Искам да подменя Panasonic E12DKEW (развален) с E12LKE-3.
Въпросът ми е следния: Нужно ли е стария тръбен път да бъде подменен?
Има ли разлика в диаметъра на тръбите на единия и другия?
Искам да подменя Panasonic E12DKEW (развален) с E12LKE-3.
Въпросът ми е следния: Нужно ли е стария тръбен път да бъде подменен?
Има ли разлика в диаметъра на тръбите на единия и другия?
Хубаво е всичко да ти е ново,но може да ползваш старият тръбен път,с едно продухване с азот,а ако трябва да стоят повече време тръбите, да се затапят добре,и после пак продухването.Размера им е същия течна 6,35мм. 1/4'', и газова 9,52мм.3/8'' при 9ките,но при 12ките E12DKEW е с 1/2'' 12,7мм. газова фаза.
Ако на предният климатик е бил повреден компресора е хубаво да се сменят.
според мен това е излишен разход, особено ката се има предвид, че става дума за един и същ хладени агент и масло...
ако тръбата на газовата фаза е по-голяма по диаметър това не пречи, лошо е ако е по-малка...
повредата на компресора в конкретния случай по НИКАКЪВ начин не може да повлияе на тръбния път!!!
друг въпрос е чистотата на работа, вкарването на влага и нежелани механични примеси поради липса на херметизация, но това няма нищо общо с "разваления" компресор
Ако е стоял отворен пътя - маслото е хигроскопично и поема влага, която няма да се отведе с вакумиране.Първоначално публикувано от climamarket
Точно така е-газовата е 1/2'' при 12ката.Първоначално публикувано от mir71
Благодаря много за изчерпателните отговори.
Това, което исках да зная е дали мога да си спестя тръбния път.
Старият климатик не е разкачен, т.е. няма какво да замърси тръбите. Остана ми наследство от стария собственик на апартамента. Не го разкачих докато събера пари за нов.
Предполагам, че почистването с азот или сгъстен въздух е задължителната част дори при подмяна на компресор.
Само с азот-в сгъстеният въздух влагата си стои.Първоначално публикувано от terro
Valen вероятно има предвид киселинноста на маслото от изгорелия компресор ..? но в случея при ДКЕ серията става въпрос за механична повреда в пружината на клапана което не води до прегаряне на намотки и промяна на киселинност .... а и така да е едно продухване с азот пак решава проблема.
ученото си е учено - разбира както от киселини така и от основи, а сега новото поколение с дипломи от какви ли не новоизлюпени университети не знае даже какво е киселина...