?.Първоначално публикувано от mirchev
Видеокамери, прожектори, или нещо друго??
От там си идва въпросчето - какви кабели и в какво ще влизат!
Та по-подробно за какво иде реч няма да е илишно!
ИЛи по стария начин -със шило/секач и чука или по новому с диска за неметал и ъглошлайфа / но се вдига много прахоляк/
Ако има пусната гъвкава тръба - през нея.
По моето скромно виждане мостовият е достатъчно надежден, като изолация. Не знам сега двойка къде полагат - тройка е нормалното. Та - може да се фиксира със стоманени пирони и после с гипс и замазка -термоизолацията не виждам как ще му пречи.
/още не ми е съвсем ясно същността на питането - от ел.техн. гледна точка или декоративна...../
Забранено е мостов кабел да се наковава с пирони.
Много ми е интересно как докато стегне гипса кабела ще седи на стената ще го държиш ли?Мостовия кабел си го наковаваш гипсираш ги и след това вадиш пироните като стегне гипса.3-ри проводния кабел се използва когато слагаш дефектотокова защита
става въпрос дали ще пречи на самата изолация от фибран, ако не е направен/издълбан канал за кабела.
самата изолация да се издува където има кабел или нещо от тоя род?
Ами пробвай с едно парче кабел и фибран. Ако е много тънък фибрана и издува копаеш канали, ако те устройва карай директно под него. Имай впредвид че кабела положен под фибрана е доста добре топлинно изолиран и лесно няма да разсейва топлината от протичащия ток, което може да доведе до претоварване на кабела и запалването му. Тогава ще видиш колко е самозагасящ фибрана. Така че е хубаво да се презастраховаш с по- голям запас по ток на кабела.